Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Bush ia pionii la control
-- Liderul american intreprinde ultimul sau turneu european in calitate de presedinte
Presedintele american, George W. Bush, a inceput, ieri, un "turneu de adio", de o saptamana, in Europa. Aflat aproape de finele celui de-al doilea mandat, seful Casei Albe nu are de ce sa se astepte, din partea gazdelor sale, la prea mult entuziasm si interes, ci mai degraba la o politete formala. Interesul liderilor europeni se indreapta, in prezent, spre viitorul succesor al lui Bush, urmarind duelul politic pentru Biroul Oval, intre democratul Barak Obama si republicanul John McCain si asteptand verdictul alegerilor din 4 noiembrie.
Turneul liderului american a debutat cu o escala in Slovenia, unde s-a desfasurat, ieri, summitul Uniunea Europeana - SUA. Urmatoarele etape ale deplasarii sunt Germania, Italia, Franta si Marea Britanie. Alte momente din program vor fi vizita in Irlanda de Nord si primirea in audienta la Papa Benedict al XVI-lea.
Presedintia americana nu a plasat prea multe asteptari in acest turneu, care se anunta punctat de proteste in unele tari, noteaza Rompres. Conform explicatiilor consilierului prezidential pentru Securitate nationala, Stephen Hadley, obiectivul circuitului ar fi "avansarea unor pioni" pe anumite probleme. "Nu cred ca vom asista la anunturi spectaculoase", a recunoscut, totusi, Hadley.
Cu toate acestea, echipa presedintelui George W. Bush spera ca relatia personala a acestuia cu lideri aliati precum cei ai Germaniei si Frantei ii va permite sa lase in urma divizarile exacerbate cu privire la Irak.
Casa Alba si-a propus sa afiseze relatii imbunatatite cu Berlin, Paris sau Roma, unde exista guverne cu ideologii apropiate de cea republicana, si sa reafirme "relatia speciala" cu Londra.
Angela il cazeaza pe Bush la castel
Europa, insa, priveste, deja, in perspectiva incheierii prestatiei prezidentiale a actualului sef de stat american. Se spera in alegerea unui presedinte care sa ofere altceva decat "diplomatia de cow-boy" a lui George W. Bush, noteaza Reuters. Favoritul europenilor pare Obama, un recent sondaj de opinie publicat de cotidianul britanic Daily Telegraph creditandu-l pe acesta cu 52% din preferintele germanilor, britanicilor, francezilor, italienilor si rusilor, fata de 15% optiuni exprimate pentru adversarul sau republican.
Chiar daca, in mod normal, ar trebui sa fie preocupat cu bagajele, Bush nu reuseste, nici pe ultima suta de metri, sa renunte la aversiunea sa obsesiva fata de Iran. Este de asteptat ca presedintele american sa profite de acest turneu pentru a solicita aliatilor sa faca presiuni asupra Teheranului si sa isi apere abordarea privind lupta impotriva schimbarii climatice, care sa includa si marile economii emergente. In plus, se astepta, inca de ieri, sa inceapa discutii privind dificultatile pe care le intampina europenii in obtinerea vizelor de acces in SUA.
Astazi, George W. Bush se va afla in localitatea Meseberg, din landul german Brandenburg, unde se va intalni cu cancelarul german, Angela Merkel, cu care are, conform ziarului Berliner Morgenpost, "o relatie speciala". Intalnirea de azi va avea loc mai degraba "la nivel privat", cu ocazia unui dineu, urmand ca momentele oficiale sa aiba loc maine. Bush va petrece doua nopti intr-un castel, transformat in casa de oaspeti de catre autoritatile germane. Localitatea Mesenberg, cu o populatie de numai 180 de persoane, va fi complet izolata de restul lumii in perioada vizitei. Aici au mai fost cazati, de-a lungul vremii, si sefi de stat sau de guvern din mai multe tari: Franta, Polonia, Italia, Cehia sau Olanda, Israel.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Nici un moment prea devreme   de Eufrosin
De la castel...   de ZaStones
Unde-l cazeaza Angela ? la castel ??   de Aladin
f. tare poza   de Arcturus
A r h i v a
  Cimitir resfintit peste Prut    
  Moscova finanteaza Belene    
  Congres pentru Mahomed, Iisus si Moise    10 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.