Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Jurnalul lui Rasputin
Timp de 80 de ani, "Jurnalul lui Rasputin" a fost tinut ascuns in Arhivele Statului. Recent insa a fost publicat. In filele jurnalului se pare ca Rasputin si-a dezvaluit o serie de detalii intime, inclusiv preferintele sexuale. Doi experti si-au exprimat opinia in legatura cu manuscrisele care au fost adunate intr-un volum. Introducerea cartii a fost semnata de Kotsubinski si Lukoianov. Cei doi afirma inca de la inceput ca nu este vorba despre o carte obisnuita. Se pare ca varianta originala a jurnalului a fost scrisa de Akilina Laptinskaia, secretara lui Rasputin, calugarul obisnuind sa-i dicteze acesteia gandurile sale.
Jurnalul ofera amanunte despre fragmente din viata controversatului Rasputin, precum si impresiile si gandurile sale despre diverse subiecte. Relatarile incep din anul 1916, cand acesta era copil.
Kotsubinski si Lukoianov au afirmat direct faptul ca jurnalul trebuie citit cu precautie, in primul rand pentru ca nu e un original si apoi pentru ca face referire la un alt jurnal, al Virubovei, care s-a dovedit a fi un fals. Anna Alexandrovna Virubova a fost cea mai buna prietena si confidenta a tarinei Alexandra Fiodorovna.
Cele doua jurnale prezinta o serie de similaritati. Au acelasi design pe prima pagina si aceeasi structura a textului in pagini, si ambele mentioneaza la un moment dat aceleasi intamplari, care nu mai apar nicaieri in alta parte.
Cu toate acestea, jurnalul lui Rasputin mentioneaza evenimente care se confirma si din alte surse. De exemplu, informatiile despre scrisorile false ale Olgai, diverse note secrete ale Tarului care vorbeau despre asa-zisa otravire lui Nicholas si Alexei.
Istoricii si cercetatorii afirma ca jurnalul lui Rasputin pare totusi mult mai "autentic" decat cel al Virubovei. Culmea e ca scrisul si stilul jurnalului confidentei tarinei difera de scrisul ei normal, istoricii confruntand manuscrisul cu scrisori semnate de aceeasi persoana. In cazul jurnalului calugarului, notitele si manuscrisul au acelasi stil.
Interesant este ca in jurnal se regasesc relatari ale unor evenimente despre care nu se mai vorbeste in nici un alt document al vremii, unii istorici fiind de parere ca Rasputin sau cel care a scris cu adevarat jurnalul a avut acces la o serie de documente care cu vremea s-au pierdut.
Calugarul Rasputin a fost descris deseori ca un barbat cu un apetit sexual deosebit, un calugar "cu ochi de nebun" si foarte puternic. Insa, in jurnalul sau, Rasputin a scris: "nu m-am gandit niciodata la sex. Daca as vrea sa ma gandesc, m-as gandi. Dar nu vreau, pentru mine nu e nici placere, nici pacat". Alti istorici sunt de parere ca, in realitate, calugarul avea un complex sexual si ca a facut tot posibilul ca acest defect sa nu fie identificat niciodata. (D.M.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
jurnal   de kevron
Rasputin a ocrotit un Print, Rasputin spre deosebire de cateva miliarde de muritori    de ionion
Rectificati   de gj
Asta din poza stia sa scrie???   de Olga Khan
Relatarile incep din anul 1916 cand acesta era copil.   de Aladin
PRIVIREA SA VIE   de Radu Dragan
A r h i v a
  ZIUA Rock la Cupa Presei la Cantat    
  Se insoara Ethan Hawke    1 comentariu
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00876 sec.