Ziua Logo
  Nr. 4249 de miercuri, 4 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Izolarea lui Basescu
-- Planul presedintelui de a aduce PD-L la putere pare sa esueze * Partidul sau a inregistrat un esec la alegerile locale obtinand un scor de 28% * Cu 12 procente sub cel din sondaje si mai mic decat cel inregistrat de PD la alegerile din 2007 pentru Parlamentul European * PSD si PNL dau semne clare ca vor colabora pentru atingerea obiectivelor proprii * In plus, exclud ferm vreo intelegere cu democrat-liberalii
Rezultatele sub asteptari obtinute de PD-L la alegerile locale, coroborate cu pozitionarea ostila a celorlalte forte politice importante fata de partidul prezidential, dinamiteaza planul lui Traian Basescu de a aduce la putere, in toamna, formatiunea preferata. PSD si PNL dau semne clare ca vor colabora intre ele pentru atingerea obiectivelor proprii, excluzand ferm vreo intelegere cu democrat-liberalii. Cum singurul partid care mai conteaza in calcule, avand in vedere zestrea de voturi adunate duminica, este UDMR, izolarea PD-L devine evidenta. In cele mai bune momente, pedelistii s-au apropiat de 40% in sondajele de opinie, dar cele 28 de procente obtinute la votul politic de la locale arata ca formatiunea democrat-liberala este incapabila, deocamdata, sa atinga acest scor. Indepartarea PD-L din jocurile de putere din Romania este remarcata si de observatorii din afara, o analiza Reuters aratand ca opozitia de stanga din Romania si-a consolidat sansele unei reveniri la guvernare. (O.B.)
Pedelistii au ratat tintele stabilite de conducerea partidului inca din luna martie. Obiectivele declarate ale democrat-liberalilor au fost obtinerea sefiei celor mai multe consilii judetene si a cel putin jumatate plus unu dintre primariile municipiilor resedinta de judet. Pedelistii au pierdut deja batalia pentru consiliile judetene in favoarea PSD. Conform rezultatelor partiale pesedistii obtinusera cele mai multe fotolii de "baron local", iar liberalii si udemeristii isi luasera si ei partea din zestrea de mandate.
Rezultatele sunt clare si din perspectiva votului politic pentru consilierii judeteni. Astfel, PSD si PD-L sunt practic la egalitate, in jur de 28%, cu un minim avantaj pentru social-democrati. In aceste conditii, pedelistii nu mai pot revendica titlul de principalul partid al tarii, titlu pe care si l-au arogat, justificat, dupa alegerile europarlamentare din noiembrie. In ce priveste al doilea obiectiv - principalele primarii, rezultatele sunt iarasi sub asteptari. Miza era alcatuita din cele 41 de municipii resedinta de judet, la care se adauga Primaria Bucurestilor si cele sase primarii de sector; in total, 48 de posturi de primar.
Doar 14
Din primul tur, candidatii PD-L au obtinut 14 dintre ele, urmand ca alti 15 candidati "portocalii" sa se lupte in cadrul unui al doilea scrutin. Tinta PD-L este sa treaca peste 50 %. Nu trebuie omis faptul ca multi dintre cei calificati in a doua runda au sanse relativ reduse de reusita in fata unor contracandidati care au obtinut deja scoruri de peste 40%. Sperantele PD-L pentru turul II se leaga de indisciplina electoratului celorlalte partide. Liderii democrat-liberali au refuzat sa negocieze intre cele doua tururi cu vreun partid pentru sustinerea candidatilor lor, insa au inceput sa emita mesaje care sa atraga simpatizantii dreptei.
De exemplu, Stolojan a invitat electoratul PNL din Bucuresti sa-l voteze pe Blaga ca reprezentant al liberalismului in lupta cu "omul lui Iliescu", Sorin Oprescu. (Adrian ILIE)
Calin Popescu Tariceanu: PD-L mai mic decat PD
Premierul Tariceanu a sustinut ieri ca PD-L "se dezumfla de la luna la luna", in timp ce PSD a pierdut definitiv puterea din administratia locala.
