Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Birocratia ingroapa banii taranilor
-- Deprecierea monedei si intarzierea platilor au scazut valoarea subventiilor din fonduri UE, cu 15% * Agricultorii cer masuri compensatorii
foto: Rompres
Agricultorii sustin ca au pierdut circa 15% din valoarea subventiilor la hectar. Ei considera ca deprecierea leului si costurile cu creditele pe care au fost nevoiti sa le contracteze, ca urmare a intarzierii platilor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au condus la aceasta pierdere.
"Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) atrage atentia ca, din cauza intarzierilor indelungate la plata subventiilor aferente anului 2007, agricultorii au pierdut circa 15% din sumele ce le reveneau, drept plati directe la hectar. Agricultorii au depus cererile pentru platile la hectar inca din luna mai a anului 2007, cu promisiunea din partea Ministerului Agriculturii ca isi vor primi banii pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008", se arata intr-un comunicat al Federatiei, precizeaza Mediafax. APIA a inceput sa plateasca subventiile la hectar in luna aprilie, iar cea mai recenta estimare arata ca acestea ar putea fi incheiate pana la jumatatea lui iunie.
Intarzierile la plata au determinat agricultorii sa contracteze credite, iar diferenta de curs dintre momentul calculului subventiilor si efectuarea platilor a avut de asemenea un impact negativ, sustin fermierii. "Banii au fost pierduti ca urmare a deprecierii leului fata de moneda europeana, de la 3,34 lei, in momentul calculului subventiei, la 3,69 lei, in prezent", se arata in comunicat, care atrage atentia si asupra majorarii, intre timp, a pretului la ingrasaminte. Subventia este calculata la cursul Bancii Centrale Europene din ultima saptamana a lunii octombrie, potrivit directorului executiv al FNPAR, Daniel Botanoiu. "Asa este regulamentul si nu ne deranjeaza acest regulament, cat faptul ca intarzierea la plata este mare si fermierul pierde din cauza deprecierii leului", a spus Botanoiu.
Credite in loc de subventii
Pentru continuarea activitatilor, agricultorii au fost obligati sa se imprumute de la banci, platind catre acestea speze de circa 18% pe an, se mai spune in comunicat. "Ar trebui ca macar jumatate din plati sa fie realizate in perioada decembrie-februarie, ca sa avem cu ce incepe campania de primavara. Daca nu au capacitate, atunci sa dea platile esalonat, ca sa nu mai fie nevoiti fermierii sa ia credite pentru infiintarea culturilor", a afirmat directorul executiv al FNPAR.
FNPAR solicita Ministerului Agriculturii grabirea realizarii platilor, debirocratizarea si eficientizarea mecanismului de plati si gasirea unor solutii pentru compensarea costurilor cu imprumuturile bancare.
Fermierii primesc pentru 2007 o subventie pe suprafata din fonduri UE de 50,5 euro pe hectar (valoarea totala alocate de UE fiind de 440 de milioane euro), la care se adauga plati complementare de la bugetul de stat. Pana la data de 30 mai, APIA a platit 288,8 milioane de euro, reprezentand acest tip de subventii. Intrucat platile aferente anului 2007 au inceput tarziu, agentia a lansat in luna martie, in colaborare cu unele banci, un program prin care fermierii pot obtine un avans de pana la 75% din valoarea subventiei, prin credite in conditii avantajoase.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Birocratia   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Romania a pierdut un milion de locuitori in 10 ani    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00926 sec.