Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Alegeri
Avantaj Oprescu
-- INSOMAR prezinta o lupta stransa intre "doctor" si "buldog" in competitia pentru Bucuresti
51,2%
Cu o saptamana inaintea votului decisiv din turul doi, Sorin Oprescu conduce in cursa pentru Primaria Capitalei, candidatul independent fiind cotat cu 51,2%, fata de 48,8% cat cumuleaza reprezentantul PD-L Vasile Blaga. Datele sunt desprinse din sondajul inter-tururi realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, in perioada 6-8 iunie 2008. Autorii cercetarii admit o eroare de 1,5% pentru rezultatele obtinute, procent mai mare decat distanta care ii desparte pe candidati de bariera celor 50 de procente. Volumul esantionului folosit este de 7419 persoane.
INSOMAR noteaza ca prezenta la vot la turul al doilea al alegerilor locale din 15 iunie a fost estimata luand in calcul declaratiile persoanelor intervievate privind intentia de a participa la acest scrutin, dar si comportamentul de vot anterior. Pentru Bucuresti, proportia alegatorilor care se vor prezenta la urne este estimata la 27% din totalul votantilor din Capitala.
Dintre cei care au votat Cristian Diaconescu (PSD) in turul intai, 62,4% au declarat ca vor vota cu Oprescu in turul 2, 18.9% cu Vasile Blaga, 14,8% nu au raspuns sau nu sunt hotarati, iar 3,9% nu vor merge sa voteze. Bucurestenii care au optat pentru Ludovic Orban (PNL) pe 1 iunie se impart, in mod aproape egal, intre candidatii ramasi in cursa: 37,9% spun ca vor vota in turul doi cu Oprescu, iar 38,7% cu Blaga. Aproape jumatate dintre cei care au pus stampila pe liderul PIN Cozmin Gusa isi declara preferinta pentru Blaga. (vezi tabel) Distributia intentiilor de vot pe zone ale Capitalei releva un avans al candidatului PD-L in sectoarele 1 si 3, in timp ce Oprescu are mai multa sustinere decat Blaga in sectoarele 2, 4, 5 si 6.
48,8%
Nichita, primul la Iasi
In ce priveste competitia pentru fotoliul de primar al Iasului, favorit in sondajul INSOMAR apare pesedistul Gheorghe Nichita, cu 52 de procente, fata de 48% cat are contracandidatul sau, Dumitru Oprea (PD-L). De mentionat ca nici avantajul lui Nichita nu este batut in cuie, marja de eroare in sondajul efectuat la Iasi fiind de 2,5%, la un esantion de 1501 de persoane.
Atuurile candidatilor
Sociologul Mircea Kivu (IMAS) sustine ca sondajul INSOMAR nu releva un avans semnificativ al unuia dintre candidati, important fiind ce se intampla in saptamana premergatoare votului. Kivu a declarat ieri, la Realitatea TV, ca sansele lui Oprescu cresc cu cat participarea la vot este mai mica, in timp ce Blaga pare avantajat de zilele de campanie pe care le mai are la dispozitie.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
INSOMAR   de . .
A r h i v a
  Boc refuza aliantele    1 comentariu
  PSD testeaza cota unica de 20%    3 comentarii
  Sute de infractiuni la legea electorala    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.