Ziua Logo
  Nr. 4250 de joi, 5 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Cutremur diplomatic Moscova-Kiev
-- Rusia, care are aceleasi probleme teritoriale cu Ucraina ca si Romania, ameninta cu denuntarea Tratatului de baza si revizuirea granitelor
Duma de Stat a Rusiei
Duma de Stat, camera inferioara a Legislativului de la Moscova, a propus ieri in mod oficial presedintelui Dmitri Medvedev si Guvernului rus renuntarea la tratatul de prietenie si cooperare cu Ucraina, daca fosta republica sovietica va continua demersurile pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica (NATO). Presiunile politice exercitate la adresa Kiev-ului vin pe fondul inceperii maine la Sankt-Petersburg a unui important summit informal al liderilor statelor CSI.
Conform documentului, parlamentarii din Duma de Stat au ridicat problema relatiilor tensionate dintre cele doua foste republici sovietice si aplicarea Tratatului bilateral de Prietenie, Cooperare si Parteneriat semnat in 1997. "Daca Ucraina se alatura Planului de Actiuni in vederea aderarii (MAP) sau intreprinde alte actiuni in vederea integrarii in NATO, atunci acest lucru trebuie considerat ca o renuntare unilaterala a Ucrainei la tratatul de prietenie, colaborare si parteneriat" cu Rusia, au declarat o serie de deputati rusi, citati de Interfax. "Vom supune atentiei conducerii tarii actiunile autoritatilor ucrainene, in special accelerarea demersurilor in vederea aderarii la Planul de Actiuni pentru integrarea in NATO, care sunt neprietenoase fata de Rusia", a adaugat seful comisiei pentru CSI din Duma de Stat, Aleksei Ostrovski. Demersurile aripii dure din Duma de Stat de la Moscova vin pe fondul recentei intensificari a discursului beligerant al autoritatilor ruse la adresa Ucrainei, Kremlinul amenintand in februarie ca isi va indrepta rachetele catre teritoriul ucrainean daca Kievul va adera la NATO sau va permite instalarea bazelor Aliantei militare occidentale pe teritoriul sau. Semion Bagdasarov, deputat din partea Rusiei Corecte, partid aliat Rusiei Unite, a declarat pentru agentia Novii Reghion, ca ar fi mai bine ca in loc de declaratii Rusia sa treaca la actiuni concrete impotriva Ucrainei.
Intelegere "frateasca"
In Tratatul de Prietenie, Cooperare si Parteneriat semnat in 1997, Kievul si Moscova promit sa "se abtina de la participarea sau sustinerea unor actiuni care ar viza una dintre parti si sa nu autorizeze folosirea teritoriului lor pentru a aduce atingere securitatii celeilalte parti". Cele doua parti isi mai asuma angajamentul de a dezvolta relatii conform principiilor de respectare a "integritatii teritoriale" si de "neaplicare a fortei". Semnat in mai 1997 pentru zece ani, tratatul a fost prelungit pana in 2017, dar oricare dintre semnatari poate iesi mai devreme, daca doreste, aspect legal invocat de gruparile separatiste rusofone din Crimeea care cer alipirea regiunii la Federatia Rusa.
In declaratia lor, deputatii rusi critica decretul semnat la 22 mai de liderul ucrainean Viktor Iuscenko, prin care acesta a cerut Legislativului ucrainean pregatirea unei legi privitoare la "incetarea din 2007 a acordurilor internationale" care fac din Sevastopol baza Flotei ruse la Marea Neagra.
Summit inaugural
Maine va incepe la Sankt-Petersburg primul summit informal al liderilor statelor Comunitatii Statelor Independente (CSI), organizat dupa rocada de la Kremlin, summit la care si-au anuntat participarea toti cei 12 presedinti ai fostelor republici sovietice. Conform Kommersant, lucrarile summitului CSI nu vor modifica in mod semnificativ raportul de forte din cadrul organizatiei postsovietice.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Baescu ca Basescu   de FB
Dimpotriva, eu as zice ca...   de threyc04
Atentie Romania : NU VA BAGATI IN SOSUL SLAV ca nu miroase a bine , iar    de ionion
A r h i v a
  Cererea presedintelui respinsa    3 comentarii
  Transnistria "coada soparlei" rusesti    2 comentarii
  "Cooperativa" impotriva CNSAS    2 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu, gratiat si inaltat (2467 afisari)
 Doctorii mineriadei denuntati la Parchet (2345 afisari)
 Cutremur diplomatic Moscova-Kiev (2176 afisari)
 A cazut Ilfovul (1422 afisari)
 Basescu bagat in campanie pana-n gat (1362 afisari)
 Virgin Media isi prezinta scuze ca ne-a facut tara de tigani (4219 afisari)
 O consiliera de la PD-L si-a postat fotografii sexy pe Internet (2660 afisari)
 Caricatura jignitoare la adresa romanilor intr-un ziar elvetian (2339 afisari)
 Basescu vrea sa se renunte la impartirea Romaniei pe judete (2055 afisari)
 Becali anunta ca vinde Steaua (1969 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00947 sec.