Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Romania in prim-plan
-- In asteptarea rezultatelor de la locale, presa internationala face scenarii pentru parlamentarele din toamna
mircea PAUN - Ziua foto
Alegerile locale desfasurate, la finalul saptamanii trecute in Romania nu au trecut neobservate in presa internationala, scrutinul fiind descris drept un reper de popularitate a partidelor, in perspectiva alegerilor generale din toamna.
"Romanii au fost chemati duminica la urne pentru a alege mii de primari si consilieri locali, in cadrul unui scrutin considerat drept un test de popularitate pentru marile partide politice, inaintea alegerilor parlamentare prevazute sa aiba loc spre sfarsitul acestui an", scrie Reuters. "Un scor bun pentru Partidul (National) Liberal aflat la guvernare sau pentru formatiunile din Opozitie le-ar oferi acestora munitie pentru a negocia aranjamentele privind o coalitie dupa alegerile nationale", continua sursa citata, anticipand mai multe variante de parteneriat, in conditiile in care "nici un partid nu pare sa aiba suficient sprijin public pentru a guverna singur, iar Guvernul minoritar al premierului Calin Popescu Tariceanu se zbate sa reziste in sondajele de opinie". In perspectiva scrutinului legislativ din toamna, agentia de presa apreciaza ca, " in urmatoarele luni, liberalii lui Tariceanu ar putea incerca o refacere a coalitiei cu centristii lui Basescu regrupati sub sigla Partidului Democrat-Liberal, care va obtine probabil aproape 40% din voturi, potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, pe valul popularitatii presedintelui". "Altii sunt de parere ca Partidul (National) Liberal ar putea incheia un acord de coalitie dupa alegerile generale cu ex-comunistii din Partidul Social Democrat, care se zbate sa reziste in sondaje si care a sprijinit Guvernul in mod tacit in Parlament", mai adauga Reuters.
Alegatori apatici
In aceeasi nota cu Reuters, agentia de presa Associated Press, citata de cotidianul american International Herald Tribune, apreciaza ca rezultatele scrutinului de duminica "pot fi considerate drept un indicator a ceea ce s-ar putea intampla in alegerile parlamentare programate pentru sfarsitul anului in curs", remarcand, totodata, lipsa de entuziasm a electoratului. "Cele trei formatiuni cotate cu cele mai mari sanse de a castiga cele mai multe posturi locale sunt Partidul Democrat Liberal, sprijinit de presedintele Traian Basescu, Partidul (National) Liberal aflat la guvernare si Partidul Social Democrat al fostului presedinte Ion Iliescu", adauga AP, potrivit IHT, amintind ca alegerile de duminica au fost insotite de "cateva acuzatii de frauda electorala, precum si de unele mici nereguli, cum ar fi impartirea de mici cadouri de catre candidati sau reprezentatii unor partide, interzisa in ziua votului". Fara a uita sa mentioneze incidentele de la Stefanesti, AP precizeaza, de asemenea, ca "a fost pentru prima data cand romanii au putut vota direct candidatii inscrisi in cursa pentru posturile din consiliile judetene din tara, posturi care erau pana acum ocupate de cei care candidau pe liste". Observand avansul formatiunii democrat-liberale a presedintelui Traian Basescu in sondajele referitoare la Primaria generala a Bucurestiului, France Presse noteaza, la randul sau, ca batalia pentru Capitala se va decide in turul doi, intre "(Vasile) Blaga, candidat al Partidului Democrat-Liberal si fost ministru de Interne, considerat un apropiat al sefului statului" si "un disident al Partidului Social Democrat, aflat in cursa ca independent, Sorin Oprescu". (A.M.L.)
A r h i v a
  Obama si Hillary, runda finala    7 comentarii
  Sofia in colimatorul Comisiei Europene    1 comentariu
  "Schimb" macabru intre Israel si Hezbollah    8 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00904 sec.