Ziua Logo
  Nr. 4250 de joi, 5 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tariceanu, gratiat si inaltat
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Beneficiind de votul politic a aproape 20 la suta din electoratul Romaniei, liberalii au acum istorica sansa de a decide cine va guverna in intervalul 2008-2012. Putem estima ca, facand abstractie de PNL, Romania este divizata politic intre cele doua aripi ale vechiului FSN. PSD si-a asumat conditia de partid socialist si are o forta relativ egala cu PD-L, care a adoptat o identitate de dreapta.
ASa cum am estimat corect, PSD a revenit in forta dupa patru ani de guvernare de dreapta si are toate sansele sa conduca viitorul guvern. Dar si in 2004 PSD a castigat alegerile si, totusi, a pierdut guvernarea. Situatia se poate repeta. Cum? Cine are painea? Si cine are cutitul?
In 2004, preSedintele Traian Basescu a realizat imposibilul. A reusit sa destrame alianta stangii, fracturandu-i majoritatea, si a incredintat puterea Aliantei DA. Atunci, masa politica dislocata a fost alcatuita din doua partide, UDMR si PUR - devenit ulterior Partidul Conservator. Acelasi activ jucator politic, Traian Basescu, este la fel de interesat, daca nu cumva chiar mai motivat in 2008 sa deturneze guvernarea de la socialisti catre propriul partid. Cel prezidential, aflat in pierdere de viteza. Si cum ar putea proceda Traian Basescu? Cum ar putea crea el o majoritate, avand ca pivot PD-L? El are o solutie. Care, la prima vedere, pare halucinanta. Proiectul Basescu consta nici mai mult, nici mai putin decat in refacerea Aliantei DA. Un pol al dreptei despre care s-a mai vorbit. Si inca insistent. O alianta PD-L-PNL. Care ar putea crea o majoritate in Parlament. Urmand a fi consolidata cu sprijinul neprecupetit si consfintit istoric al UDMR. Traian Basescu a conditionat recrearea Aliantei DA de sacrificarea lui Tariceanu. A luat in calcul si eventualitatea - confirmata, de altfel, de rezultatul din alegeri - ca PNL ar putea obtine un scor atat de bun incat o combinatie politica cu acest partid sa coste chiar mai scump. Prezumtivul mazilit a devenit eligibil si poate fi transformat in trofeu. Baloanele de incercare au fost utilizate cu ocazia nominalizarii ultimilor doi ministri, de la Justitie si Externe, si a inaugurarii Bazei olimpice de la Snagov, unde seful statului si premierul s-au harjonit cu o minge de fotbal si una de rugby inscriptionata "Zeus". La capatul acestor experimente, Basescu a tras concluzia ca Tariceanu poate fi sedus. Recuperat. Readus in tabara prezidentiala.
Deturnat de la orice combinatie posibila cu PSD. Proiectul Basescu al refacerii Aliantei DA presupune, insa, un pret mai mare decat mantuirea presedintelui liberal. In definitiv, PSD le-ar putea garanta liberalilor o continuitate la guvernare, evident sub conducerea socialistilor. Cum poate supralicita Basescu? Intr-un singur fel. Oferindu-i lui Tariceanu, la a carui mazilire s-a renuntat, un dar substantial. Statutul de prim-ministru in viitoarea guvernare a noii Aliante DA. Dar intr-un Executiv controlat in totalitate de reprezentantii partidului prezidential. Este un cadou urias pentru cel care era, pana ieri, primul candidat la excomunicare si crucificare. Un dar otravit pentru PNL. Pentru ca Tariceanu ar deveni prizonierul Guvernului prezidential. Iar liberalii ar culege, dupa alegeri, doar praful de pe toba.
Proiectul de la Cotroceni este stralucit nu numai prin simplitatea si fezabilitatea lui, ci si printr-o aparenta logica de tip doctrinar. Dreapta se reuneste pentru a infrunta stanga. Iar in fruntea dreptei care guverneaza ramane Basescu pentru inca un mandat. Evitand el insusi excomunicarea. Si previzibila crucificare penala. Tariceanu ar putea abia acum sa-i confere lui Basescu si partidului sau prezidential legitimitatea de dreapta. Ramane de vazut cum vor fi solutionate urmatoarele trei necunoscute: cedeaza cu adevarat Calin Popescu Tariceanu? Accepta PNL rolul de subreta PD-L in locul parteneriatului la guvernare cu PSD? Cum va reactiona, intr-o asemenea eventualitate, electoratul Romaniei pana la alegerile parlamentare? Nu cumva se va radicaliza, creditand si mai mult PSD?
Chiar In aceste zile, atitudinea oficiala a PNL fata de infruntarea Blaga-Oprescu va limpezi lucrurile. Daca Tariceanu a fost sedus, il va sustine pe Blaga.
 Afisari: 2467  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
pe muchie   de bbbb
Vom vedea !   de alwis46
Dle Rosca te cunosc dupa nas:dumneata sti ceva !   de sorge
tariceanu va ramine prim ministru inca 8 ani de acuma   de Hadrian Gaunescu
PNL a luat cel mai mic scor din 89 pana azi in Bucuresti:11%!!!   de MarianDaniel
Izbanda dreptei,peste 4 ani!   de LENIO
   de Viorel
asa ar fi daca ...   de laur
suntem la rascruce   de cosor ion
Lu' Base nu-i mai iese nimic...   de GeorgeM
SRS are dreptate. Acesta e planul lui Basescu. Atentie PNL.!!!    de Socrate
Ciudat!   de Hantzy
nea sorine ai dat-o in bara de data asta   de Shadow
Daca Tariceanu si PNL se lasa sa cada-n capcana Vicleanului marinar, io nu voi mai vota in Vecii    de Ho Ciu Tzi
E NEVOIE DE CU TOTUL ALTA ABORDARE Romanii se vor scarbi cu AMBELE,partener al PSD sau subreta PLD   de Roman Curajos
E prea tirziu acum pentru o alinata cu Basescu   de green day
La o asa oferta ...   de gili
Vorba lunga,   de LENIO
Sa iau si locul doi!   de LENIO
Se mai poate organiza o dreapta romaneasca de sorginte liberala?   de Alex.Pandrea
Mai bine cu un adversar declarat ,decat cu un prieten "fals"!   de LENIO
A r h i v a
  Enigma de duminica    2008-05-29
  Stapanii inelelor    2008-05-27
  Misteriosul domn Oprescu    2008-05-23
  Al doilea front    2008-05-22
  Munitie anti-Basescu    2008-05-13
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu, gratiat si inaltat (2467 afisari)
 Doctorii mineriadei denuntati la Parchet (2345 afisari)
 Cutremur diplomatic Moscova-Kiev (2176 afisari)
 A cazut Ilfovul (1422 afisari)
 Basescu bagat in campanie pana-n gat (1362 afisari)
 Virgin Media isi prezinta scuze ca ne-a facut tara de tigani (4219 afisari)
 O consiliera de la PD-L si-a postat fotografii sexy pe Internet (2660 afisari)
 Caricatura jignitoare la adresa romanilor intr-un ziar elvetian (2339 afisari)
 Basescu vrea sa se renunte la impartirea Romaniei pe judete (2055 afisari)
 Becali anunta ca vinde Steaua (1969 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11932 sec.