Ziua Logo
  Nr. 4250 de joi, 5 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
A cazut Ilfovul
-- Rezultatul pentru zona limitrofa Capitalei poate fi intors de "fenomenul Stefanesti" * BEC a anulat alegerile din aceasta comuna din cauza sutelor de reclamatii depuse * Intregul judet este blocat * Scrutinul pentru primul tur se va reface in 15 iunie * Acesta decizie nu-i va afecta doar pe candidatul PSD, Aurel Parvu si cel al PNG, Anghel Rababoc, ci si sefia Consiliului Judetean
Biroul Electoral Central (BEC) a decis ieri anularea alegerilor din Stefanesti (Ilfov) si repetarea primului tur de scrutin din aceasta comuna in 15 iunie. Hotararea este definitiva si a fost luata in urma admiterii contestatiilor depuse de mai multe partide cu privire la fraudarea scrutinului din localitatea ilfoveana. Conform deciziei BEC, scrutinul se va repeta in aceleasi conditii si cu aceleasi liste de candidati. In cazul in care rezultatele alegerilor din 15 iunie vor impune un nou tur de scrutin, acesta va fi organizat dupa doua saptamani.
Refacerea alegerilor in comuna ilfoveana are consecinte la nivelul judetului si al tarii. Astfel, in Ilfov, castigatorii alegerilor la Consiliul Judetean si presedintele acestuia vor fi cunoscuti abia dupa 15 iunie, data la care vor putea fi anuntate si rezultatele finale ale alegerilor locale din Romania. Ultimele date oficiale referitoare la voturile acordate candidatilor la sefia Consiliului Judetean Ilfov, prezentate de BEC marti dupa-amiaza, arata o diferenta de aproximativ doua mii de voturi intre primii doi clasati, Cristache Radulescu (PD-L) si Marian Petrache (PNL), astfel ca repetarea alegerilor la Stefanesti poate afecta clasamentul final al reprezentantilor judeteni. In Stefanesti sunt 4000 de alegatori.
Anulare cu majoritate
Decizia in cazul Stefanesti a fost luata cu votul majoritatii membrilor BEC, singurul care s-a opus anularii alegerilor fiind reprezentantul PD-L, Cristian Ene. "Partidele au depus trei-patru sute de declaratii ale unor cetateni care au sustinut ca nu au fost lasati sa voteze de catre fortele de ordine. Conform legii, BEC are competente doar asupra rezultatelor de la urne. Cand alegatorii sunt impiedicati sa voteze, competentele apartin Parchetului, deoarece acest lucru este infractiune. Era treaba Guvernului sa organizeze ca lumea procesul electoral", ne-a declarat Ene, mentionand ca decizia Biroului suspenda anuntarea rezultatelor la Ilfov.
Nereguli descoperite
Modul in care s-au desfasurat alegerile locale la Stefanesti este verificat printr-o ancheta penala a Politiei, ca urmare a unor indicii de influentare a optiunilor de vot, precum si printr-o ancheta interna privind interventia fortelor de ordine. Anuntul a fost facut de ministrul de Interne, Cristian David, dupa sedinta de guvern de ieri in care premierul Tariceanu ii ceruse sa ia toate masurile pentru evitarea unor incidente similare in urmatorul tur de scrutin. David a precizat ca rezultatele preliminare ale cercetarilor efectuate de Politie in cazul Stefanesti au fost inaintate BEC. Ministrul a mentionat ca in comuna ilfoveana au fost identificate mai multe nereguli, aspecte care intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de legea electorala. Mai exact, este vorba despre persoane care au votat de mai multe ori, persoane care aveau interdictie sa voteze din cauza condamnarilor primite si persoane care nu se regasesc in evidenta Institutului National de Evidenta a Populatiei.
Conflictul de duminica
Duminica, in ziua alegerilor, sute de persoane din Stefanesti s-au calcat in picioare incercand sa voteze, comuna ilfoveana fiind la un pas sa se transforme intr-un camp de razboi intre sustinatorii celor doi candidati, Anghel Rababoc (PNG) si Aurel Parvu (PSD). Potrivit unor informatii, participantii la inghesuiala de la urne fusesera stimulati de catre cei doi candidati cu sume cuprinse intre 300 si 500 de euro. Dupa numararea voturilor, castigator a fost declarat reprezentantul PSD, acesta reusind sa-si intreaca adversarul cu o diferenta de cateva sute de voturi. Anuntarea rezultatelor nu a calmat deloc spiritele. Zeci de oameni, sustinatori ai lui Rababoc, au iesit pe strada principala a doua zi dupa alegeri exprimandu-si nemultumirea fata de faptul ca nu au putut vota. Si atunci, la fel ca in ziua alegerilor, a fost nevoie de prezenta fortelor de ordine pentru ca situatia sa nu degenereze si sa nu se ajunga la o confruntare intre cele doua tabere. De mentionat ca miza alegerilor de la Stefanesti nu este neaparat una politica, ci una imobiliara. Ea este reprezentata de cele 300 de hectare ale islazului comunal, vanate, conform unor surse, de deputatul PSD Gabriel Oprea, sustinatorul lui Aurel Parvu, si Gigi Becali, sustinatorul lui Anghel Rababoc. Pe de alta parte, cel desemnat castigator in prima faza este finul finantatorului Steaua.
