Ziua Logo
  Nr. 4249 de miercuri, 4 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vechii baroni sunt de neclintit
-- Judetele Teleorman, Vrancea, Constanta, Braila, Buzau, Brasov, Calarasi, Alba si Timis raman in varful pixului fostilor jupani
Alegerea sefilor de consilii judetene (CJ) prin vot uninominal a reconfirmat in functie o mare parte dintre "baronii locali" care au condus judetele in ultimii patru, opt sau chiar 12 ani.
Vanatoarea fotoliilor de sefi ai CJ i-a determinat pe multi dintre acestia sa treaca de la un partid la altul, in incercarea de a-si spori sansele de castig. Unul din atuurile esentiale ale presedintilor de consilii il reprezinta controlul asupra distribuirii fondurilor europene, dar si a banilor de la bugetul local. Odata cu recastigarea functiilor, baronii locali si-au sporit si influenta in cadrul partidelor din care fac parte. Printre politicienii care si-au pastrat posturile in urma scrutinului tocmai incheiat se numara pesedistii Liviu Dragnea (Teleorman), sef si in ultimii 12 ani, Marian Oprisan (Vrancea), Nicusor Constantinescu (Constanta), dar si Gheorghe Bunea (Braila), Victor Mocanu (Buzau). Liberalii se pot lauda cu mandatul reinnoit al celebrului trasesit politic Aristotel Cancescu (Brasov) si al lui Raducu Filipescu (Calarasi). De la PD-L, au fost reconfirmati in functie Ion Dumitrel (Alba) si Constantin Ostaficiuc (Timis), in timp ce Sorin Frunzaverde a revenit in fruntea CJ Caras-Severin, pe care l-a mai condus in perioada 2004-2006. (R.I.P.)
PRM pe cale de disparitie
Deputatul Ioan Aurel Rus, liderul PRM Bistrita-Nasaud, a afirmat ieri ca rezultatele dezastruoase obtinute de formatiunea sa in judet, dar si in Transilvania, denota faptul ca lumea s-a saturat de mesajul PRM, iar partidul risca sa dispara.
"Asa o infrangere n-am mai suferit niciodata. Nu am luat nici un fotoliu de consilier judetean, niciunul de consilier municipal sau orasenesc. Intr-o singura comuna, Cetate, avem doi consilieri, in rest doar cate unul in alte 18 comune. E un rezultat dezastruos. Nu pot sa-mi explic situatia. E adevarat ca nu am avut bani si nu am facut spectacole in campanie, dar am fost din casa in casa si am vorbit cu oamenii. E clar ca lumea s-a saturat de mesajul nostru si trebuie sa facem ceva sa il schimbam pentru ca riscam sa dispara singurul partid nationalist", a spus Ioan Aurel Rus. Liderul judetean al PRM a declarat ca va propune Biroului Permanent National al PRM schimbarea mesajului pentru alegerile generale, dar si "improspatarea" acestei structuri de conducere. "Aceste alegeri trebuie sa fie pentru noi un semnal de alarma fiindca in Transilvania, de exemplu, am luat un singur fotoliu de consilier judetean, la Cluj, in rest nimic. Trebuie sa vedem cum abordam lucrurile in viitor", a mai spus sursa citata. (A.H.)
Dancu, Funar, Soporan si Boc renunta la mandate
Senatorii Vasile Dancu si Gheorghe Funar, deputatul Vasile Soporan si presedintele PDL, Emil Boc, au obtinut, duminica, mandate in CJ Cluj, ei urmand insa sa-si cedeze locurile, din motive diferite. Spre deosebire de acestia, liderul PNL Cluj Marius Nicoara, care a pierdut alegerile pentru sefia CJ, a acceptat functia de simplu consilier.
