Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Fundamentalismele exilului romanesc
Nu avem IncA o istorie scrisa a Romaniei in secolul al XX-lea, dar avem un sumar nescris, viu, al acestei istorii in exilul romanesc. Patru fundamentalisme politice isi disputa harta politica a Romaniei, intr-o batalie inca neincheiata pentru monopolizarea interesului national: legionarismul, antonescianismul, monarhismul si securitismul. Cel din urma continua sa fie exagerat paranoic de celelalte trei, care, fiecare, in parte, crede a avea adevaratul patriotism in curtea sa.
Singurul care a InTeles, inca din 1946, tragedia acestei batalii pentru monopolizarea sensului istoric al Romaniei a fost Mircea Eliade. A propus, inca de atunci, reunificarea acestor fundamentalisme ireconciliabile si dezastruoase pentru rezistenta anticomunista a romanilor din exil. Ce a propus Eliade? Depolitizarea. Iesirea din fundamentalismele ideologice. Cum? Prin rezistenta culturala. Prin creatie culturala romaneasca majora. A fost si singurul care a urmat acest program. Toti ceilalti cu minti antrenate pentru creatii majore au ales calea maximalismului politic. Legionarii au continuat sa-i urasca pe antonescieni ori pe monarhisti si sa vada in ei spioni ai securitismului. Si viceversa: monarhistii ii suspectau pe legionari ca s-ar fi vandut national-comunismului ceausist.
Legenda de azi, cum ca Securitatea a dezbinat exilul romanesc, este singura... creatie majora a acestui exil, care n-a avut puterea spirituala de a urma programul Eliade, dar nici capacitatea de a intelege ce tragedie a mostenit din interbelicul Romaniei.
CeauSescu era bine informat. Aflase ca Eliade era singurul lider din exil care incercase ceva pentru scoaterea lui din dezbinare. Era interesat de acest program. Si-a trimis emisari la Eliade ca sa obtina o intalnire cu el.
Dar a greSit grav cu unul din ei, Adrian Paunescu. In 1970, poetul obtinuse un interviu de la Eliade, sub promisiunea ca, daca il va publica, o va face fara imixtiuni ale cenzurii. L-a publicat cenzurat pe jumatate si "dialogul" dintre Ceausescu si Eliade s-a dus dracului. Tot acolo s-a dus, atunci, si ultima sansa de a pune capat dezbinarii exilului romanesc.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 351  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
E, putina istorica nu strica   de Ion Ionescu de la Brad
Ce vreti voi sa aratati aici ?   de Aladin
A r h i v a
  Poezie si teatru la pachet    
  Amandoi, ca o singura fiinta    
  Festivalul "Pittis"    
  Literatura ca test    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00830 sec.