Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Inflatia bate in retragere
-- Cresterea preturilor a incetinit in luna mai la 0,49%, cele mai mari scumpiri fiind inregistrate la combustibili si la unele alimente
Foto: ROMPRES
Cresterea preturilor de consum a incetinit in mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% in luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,46%, cele mai importante scumpiri fiind inregistrate de unele alimente si combustibili, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei s-a plasat la 8,62%, in apropierea nivelului maxim din ultimii doi ani, de 8,63%, atins in martie. Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna mai cu 0,53%, iar cele nealimentare si serviciile au avut majorari apropiate de 0,47% si, respectiv, 0,45%, se arata intr-un comunicat al INS. Inflatia din luna mai s-a suprapus cu estimarea bancii centrale, iar continuarea scaderii va depinde si de evolutia preturilor administrate, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu (foto). "Inflatia din mai a fost in cifrele estimate de BNR, chiar s-a suprapus. Ritmurile de crestere la preturile alimentelor sunt, evident, slabite. Continuarea scaderii inflatiei depinde si de preturile administrate", a spus Isarescu.
Datele privind inflatia din luna mai, cand cresterea preturilor de consum a incetinit la 0,49%, iar rata anuala a ajuns la 8,46%, corespund asteptarilor, ceea ce va avea o influenta neutra asupra pietelor financiare, potrivit analistilor economici.
"Datele sunt conforme asteptarilor, de aceea impactul va fi neutru asupra cursului de schimb. Dupa publicarea comunicatului, leul a avut o usoara apreciere, insa evolutia a fost determinata de sentimentul pozitiv al investitorilor, generat mai degraba de datele nefavorabile legate de inflatia din Ungaria", a declarat, agentiei Mediafax, Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank. Cresterea economica se va mentine in trimestrul al doilea la un nivel apropiat de cel din primele trei luni, iar la sfarsitul anului ar putea creste semnificativ, peste estimarea initiala de 6%, daca va fi un an bun pentru agricultura, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Pentru trimestrul II nu vedem o crestere economica semnificativ mai mica decat in primele trei luni, iar anul s-ar putea incheia cu o crestere economica semnificativ peste 6%, daca agricultura merge bine. Din agricultura ar putea veni o diferenta de un miliard de euro, ceea ce inseamna aproximativ 1% din PIB", a spus Isarescu.
El a aratat ca avansul economiei sustinut de agricultura nu are efecte negative, intrucat reprezinta o crestere naturala, nu fortata, si care tempereaza atat preturile, cat si deficitul de cont curent. Intrebat despre riscul de supraincalzire, Isarescu a aratat ca exista intr-adevar dezechilibre intre economisire si investitii, cele din urma fiind in mare parte din strainatate, si ca exista semne privind utilizarea la maxim a tuturor resurselor interne, respectiv financiare naturale si umane.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 201  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Exista totusi si solutia:   de Eufrosin
De fapt...   de Tudor190
Inflatie de 8,46% inseamna ca bate in retragere ?   de Aladin
A r h i v a
  Petrom vrea sa exporte gaze in Ungaria    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00872 sec.