"Ceea ce se constata este ca PDL se dezumfla luna de luna. La alegerile locale rezultatul obtinut e mai mic decat rezultatul pe care l-a obtinut PD singur la alegerile pentru PE. Unde e contributia PLD nu se vede, decat probabil ca ii trage in jos. In acest fel, prin rezultatul pe care l-a obtinut PDL si prin rezultatul obtinut de PNL, se demonstreaza ca strategia de distrugere a PNL a esuat, inclusiv prin crearea acelei disidente numite PLD, care ulterior a fost absorbita in PD", a spus Tariceanu. "Privitor la PSD, fata de anul 2004, pierde definitiv puterea la nivelul administratie locale, unde era o forta dominanta (...) Scorul PSD e mai degraba unul inertial, iar tendinta generala este una descendenta", a conchis Tariceanu. Premierul nu a uitat insa sa ridice in slavi scorul obtinut de PNL. "Se putea si mai bine", a conchis Tariceanu. (Razvan GHEORGHE)
Esecuri in prima linie a partidului lui Boc
Triumfurile lui Boc la Cluj si al lui Flutur la Suceava nu pot masca unele esecuri majore ale unor lideri importanti ai PD-L, care aveau misiunea sa castige teritoriul. Cezar Preda, Radu Berceanu si Cristian Boureanu, in pofida notorietatii lor la nivel national, nu au obtinut victoriile scontate.
Vicepresedintele Cezar Preda a pierdut la un procent sefia CJ Buzau in fata pesedistului Victor Mocanu. Acesta a fost membru PD-L si presedinte al CJ pana in martie 2008, cand a fost dat afra din partid chiar de cel pe care l-a batut duminica. De altfel, Mocanu nu este singurul ex-pedelist care a aplicat corectii usturatoare fostilor lor colegi. Senatorul Radu Tirle, dat afara din PD-L din cauza refuzului sau de a vota o motiune de cenzura la adresa Guvernului, s-a inscris in PNL si a obtinut sefia CJ Bihor, locul de bastina al lui Vasile Blaga. Tot la liberali a plecat si Radu Capalnasiu, care a obtinut un nou mandat la primaria Zalau.
O alta surpriza a fost Radu Berceanu, care nu a reusit sa-l invinga pe Ion Prioteasa (PSD) in cursa pentru CJ Dolj. Diferenta dintre cei doi a fost de opt procente, 41 la 33. Preda si Berceanu risca sa piarda si influenta in partid din cauza incapacitatii lor de a aduce voturi. Nici "copilul teribil" al PD-L, Cristian Boureanu, nu s-a descurcat prea bine, nereusind sa disloce monopolul pesedist al puterii in judetul Arges, fiind infrant categoric de Constantin Nicolescu. La fel de alarmanta este incapacitatea PD-L de a creste in judetul Constanta. Tandemul Radu Mazare-Nicusor Constantinescu i-a ridiculizat pe pedelistii constanteni in pofida faptului ca Basescu s-a afisat cu Dorel Onaca in repetate randuri. (A.I.)
Romanii au mers pe promisiunile stangii
Opozitia de stanga din Romania si-a consolidat sansele unei reveniri la guvernare, dupa rezultatele bune obtinute la alegerile locale, alegatorii pedepsind partidele de centru pentru scandaluri si incetinirea ritmului reformelor, se arata intr-un comentariu Reuters preluat ieri de Mediafax.
Rezultatele partiale de luni arata ca PSD si PD-L de centru au obtinut circa 30% din mandatele consiliilor locale si posturile de primari. Se preconiza ca PD-L, formatiunea presedintelui Basescu, urma sa obtina 40% de procente, dar analistii au declarat ca pierde teren intrucat romanii s-au saturat de stilul sau personal combativ, pe care multi il considera responsabil de alimentarea diviziunilor din randul partidelor de centru.
PNL al lui Tariceanu, un rival al presedintelui Basescu, a obtinut circa 20% din mandate, conform rezultatelor de la jumatate din sectiile de vot. Rezultatele vin la numai doi ani dupa ce cota PSD scazuse la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, din cauza unei serii de scandaluri de coruptie, amenintand viitorul partidului care a condus Romania in toata perioada post-comunista, cu exceptia a sapte ani. Dar dezamagirea fata de actiunile antifrauda ale Guvernului, cresterea preturilor la alimente si energie si sentimentul ca cei saraci au fost lasati in urma, inseamna ca multi romani se concentreaza acum pe securitatea economica promisa de stanga.