Gabriel Oprea, presedintele PSD Ilfov
Respectam decizia BEC
"Noi respectam decizia BEC. Am castigat legal si cinstit, facand campanie politica adevarata in Stefanesti. Organizatia PSD Ilfov este una foarte puternica, iar dezordinea de la Stefanesti cade in sarcina celor care au organizat alegerile, in speta primarul si presedintele sectiei de votare, pentru ca asa prevede legea. Oamenii doresc schimbarea. In ceea ce priveste candidatul nostru la functia de primar, Aurel Parvu, si candidatii pentru Consiliul local, acestia sunt oameni respectati. Daca de zece ori se repeta aceste alegeri, de zece ori castigam". (C.A.)
Gigi Becali, presedinte PNG-CD
Politia sa-si faca datoria
Presedintele PNG-CD, Gigi Becali, a declarat ieri in legatura cu anularea scrutinului de la Stefanesti, intr-o interventie la Realitatea TV, ca ar vrea ca politia "sa isi faca datoria de data asta".
"Sa se faca patru, cinci sectii de votare, ca sa poata vota lumea civilizat si sa iasa primar cine merita", a declarat Becali. El a precizat ca "datorita organizarii proaste s-a ajuns unde s-a ajuns. Daca se faceau patru sectii de votare, si nu doua, era suficient timp pentru toti oamenii sa voteze".
Becali a sustinut ca a prevazut cu trei-patru luni de zile inainte ce se va intampla in aceasta comuna si a evitat sa se implice in alegeri. Becali a insistat ca oamenii din anturajul sau nu au avut nimic de a face cu scandalul din Stefanesti. (R.G.)
Miron Mitrea, seful de campanie al PSD
PNL a organizat prost alegerile
"Este ciudat ca in acest conflict sunt PNG si PSD, cand organizarea alegerilor a fost facuta de Guvernul PNL, care, in mod cert, le-a organizat prost. Vor face mai multe sectii de vot, este elementar sa poata alege oamenii. Nu stiu de ce nu a facut organizatia Ilfov nici o contestatie la alegerile din Stefanesti. In alegeri exista si acest tip de pasiune, exista si reactii nu neaparat rationale. In toata tara exista asemenea actiuni ale politiei, si e bine. Indiferent de culoarea politica a celor care au participat, sunt convins ca legea ii va pedepsi la fel."
(C.A.)
Asociatia Pro Democratia
Decizia e corecta
Asociatia Pro Democratia (APD) considera ca decizia Biroului Electoral Central in cazul turului I al alegerilor locale din Stefanesti este corecta, insa subliniaza faptul ca aceasta ar trebui replicata in cazul mai multor circumscriptii electorale de la aceste alegeri.
"In Stefanesti si in alte localitati, APD a constatat incercari sistematice de tranzactionare a voturilor si de intimidare a electoratului, atat la alegerile locale si generale din 2004, cat si la turul I al localelor din 2008. In opinia organizatiei noastre, <<fenomenul Stefanesti>> este emblematic pentru situatii similare petrecute in numeroase localitati din zonele limitrofe marilor orase in plin avant al dezvoltarii economice, consecinta a mizei extrem de importante a accesului la resurse", noteaza Asociatia, intr-un comunicat. APD mentioneaza ca "starea de spirit viciata" nu se poate schimba de la o saptamana la alta si solicita adoptarea unor politici coerente, gandite pe termen lung, pentru eliminarea posibilitatilor de fraudare a alegerilor. (O.B.)
Elena DUMITRACHE, Ovidiu BANCHES, Adrian ILIE 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Diferenta dintre Radulescu si Petrache e de 4000 voturi, iar dintre Radulescu si Iordanescu de 581   de Un Agricultor
Se bat PSD-istii cu PNG-istii    de FB
In Balcani alegeri: hai Mirando trage-i repede cu chimicalul peste buleten si fa ics    de ionion
A r h i v a
  Mafia imobiliara se infrunta iarasi la Stefanesti    
  Basescu bagat in campanie pana-n gat    14 comentarii
  Doctorii mineriadei denuntati la Parchet    32 comentarii
  Furt electoral pentru Vanghelie    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu, gratiat si inaltat (2467 afisari)
 Doctorii mineriadei denuntati la Parchet (2345 afisari)
 Cutremur diplomatic Moscova-Kiev (2176 afisari)
 A cazut Ilfovul (1422 afisari)
 Basescu bagat in campanie pana-n gat (1362 afisari)
 Virgin Media isi prezinta scuze ca ne-a facut tara de tigani (4219 afisari)
 O consiliera de la PD-L si-a postat fotografii sexy pe Internet (2660 afisari)
 Caricatura jignitoare la adresa romanilor intr-un ziar elvetian (2339 afisari)
 Basescu vrea sa se renunte la impartirea Romaniei pe judete (2055 afisari)
 Becali anunta ca vinde Steaua (1969 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01353 sec.