Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Tara cu cei mai multi miliardari
-- Topul miliardarilor publicat recent de revista Forbes demonstreaza un lucru care, de altfel, era oarecum de notorietate: Rusia este tara europeana cu cel mai mare numar de multimiliardari
Putin si Deripaska
Astfel, 12 din primii 25 de miliardari care figureaza pe lista prestigioasei publicatii sunt rusi. Cel mai bogat dintre ei este astazi Oleg Deripaska, considerat regele aluminiului.
Averea sa se ridica la mai bine de 18 miliarde de euro. Este o ilustrare a schimbarilor care s-au operat in primul mandat prezidential al lui Vladimir Putin, devenit azi cel mai influent prim-ministru al Rusiei moderne. Inaintea lui, cei mai bogati erau petrolistii. Gigantul Yukos incapuse deja pe maini private, iar magnatii petrolului - in frunte cu Mihail Hodorkovski (aflat in prezent in spatele gratiilor) - erau printre cei mai bogati oameni din lume. Azi Yukos nu mai exista si majoritatea ravnitelor sale zacaminte au ajuns in mainile Rosneft, companie care, fiind de stat nu creeaza, cel putin oficial, nici un miliardar.
Abramovici, 41 de ani, a ocupat mult timp primul loc pe lista multimiliardarilor rusi si este, indubitabil, cel mai popular dintre oligarhii rusi, intai de toate pentru ca este patronul clubului britanic de fotbal Chelsea. Abramovici, cu interesele sale in diferite sectoare, nu mai face afaceri cu petrol. Era considerat trezorierul familiei lui Boris Eltin, dar a fost inlocuit de Deripaska, 40 de ani, principalul favorit al Kremlinului.
Deripaska vrea sa fie primul
Noul rege are si el o legatura cu Eltin: sotia lui este nepoata fostului presedinte. Deripaska nu se limiteaza doar la aluminiu. Nu numai ca si-a extins afacerea in Asia si Africa, ci si cumpara tot ce-i cade in mana: a investit in constructia de masini, industria automotoare, banci si agricultura. Tot ceea ce atinge se transforma in aur. Cumpara actiuni, iar acestea cresc vertiginos. Se spune ca vrea sa fie omul de afaceri cel mai bogat al planetei. Deja este primul in Rusia, al doilea in Europa si al noua-lea in lume.
Ceilalti multimiliardari care au relatii cu metalurgia sunt Aleksei Mordasov, Vladimir Lisin, Mihail Prohorov, Vladimir Potanin si Iskander Mahmudov.
Mordasov, de 42 de ani, este principalul actionar la Severstal, a doua companie de otel din Rusia. A incercat sa cumpere Arcelor, pentru a deveni primul producator de otel din lume, dar a pierdut lupta. A achizitionat fabrici in SUA si in Italia.
Lisin, 52 ani, ilustreaza visul american in Rusia: a inceput ca mecanic intr-o mina de carbune. Apoi a lucrat in siderurgie. Norocul i-a suras cand seful lui a fost numit ministru si l-a luat cu el la Moscova din Siberia. Azi controleaza Novolipetsk, al treilea producator de otel din Rusia.
Prohorov, 43 de ani, si Potanin, 47 de ani, erau pana de curand parteneri la Interros, mare producator de nichel, paladiu si aur. Primul, cel mai ravnit celibatar din Rusia, a fost recent implicat intr-un scandal la Courchevel: petrecerea pe care a organizat-o a fost intrerupta de politia franceza, care le-a acuzat pe tinerele invitate de prostitutie.
Petrolul, gazele si ingrasamintele
Recentul scandal a accelerat "divortul" de seriosul vicepremier Potanin, care are faima de sot exemplar si binefacator al Bisericii ortodoxe. Urmatorii pe lista sunt magnatii petrolului Mihail Fridman, Oleg Jan si Vaghit Alekperov. Fridman, de 44 de ani, este principalul artizan al fuziunii petroliere TNK cu gigantul British Petroleum. Jan, 46 de ani, este un vechi partener al lui Fridman care ocupa postul de director executiv la TNK-BP. Alekperov, 57 de ani, prezideaza Lukoil si se dedica extinderii retelei de benzinarii din Europa si SUA. Omul de afaceri de origine azera are si interese in sectorul bancar, bursier, mediatic si electric.
Suleiman Kerimov, 42 de ani, este un investitor in ample sectoare precum cel bancar, gaze, aur, telecomunicatii si hotelier. A fost deputat din partea ultranationalistului Partid Liberal-Democratic si reprezinta in Senat Daghestanul, tinutul sau natal caucazian. Acum doi ani a fost victima unui grav accident la Nisa, in care si-a facut praf masina Ferrari de 675.000 de euro.
Dmitri Ribolovlev, in varsta de 41 de ani, controleaza Uralcali, marele producator de ingrasaminte. In opt ani, valoarea companiei Uralcali a crescut de la 8 milioane la 20 de miliarde de euro. (D.M.V.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Oameni valorosi ...   de Nicolau
A r h i v a
  Paul Newman are cancer pulmonar    2 comentarii
  Iris in loc de Zdob si Zdub    1 comentariu
  Usor instabil    
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01052 sec.