Alegerile locale au fost considerate un test major inaintea scrutinului legislativ care ar urma sa fie organizat la sfarsitul anului, iar rezultatele bune ale PSD ar putea consolida incercarile stangii de a reveni la putere dupa votul national. Acestia ar putea cauta sa obtina un loc in orice coalitie noua cu formatiunea lui Basescu PD-L. Cu toate acestea, popularitatea regasita a PSD ar putea sa nu fie de ajuns pentru a-i asigura un loc intr-o viitoare coalitie guvernamentala. Numerosi comentatori se asteapta ca PD-L sa isi depaseasca neintelegerile cu PNL al lui Tariceanu si sa reconstruiasca o coalitie care i-a adus la guvernare in 2004.
In PSD, simpatizantii liberalilor si-au impus punctul de vedere
Iliescu: Jos PD-L, traiasca PNL!
Gruparea lui Ion Iliescu a triumfat ieri in PSD si conducerea social-democrata si l-a asumat oficial pe Sorin Oprescu pentru turul al doilea al alegerilor locale. Al doilea triumf al presedintelui de onoare al social-democratilor l-a reprezentat adoptarea strategiei de izolare a PD-L si apropierea de liberali. In consecinta, conducerea PSD a decis sa mearga alaturi de PNL pentru Primaria Sectorului 1, in defavoarea celor de la PD-L. Ion Iliescu a dat semnalul luptei impotriva pedelistilor, decretand radical: "Blaga nu are sira spinarii, iese cu declaratii obraznice si fatarnice".
Biroul Permanent al PSD de ieri a avut ca punct central al ordinii de zi stabilirea unui mesaj de sustinere pentru Sorin Oprescu, fara a ii afecta insa acestuia sansele de a castiga Primaria Capitalei. Reticenta doctorului de a-i fi lipita imaginea de cea a partidului din care a demisionat, a fost respectata de mai marii din PSD. Chiar daca Miron Mitrea si Ion Iliescu si-ar fi dorit sa se iasa cu o pozitie publica de sustinere fatisa pentru independentul Oprescu, s-a decis in cele din urma sa se mearga pe un mesaj de opozitie totala pentru Vasile Blaga si PD-L. "Am decis sa votam impotriva dreptei si a candidatilor PD-L. Sustinerea pentru Oprescu decurge practic din acest obiectiv politic al PSD", a explicat Ion Iliescu. Dupa ce a mascat sub acest mesaj sprijinul evident pentru doctor, presedintele de onoare al social-democratilor a trecut la un atac impotriva candidatului pedelist. "Blaga a fost un insolent prin declaratiile despre mineriade. El, atunci, era membru al FSN, ca si seful sau, Basescu. Basescu era secretar de stat si apoi a fost ministru, la a doua mineriada. Blaga si Basescu vin cu lozinci si mesaje folosite de cei care in trecut doreau sa destabilizeze tara", a lovit presedintele de onoare al PSD in adversarii lui Oprescu.
Lacrimi pentru Bucuresti
Mircea Geoana, care il criticase dur pe doctor in campanie, a schimbat registrul si a anuntat ca PSD va merge pe mana acestuia la Bucuresti, pe a lui Cristian Popescu Piedone pentru Sectorul 4, si pe a liberalului Andrei Chiliman pentru Primaria Sectorului 1. El a avertizat insa ca un "exces de sprijin" pentru Oprescu ar putea dauna independentei acestuia.
