Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Biserica din vremea lui Iisus
-- O echipa de arheologi din Iordan sustine ca a descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche biserica crestina. Dupa primele evaluari, specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta ar fi fost ridicata intre anii 33 si 70 d. Hr, de chiar primii ucenici ai Mantuitorului.
Conform presei iordaniene, stravechiul lacas de cult a fost descoperit intr-o pestera aflata sub fundatia unei alte biserici a crestinismului timpuriu - Sfantul Gheorghe. Aceasta din urma, situata in Rihab, in nordul Iranului, aproape de granita cu Siria, dateaza din jurul anului 230 d. Hr. "Dupa trei luni de sapaturi am dezgropat ruinele a ceea ce pare a fi prima biserca crestina din lume, care a fost ridicata intre anii 33 si 70 d. Hr", a declarat Abdul Qader al-Husan, directorul Centrului de Studii Arheologice din Rihab.
Al-Husan a explicat ca in pestera de sub biserica Sfantul Gheorghe a fost identificata o capela cu o lungime de 12 metri si lata de 7 metri. In interiorul acesteia, se afla locul dedicat rugaciunilor care are forma circulara si in care exista mai multe scaune de piatra. Tot in pestera a fost descoperit si un tunel de acces catre un rezervor de apa.
"Am ajuns la concluzia ca aceasta biserica i-a adapostit pe primii crestini - care erau chiar primii 70 de discipoli ai lui Iisus Hristos", a mai precizat acesta. Un mozaic descoperit pe podeaua lacasului ii descrie pe credinciosii care se rugau acolo drept "cei 70 iubiti de Dumnezeu si de Mantuitor". Specialistul iordanian mai crede ca ucenicii Mantuitorului au ajuns in regiunea cu pricina dupa ce au fugit din Ierusalim de teama persecutiilor religioase. Abdul Qader al-Husan mai precizeaza ca sursele istorice sugereaza faptul ca primii crestini au trait si si-au intemeiat primele lacase de cult sub pamant pe care le-au abandonat abia in secolul al IV-lea, cand crestinismul a devenit religia oficiala a imperiului roman.
Anuntul facut de arheologii iordanieni este privit insa cu rezerva de catre alti specialisti. Thomas Parker, unul dintre cei mai reputati istorici ai Universitatii North Carolina si cel care a condus sapaturile in cazul bisericii din Aqaba (in sudul Iordanului), spune ca situl de la Rihab trebuie cercetat in continuare cu atentie si ca afirmatiile de genul celor facute de arheologii iordanieni trebuie exprimate cu mare precuatie. "O afirmatie extraordinara trebuie sustinuta cu probe extraordinare. Este nevoie sa vedem artefacte si probe mult mai consistente pentru a trage concluzia ca acest lacas este din primul secol", a adaugat istoricul american.
In zona orasului Rihab, situat la 65 kilometri nord-est de capitala iordaniana Aman, se afla in prezent 30 de biserici inchinate lui Hristos si Fecioarei Maria, despre care se crede ca ar fi trecut prin zona intr-un moment al vietii lor pamantesti.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 853  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Icoanele permise in scoli   de HERUT
Biserica din vremea lui Isus   de Atamild
Precis ca astia 70 erau ortodocsi.   de Aladin
A r h i v a
  Fumatul scurteaza viata cu cel putin cinci ani    
  Innorari accentuate    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00890 sec.