Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ortodocsii au noua noi sfinti
-- Mii de persoane au asistat, la Manastirea Neamt, la proclamarea solemna a canonizarii
In sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) din 5-7 martie, inaltul for a aprobat canonizarea urmatorilor noua sfinti din tinuturile Neamtului: Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati (cu ziua de praznuire 7 septembrie), Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau (9 septembrie), Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec (16 august) si Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu (30 august).
Mii de credinciosi au asistat, ieri, la Manastirea Neamt, la Sfanta Liturghie oficiata de Inaltarea Domnului, hramul acestui lacas, dar si la proclamarea solemna a canonizarii a noua sfinti parinti din tinutul Neamtului, la eveniment fiind prezent si Patriarhul BOR Daniel (foto). Peste sase mii de pelerini erau, la ora 10.00, in curtea manastirii si in jurul acesteia si, desi slujba incepuse, credinciosii continuau sa soseasca. Astfel, pe drumul dinspre Targu Neamt coloana de masini ce se indrepta spre manastire depasea un kilometru, precizeaza Mediafax.
Manifestarile consacrate proclamarii canonizarii au inceput miercuri seara, cand a fost oficiat ultimul Parastas pentru cuviosii de la manastirile nemtene. Slujba Privegherii a fost tinuta de un sobor de preoti din care au facut parte PS Macarie Dragoi - episcop al Episcopiei Romaniei pentru Europa de Nord, IPS Pimen Suceveanul, PS Calinic al Argesului, PS Vicentiu Ploiesteanul - vicar patriarhal. La evenimentul de ieri au participat, alaturi de membri ai Sfantului Sinod al BOR, si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale.
Sfantul Cuvios Parinte Amfilohie de la Pangarati s-a nascut in 1487, in nordul Moldovei. Viata monahala si-a inceput-o la Manastirea Moldovita, de unde a venit la Pangarati (1508). Aici a fost ales staret, conducand obstea manastirii timp de 56 de ani. In 1566, Cuviosul Amfilohie Sihastrul, vazand ca i se apropie sfarsitul, s-a retras la Moldovita. Acolo a devenit schimnic sub numele de Enoh, iar pe 7 septembrie 1570, a murit.
Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani a intrat, la inceputul sec. al XVII-lea, la Manastirea Bisericani. S-a retras in pustie, intr-o pestera din muntele lui Simon, unde a stat singur, timp de 60 de ani. Moastele lui au fost asezate in pestera in care a trait, dar, mai tarziu, din cauza deselor tulburari din tara, sfintele moaste au fost impartite.
Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau s-a nascut la inceputul secolului al XVII-lea intr-o familie de credinciosi din satul Mesteacan. A intrat in obstea Manastirii Tazlau si s-a retras in pustnicie intr-o pestera pe un munte din apropierea manastirii, numit Magura Tazlaului. A murit in jurul anului 1660, fiind inmormantat in pridvorul bisericii manastirii.
Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani s-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt si a intrat in obstea Manastirii Bistrita. A plecat sa se inchine la mormantul Domnului din Ierusalim, apoi a adunat in preajma lui 17 pustnici, a intemeiat prima comunitate duhovniceasca romaneasca cunoscuta in Tara Sfanta, dar dupa o navalire a arabilor, Cuviosul Iosif si-a luat ucenicii si a venit in Moldova, la Manastirea Bistrita. A inaltat o mica biserica, al carei hram era Bunavestire. Schitul s-a numit "Schitul Bisericani", adica "al evlaviosilor".
Sfantul Cuvios Iosif de la Varatic s-a nascut in jurul anului 1750, in satul Valea Jidanului din Transilvania. Acesta a ales sa devina ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi, pe cand se afla la Manastirea Dragomirna. A murit in 28 decembrie 1828, fiind inmormantat in pronaosul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" de la Manastirea Varatec.
Sfantul Cuvios Partenie de la Agapia Veche este urmas al sihastrilor din Muntii Agapiei si a trait in aceste locuri in secolul al XVII-lea. Traditia spune despre el ca a sihastrit in muntele Scaunele.
Sfantul Cuvios Rafail de la Agapia Veche a intrat in asezamantul calugaresc Agapia din Deal, in secolul al XVI-lea. Sfantul Rafail s-a nascut, dupa unele izvoare, in satul Bursucani, din tinutul Barladului, fiind fiul unor parinti virtuosi si de neam bun. In Condica Sfanta si in pomelnicele vechi este numit Fericitul Staret Rafail.
Sfantul Cuvios Simeon de la Pangarati s-a nascut la inceputul sec. al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Piatra Neamt. A intrat la Manastirea Bistrita. In urma navalirii turcilor, Cuviosul si-a luat ucenicii si au trecut Carpatii in Transilvania, stabilindu-se la Manastirea Casiva unde, dupa putin timp, a murit (1476), fiind ingropat de ucenicii sai.
Sfantul Ierarh Ioan de la Rasca s-a nascut in tinutul Vrancei. A fost calugarit de egumenul Agafton (cca 1630) la Manastirea Rasca. In 1667, Ioan este ales, hirotonit si instalat episcop al Husilor, iar din 1674 si pana la moarte (1685), Ioan a pastorit Episcopia Romanului. (L.D.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
FATWA   de ug
C O M P A R A T I E   de ug
Interesant   de Eufrosin
incultura religioasa crasa...   de cristian 3340
Ortodocsi (ROMANI) au 9 sfinti noi.   de Aladin
Numai in Romania se angajeaza noi sfinti   de Olga Khan
A r h i v a
  Strada culturala    1 comentariu
  Bal la Muzeu    
  Senso TV devine Canal 1    
  Vesna G., Julian B. si Mihai Sin    
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00743 sec.