Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mircea Albulescu, deschizator de drum pentru o noua colectie
Poezie si teatru la pachet
Lansat marti, la Libraria "Mihai Eminescu" din Bucuresti, volumul "Poezie de teatru. Pusa Roth in dialog cu Mircea Albulescu" este primul din noua colectie a editurii iesene Ars Longa, "Summa cum laudae". In afara celor doi protagonisti ai cartii, la lansare au mai fost prezenti coordonatorul colectiei, Costin Tuchila, si Christian Tamas.
"Limitele se deseneaza din conturul nelimitatului megies, spune actorul Mircea Albulescu in convorbirea cu Pusa Roth. Le desparte doar un singur pas, al carui compas se masoara in riscul superb si chinuitor care brodeaza perpetuu marile drumuri de o clipa de la sublim la ridicol. Temele majore ale cugetarii se metamorfozeaza in sufletul artistului, din oricare vreme sau parte a lumii, in tot atatea obsesii de a le da si a le reda un chip cat mai profund si mai original. Cata flacara trebuie sa mistuie fiinta artistului care marturiseste si se marturiseste in spaima unei trufii nestapanite si atat de atotstapanitoare? Cata cenusa pandeste poalele schelelor incrucisate din fire de paianjen? Sau, si mai rau? Indiferenta? Dumnezeu a facut candva totul! Michelangelo n-ar fi pictat Capela Sixtina, daca nu-i curgeau kilograme de vopsea in ochi si-n gura si daca nu innebunea acolo, cocotat, rasturnat, rastignit pe spate, ca sa poata sa-i picteze tavanul. Sigur! Sigur ca orice act artistic este rezultatul unei dureri. Nimic nu este usor pe lumea asta, nici macar sa bei un pahar cu apa. Iar atunci cand paharul cu apa trebuie sa devina gest artistic este chiar ingrozitor de complicat. Pentru ca trebuie sa te fac sa-ti fie sete si tie, spectatorule! Ei, cum sa te fac sa-ti fie sete? Doar daca ma caznesc, caut, cercetez, revin si pana la urma gasesc o solutie de a te convinge - efemera si ea, pentru ca sigur un alt actor mai tanar va veni dupa mine si va gasi o alta rezolvare".
Colectia "Summa cum laudae" propune interviuri cu personalitati din diferite domenii culturale intr-o formula care se doreste pe cat de atragatoare, pe atat de utila specialistului, dar si publicului larg. Structura cartilor va fi fixa: pe langa interviu, fiecare volum va cuprinde biografia profesionala a interlocutorului, un text critic publicat ca postfata si fotografii. In final, fiecare dintre aceste carti va putea sta la baza unei monografii, prin datele oferite si, mai ales, prin portretul psihologic alcatuit. Interviurile vor fi realizate de Pusa Roth, iar aparatul critic de Costin Tuchila. (L.D.)
A r h i v a
  Amandoi, ca o singura fiinta    
  Festivalul "Pittis"    
  Literatura ca test    
  Fundamentalismele exilului romanesc    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00870 sec.