Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Adevaratul "Domn Darcy"
Portretul barbatului care a inspirat-o pe Jane Austen va fi scos la licitatie.
Portretul barbatului despre care se crede ca i-a inspirat scriitoarei Jane Austen personajul "Dl Darcy" din romanul "Mandrie si prejudecata" va fi scos la licitatie la Londra, saptamana viitoare, fiind evaluat la suma de 50.000 de lire sterline. Personajul "Dl Darcy" a fost incarnat pe marile ecrane de actorul britanic Colin Firth, in 1995, intr-o adaptare pentru televiziune a celebrului roman, iar zece ani mai tarziu in 2005, de catre Matthew Macfadyen in versiunea pentru marile ecrane semnata de regizorul Joe Wright. Ambele intruchipari ale arogantului, misteriosului si extrem de chipesului personaj au cucerit inimile admiratoarelor. Conform presei britanice insa, in realitate, "Dl Darcy" se numea Tom Lefroy, era un student irlandez palid, slab, cu par grizonat si trasaturi efeminate. Opera de arta, executata de miniaturistul englez George Engleheart in 1798, la doi ani dupa ce indragostitii au fost fortati sa mearga pe drumuri diferite, a fost (re)descoperita cu ocazia unui targ de antichitati. Lefroy a cunoscut-o pe Austen cand ambii aveau in jur de 20 de ani. El venise sa stea cu rudele sale in Hampshire si a cunoscut-o pe scriitoare la un bal. Amandoi impartaseau dragostea pentru literatura, in special pentru Henry Fielding. Austen l-a descris ulterior pe Lefroy drept un tanar barbat "cu aspect de gentleman, aratos si amuzant". Biograful Claire Tomalin a spus: "Cred ca era indragostita de el". Lefroy era sarac si din acest motiv trebuia sa se casatoreasca cu o femeie bogata, ceea ce, de altfel, a si facut. Fiica lui cea mare a primit numele de Jane.
Austen, care nu s-a maritat niciodata in ciuda faptului ca a primit nenumarate propuneri, a scris "Mandrie si prejudecata" la scurt timp dupa ce s-a despartit de Lefroy. Romanul a fost publicat insa 15 ani mai tarziu. In romanul sau, relatia dintre personajele Fitzwilliam Darcy si Elizabeth Bennet are un final mai fericit decat cea pe care scriitoarea a avut-o cu Lefroy. Portretul lui Lefroy va fi scos la licitatie la targul de antichitati si arta care va avea loc la Grosvenor House, saptamana viitoare.
Lefroy a ajuns si el pe marile ecrane, in 2007, odata cu ecranizarea vietii lui Jane Austen. In "Becoming Jane", lui Lefroy i-a dat viata actorul britanic James McAvoy iar Austen a fost intepretata de Anne Hathaway. (Camelia CIOBANU)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09509 sec.