Liderul social-democrat a prezentat triumfator rezultatele obtinute pe tara, care "atesta ca PSD a redevenit primul partid, castigand la toate capitolele". Daca cele 17 presedintii de Consilii Judete obtinute de partid reprezinta un motiv de mandrie, rezultatele dezastruoase ale unor filiale au nascut primele semne de ingrijorare printre liderii PSD. "Aura Vasile (n.r.-secretarul general al PSD Bucuresti) a avut o iesire nervoasa si a inceput sa planga. Le-a spus lui Iliescu si celor din conducere ca stie ca se pregateste un scenariu pentru schimbarea conducerii PSD Bucuresti, pentru ca nu l-a sustinut pe Oprescu", ne-a declarat un vicepresedinte social-democrat. Pesedistii au amanat analiza interna privind rezultatele alegerilor dupa turul doi al localelor, Comitetul Executiv urmand sa fie convocat in jurul datei de 25 iunie. Principalele organizatii vizate de analiza sunt cele din Transilvania, unde PSD nu a reusit sa obtina decat presedintia unui singur Consiliu Judetean, cel din Salaj. (Cristian ANDREI)
Disidentul Diaconescu
Cristian Diaconescu s-a opus acordarii sprijinului PSD pentru Sorin Oprescu, "batandu-le obrazul" celor din conducere pentru modul in care i-au organizat campania. "Eu nu am cum sa merg cu Oprescu. Nu inteleg ce doreste PSD in relatia cu un candidat care in afara faptului de a se disocia de fantoma domnului Iliescu, nu am auzit alta retorica in legatura cu PSD. Acest partid a castigat in tara un procent foarte bun. Si ce facem? Tot acest partid alearga dupa o persoana? Care ii foloseste sau nu, culmea ridicolului", a fost pozitia ferma a lui Diaconescu. (C.A.)
Liberalii s-ar folosi de stanga
Incurajati de rezultatele peste asteptari obtinute la locale, liberalii vor sa-si sporeasca zestrea de primari in turul doi cu ajutorul pesedistilor, dar avand grija sa evite o colaborare fatisa cu acestia.
La Bucuresti, ei l-ar sprijini pe independentul Sorin Oprescu sa se instaleze in jiltul de edil, dar se tem sa isi indemne oficial electoratul spre sustinerea medicului, pentru a nu credibiliza mesajul Cotrocenilor ce acuza colaborarea subterana PNL-PSD. De altfel, o serie de lideri ai PNL - Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu - au sustinut recent ca electoratul liberal ar trebui sa-l voteze pe Oprescu. In Biroul Permanent Central (BPC) al PNL, convocat luni seara, premierul Tariceanu, secondat de "guvernamentalii" sai, nu s-a sfiit sa-i urecheze pe liberalii care s-au grabit sa anunte sustinerea medicului la Capitala. Primul care a intrat in colimatorul primului ministru a fost vicepresedintele Puiu Hasotti, criticat ca a dat o declaratie fara girul conducerii PNL. A urmat seful deputatilor PNL, Crin Antonescu, care a fost acuzat voalat de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ca s-a pripit in a oficializa puncte de vedere personale, ca si cum ar fi decizii ale BPC. Potrivit surselor din conducerea PNL, Tariceanu a indemnat la "moderatie", "spirit de echipa" si "chibzuiala". El i-a avertizat pe lideri ca, momentan, PNL trebuie sa taca malc in ceea ce-l priveste pe Oprescu, pentru a da un semnal clar ca partidul se pozitioneaza strict la dreapta esichierului politic. Primul ministru a perorat ca, in Bucuresti, liberalii mai lupta pe un singur front, respectiv pe cel din Sectorul 1, pentru a-l sustine pe Andrei Chiliman. Tariceanu a fost diplomat in ceea ce priveste esecul candidatului Ludovic Orban la Bucuresti, explicand ca infrangerea se explica prin "votul politic" dat de bucurestenii care au ignorat programele politice. Premierul s-a aratat intelegator si in privinta lui Marius Nicoara, care a esuat la Cluj, explicand ca nu se putea face prea mult in fata unei filiale extrem de puternice, conduse de insusi Emil Boc.
In sedinta a intervenit si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a subliniat faptul ca rezultatele alegerilor sunt "extrem de bune", cu mentiunea ca "se putea mai bine". La unison, liderii PNL au convenit sa decapiteze conducerile teritoriale care au dat rezultate extrem de slabe. Cei cazuti in dizgratie vor fi decisi in urma statuarii rezultatelor finale oficiale, si pe baza unei analize interne a PNL. (Razvan GHEORGHE)
Madalin Voicu pe tusa
Presedintele PSD a propus staffului de campanie sa il inlocuiasa din functia de purtator de cuvant pe Madalin Voicu, dupa ce acesta a spus despre el ca este "o leguma".
