Ziua Logo
  Nr. 4249 de miercuri, 4 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bataie pe scaunel
-- Lipsa personalului calificat dubleaza criza locurilor in gradinite * Un copil din doi nu are loc in invatamantul prescolar de stat
Criza de educatoare si de personal auxiliar dubleaza, anul acesta, deficitul de locuri in gradinitele din Capitala, estimat la 10.000 - cifra identica cu cea de anul trecut. Batalia pe locuri ramane la acelasi nivel nu pentru ca n-ar exista gradinite nou construite, ci pentru ca parintii nu mai sunt dispusi sa accepte sa nu-si inscrie copiii in sistemul de invatamant la 3 ani, asa cum procedau pana acum. Fiecare invoca dreptul la educatie asigurat prin Constitutie, asa ca din 57.000 de prescolari existenti in prezent, foarte putini opteaza pentru gradinitele particulare ori sa ramana acasa. Pentru anul scolar 2008-2009, Inspectoratul Scolar al Municipiul Bucuresti (ISMB) a aprobat 27.000 de locuri, insa 35.000 sunt deja ocupate din aprilie, prin reinscrierea copiilor care erau deja la gradinita.
300.000 de locuri deficit pe tara
La nivelul tarii au fost aprobate 660.000 de locuri, cu 15.000 mai multe fata de anul de invatamant actual, insa ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, recunoaste ca are un deficit de 300.000 de locuri. El da vina pe primari, spunand ca nu au fost capabili sa asigure spatii prin construirea de cladiri noi. Situatia din Bucuresti il contrazice, numai in Sectorul 3 fiind construite de primarie 18 gradinite noi, cu bani exclusiv din bugetul local. Pana acum insa, Ministerul Educatiei nu a reusit sa gaseasca personal pentru ca acestea sa functioneze. Pentru o singura gradinita, care are 6-8 grupe, este nevoie de tot atatea educatoare, ingrijitoare, bucatarese, portar, instalator, iar angajarea acestora este taraganata pana in toamna. Scuza celor din minister este ca noile gradinite trebuie acreditate, operatiune care dureaza o luna si jumatate. In fond, aceasta formalitate ar trebui sa fie cea mai usoara, pentru ca autorizatia sanitara poate fi luata imediat, din moment ce cladirile sunt construite la standarde europene.
Gradinite la cheie, dar fara personal
In aceste conditii, institutiile predate la cheie vor ramane inchise pe tot timpul verii, urmand ca pana la 15 septembrie sa primeasca acreditarea de la Ministerul Educatiei. Situatia este cu atat mai ridicola cu cat in pachetul de legi ale educatiei, ministrul Adomnitei prevazuse gradinita ca forma de invatamant obligatorie pentru toti copiii care implinesc varsta de 3 ani. Situatia critica a determinat Inspectoratul Scolar sa ia decizia ca perioada inscrierilor sa se prelungeasca pana la 15 septembrie, astfel incat cererile sa fie primite pana la inceperea anului scolar, cand se vor da in folosinta si cele 19 gradinite ce vor fi gata in Sectorul 2. Cel mai prost sta Sectorul 6, dar nu pentru ca n-ar fi fost date in folosinta gradinite noi, ci pentru ca populatia este mai numeroasa. Pana una-alta, cele care taie si spanzura sunt directoarele de gradinite, care au refuzat, ieri, sa primeasca cererile parintilor, pe motiv ca locurile au fost ocupate, desi era prima zi oficiala de inscrieri.
Mita la inscriere
Parintii reclama, sub rezerva anonimatului, ca inscrierea costa intre 100 si 300 de euro, in functie de zona in care se afla institutia respectiva. Reprezentantii inspectoratului scolar neaga aceste zvonuri si spun ca gradinitele sunt obligate sa primeasca absolut toate cererile. Cum aprobarea se face insa in Consiliul de Administratie al gradinitei, efortul este inutil. Indicatiile ISMB au fost transmise de trei luni catre conducerile gradinitelor, insa si acestea sunt inutile. "Tinand cont de calendarul miscarii personalului didactic, de existenta inca a zonelor cu o populatie scolara densa si de dreptul parintelui de a-si inscrie copilul la unitatea de invatamant pe care o considera cea mai potrivita, pentru anul scolar 2008 - 2009, facem urmatoarele precizari: Perioadele pentru reinscrieri sau inscrieri vor fi stabilite de catre conducerea unitatilor de invatamant, cu consultarea inspectorului de specialitate si vor fi afisate, la vedere pentru toti cei intreresati. Pentru asigurarea transparentei acestui proces, directorii unitatilor de invatamant prescolar sunt rugati sa afiseze, la vedere si sa informeze cu urmatoarele date: perioada in care gradinita este inchisa pentru igienizari si/sau reparatii; capacitatea gradinitei (numarul de copii pentru care a fost proiectata, numarul de copii aprobat prin plan de scolarizare pentru anul scolar 2008 - 2009); numarul de copii reinscrisi/ inscrisi zilnic (in perioada dedicata acestor operatii)", se arata in comunicatul de presa semnat de inspectorul general scolar al Capitalei, Stelian Fedorca.
Ministrul Educatiei si Guvernul au esuat in proiectul de a inchiria locatii pentru amenajarea de gradinite, "ca o solutie pe termen scurt", pana cand "Romania se va imprumuta cu 66,8 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru dezvoltarea infrastructurii educationale". Creditul a fost obtinut anul trecut, insa rezultatele intarzie sa apara. Anul trecut au ramas neonorate in Bucuresti 13.000 de cereri, insa nu toti parintii de prescolari au solicitat loc pentru copiii lor la gradinita, astfel ca, potrivit datelor statistice, jumatate din prescolari nu au avut loc la gradinita in anul scolar 2007-2008. In Vaslui, 12.000 de prescolari nu au locuri in gradinite, numarul acestora fiind cu 30% mai mic decat necesarul. In prezent, in judet sunt peste 29.000 de copii cu varste cuprinse intre trei si sapte ani, iar gradinitele au o capacitate de 17.406 locuri. Dintre acestea, 11.338 locuri sunt in gradinitele din mediul rural, criza fiind astfel resimtita cu precadere in mediul urban. Reprezentantii ISJ Vaslui sustin ca pentru situatia de criza nu exista decat o singura solutie - supraaglomerarea grupelor. In judetul Olt, locurile au fost epuizate din martie, desi perioada inscrierilor este aceeasi in toata tara. Nici macar in Iasi, orasul de bastina al ministrului Educatiei, situatia nu este mai fericita: la 8000 de locuri disponibile, solicitarile sunt de trei ori mai multe.
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Romania in ofsaid la 112    
  Tiganii in banca lor    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adio, felcere Oprescu! (4363 afisari)
 "Sa fie caterisit!" (3480 afisari)
 Izolarea lui Basescu (2967 afisari)
 Vechii baroni sunt de neclintit (2868 afisari)
 Dumnezeu sa-l ierte! (2484 afisari)
 Electra si Kardashian, dezbracate intr-un Film dezastru (3002 afisari)
 Putin si-a construit oras-buncar anti-atomic (2746 afisari)
 Soferul Nicusor a imprastiat 20 de tone de metal pe sosea, a rupt patru stalpi si a lasat o comuna fara curent electric pe ritmuri de manele (2310 afisari)
 A plecat dupa "mandre" si a fost sechestrat in portbagajul propriei masini (2237 afisari)
 Biroul Electoral Municipal: 50% din buletinele de vot declarate nule in sectorul 5 erau perfect valide (2030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01150 sec.