Pe lista PSD au intrat in CJ Cluj deputatul Vasile Soporan si senatorul Vasile Dancu, de la PRM a obtinut un mandat senatorul Gheorghe Funar, de la PD-L mandat de consilier judetean a primit presedintele Emil Boc, iar de la UDMR consilierul de stat Fekete Emoke, informeaza Mediafax. Atat parlamentarii nominalizati, cat si Emil Boc vor renunta la functiile de alesi judeteni, astfel incat locurile lor vor fi ocupate de urmatorii candidati de pe liste, in timp ce consilierul de stat Fekete Emoke isi pastreaza mandatul in CJ. Oricum, PDL nu are majoritate in CJ Cluj si va fi nevoit sa incheie o colaborare cu una din celelalte formatiuni, careia ii va reveni unul din cele doua posturi de vicepresedinte. In CJ Cluj, PD-L detine 37,28%, PNL 16,45%, PSD 16,19%, UDMR 13,71% si PRM%. Marius Nicoara a anuntat ca va accepta functia de simplu consilier judetean, dupa ce a pierdut alegerile pentru sefia CJ in fata candidatului PD-L, Alin Tise, pentru ca doreste ca proiectele sale sa fie continuate. (A.H.)
PNG si PNDC in CJ Prahova
Cinci formatiuni politice au reusit sa treaca pragul electoral si vor forma viitorul Consiliu Judetean (CJ) Prahova, doua dintre acestea, respectiv PNG-CD si PNDC reusind, pentru prima data, sa obtina mandate in acest for.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judetean Prahova, in urma numararii voturilor din 98,5% din sectiile din judet, cinci dintre cele 16 formatiuni politice care au depus liste de candidati pentru CJ Prahova au reusit sa treaca pragul electoral si vor forma viitorul consiliu, conform Mediafax.
Cel mai mare procent pentru CJ Prahova l-a obtinut PD-sL (26,2%), cu 77.738 voturi, urmat de PSD (24,3%) cu 72.099 voturi si PNL (18,3%) cu 54.300 voturi. Pentru prima oara, in CJ Prahova obtin mandate si Partidul Noua Generatie Crestin Democrat (6,6% din voturile valabil exprimate) si Partidul National Democrat Crestin (12,1% din voturi). PRM nu a reusit sa treaca pragul electoral pentru Consiliul Judetean Prahova, obtinand doar 4,5% din voturile valabil exprimate. Celelalte zece formatiuni politice care au depus liste de candidati pentru CJ Prahova au obtinut scoruri electorale sub doi la suta. (A.H.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Da, lumea s-a saturat de PRM   de octaaa
Domnului care are doua puncte ca nick   de Joseph Fouche
Vorba aia - poolimea Romaniei a votat - ai nostrii au castigat !   de ionion
Unde sunt "inteligentii" care credeau ca ne vom umple de manelisti ?! Ca iote dom'le   de Ghita Bizonu'
Eroii Romaniei sunt tunelarii judeteni- prostimea asta a inteles si asta face -    de ionion
Sa traiasca votul uninominal!   de Tudor190
A r h i v a
  Izolarea lui Basescu    32 comentarii
  Oprescu-Blaga diferenta de sub 1%    5 comentarii
  "Sa fie caterisit!"    39 comentarii
  SUA vor sa semnam "Tratatele" cu Moldova    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adio, felcere Oprescu! (4363 afisari)
 "Sa fie caterisit!" (3480 afisari)
 Izolarea lui Basescu (2967 afisari)
 Vechii baroni sunt de neclintit (2868 afisari)
 Dumnezeu sa-l ierte! (2484 afisari)
 Electra si Kardashian, dezbracate intr-un Film dezastru (3002 afisari)
 Putin si-a construit oras-buncar anti-atomic (2746 afisari)
 Soferul Nicusor a imprastiat 20 de tone de metal pe sosea, a rupt patru stalpi si a lasat o comuna fara curent electric pe ritmuri de manele (2310 afisari)
 A plecat dupa "mandre" si a fost sechestrat in portbagajul propriei masini (2237 afisari)
 Biroul Electoral Municipal: 50% din buletinele de vot declarate nule in sectorul 5 erau perfect valide (2030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01186 sec.