"Am recomandat ca Madalin Voicu sa nu mai fie purtatorul de cuvant al echipei de campanie a PSD. Nu avem o astfel de titulatura. Este bine sa mai mediteze la aceste declaratii care nu fac bine campaniei si nici lui. Are certe calitati, dar a sarit calul, trebuie sa inceteze sa reprezinte campania din acest punct de vedere", a declarat liderul social democrat. Geoana s-a aratat foarte deranjat in Biroul Permanent de declaratiile recente ale deputatului PSD, Madalin Voicu, care a spus despre el ca este o "leguma, care se crede mare personalitate si care duce partidul in jos". Recomandarile presedintelui PSD nu l-au impresionat pe Madalin, care a sustinut ca doar Miron Mitrea il poate demite, deoarece el l-a si demis. "Numirea mea in functie nu a fost trecuta prin Biroul Permanent. Mitrea decide", a explicat "neascultatorul" pesedist. (C.A.)
 Comentarii: 32 Afiseaza toate comentariile  
Omul de mamaliga si gogomanul comersant explodeaza actualitatea   de DanBruma
Si daca..in 2009 Oprescu trage la ..Presedentie,   de LENIO
Bucurestiul a pirdut sansa sa devina o <capitala europeana>.   de Adrian v.D.
(Re.ptr.intrebarea de ieri)Domnule Socrate,   de Adrian v.D.
Mamaligarul de Antonescu vrea sa-l sustina pe Oparescu   de DanBruma
Foarte bine! Asa trebuie!   de Solitude
orice trebuie facut   de lastexit
Pai il izoleaza si Licuriciul - SUA vor sa semnam "Tratatele" cu Moldova   de Ghita Bizonu'
Doar cateva vorbe...   de Joseph Fouche
Ion Iliescu va fi un primar destoinic   de Hadrian Gaunescu
GREU DE PRICEPUT !!!   de UNFORGIVEN
UNELE OPINII    de ug
VORBELE,hrana...FORUMULUI !   de LENIO
alooo portocaliiiii   de Ion Banateanu
Basesu nu este izolat, este numai    de ionion
basescu nu este izolat==   de angela
PD-L se dezzzumfla si PNL se ummmfla, zice gogomanul comersant   de DanBruma
Penalii, nebunii si bolnavii contagiosi TREBUIE IZOLATI !   de Raquel
De ce prefera PNL alianta cu PSD   de jeu
ISTORIA   de ug
ET SI OMNES, SED NON EGO   de ug
Tariceanu a refacut zidul in jurul lui Basescu si acu da cu bila in perete    de ionion
Hai nea Nelule scoala-te din sicriu- poporul iar te vrea Presedinte -   de ionion
Mereu a umflat cu 12% PDuL acest INSOMAR   de crusho
Nu stiu de ce    de FB
Bucuresteni nu va lasati pacaliti   de cosor ion
opreshti Lai vaporiu......   de kuk
Bucuresteni nu va lasati pacaliti de buldogii turbati   de johnson
Rau ati ajuns, sa va laude dusmanii tarii !!   de Aladin
Vai de Romania   de marin2
Un articol ridicol!   de MarianDaniel
Vise!   de Caius-Roland
A r h i v a
  Vechii baroni sunt de neclintit    6 comentarii
  Oprescu-Blaga diferenta de sub 1%    5 comentarii
  "Sa fie caterisit!"    39 comentarii
  SUA vor sa semnam "Tratatele" cu Moldova    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adio, felcere Oprescu! (4363 afisari)
 "Sa fie caterisit!" (3480 afisari)
 Izolarea lui Basescu (2967 afisari)
 Vechii baroni sunt de neclintit (2868 afisari)
 Dumnezeu sa-l ierte! (2484 afisari)
 Electra si Kardashian, dezbracate intr-un Film dezastru (3002 afisari)
 Putin si-a construit oras-buncar anti-atomic (2746 afisari)
 Soferul Nicusor a imprastiat 20 de tone de metal pe sosea, a rupt patru stalpi si a lasat o comuna fara curent electric pe ritmuri de manele (2310 afisari)
 A plecat dupa "mandre" si a fost sechestrat in portbagajul propriei masini (2237 afisari)
 Biroul Electoral Municipal: 50% din buletinele de vot declarate nule in sectorul 5 erau perfect valide (2030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02142 sec.