Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Vot sictir
Cristian UNTEANU 
Ne doare, pe drept cuvant, cand suntem tratati drept un fel de retardati ai UE, cetateni ai unei tari introduse nu neaparat pe merit, ci fiindca asa o cerea paradigma si aflati sub amenintarea continua a clauzelor de salvgardare care sa sanctioneze intarzierile sau incoerentele grave ale unui sistem inca nepus la punct si nefunctional pe de-antregul.
Si cum ne aparam? Cum ne protejeaza cei platiti imparateste din buzunarele noastre pentru a ocupa cele mai inalte functii din stat, de-acolo de unde prima lor grija, cel putin teoretic, ar fi sa-si masoare fiecare pas, fiecare rasuflare, pentru a nu mai alimenta cu nimic caldarile cu zoaie care se arunca peste Romania, ci, dimpotriva, sa demonstreze ca acuzatiile sunt eronate, ca stiu ce inseamna reglementare, comportare si stil european de facut politica si comportament social demn de un stat membru in UE si NATO?
In acest sens, nu stiu daca, in asteptarea momentului extrem de neplacut pe care-l va reprezenta publicarea Raportului Comisiei Europene privind mersul justitiei din Romania puteam sa producem o demonstratie mai penibila si rusinoasa pentru ce inseamna sictirul actualilor guvernanti fata de normele politicii europene, decat gestul facut de Primul nostru Ministru in momentul votului la alegerile locale. Gestul Domniei Sale de a vota legitimandu-se cu un document, cartea de alegator, declarat nul de regulamentul alegerilor, este o prostie monumentala pentru politicianul si seful de partid Calin Popescu Tariceanu. Sa-i fie de bine, asta e, atata poate, atata stie, asta este esenta culturii politice care a adus la putere in Romania defuncta Alianta DA, auto-proclamata salvatoarea tarii si innoitoarea practicilor politice viciate de coruptia celor de dinainte.
Problema grava este insa altundeva si, ca atare, va deranja enorm pe cei de la Bruxelles. Cine este organizatorul alegerilor si garantul corectitudinii acestora? Guvernul, in cazul nostru cel condus de acelasi Calin Popescu Tariceanu. Drept consecinta, daca nici primul-ministru nu stie sau ignora suveran prevederile legale, ce garantie de corectitudine mai poate oferi cand, dupa cum se vede, in Romania anului 2008 mai functioneaza inca, fara nici un fel de probleme, sistemul dictatorial de trista amintire care spune ca, daca esti ceva sef, poti depune un vot sictir fara ca nimeni sa nu zica ceva?
Daca nu era primul-ministru si era vorba despre un amarastean oarecare, cum ar fi procedat comisia de votare? Credeti ca l-ar fi lasat sa voteze sau s-ar fi invartosat intru respectarea legii? Ce vrea sa zica asta? Tariceanu anunta, senin, ca in Romania exista cetateni de categoria intai, din care face parte si dansul si apoi categoria a doua, cei supusi la tot si la toate, chiar si nemernicelor prevederi din legea electorala? De ce n-a reactionat nimeni? Simplu, de frica. Exact ca pe vremuri. Poate chiar ca nu s-a schimbat nimic si totul e numai gargara demagogica menita sa le arunce europenilor praf in ochi.
Bine ca, sincer si nonsalant, primul ministru vine si pune lucrurile la punct. De fapt, asta este Romania reala. Restul nu sunt decat fandoseli si vorbe invatate pe dinafara pentru a justifica cererile de bani din fondurile comunitare. Dar pana si vorbele astea le-am invatat prost, foarte prost! Se vede din nivelul real de bani europeni care se intorc spre Romania. "Se intorc", spun, pentru ca, cel putin in acest moment si pentru viitorul previzibil, incompetenta guvernantilor nostri ne pune in situatia de a fi un contribuitor net la bugetul UE, asa cum ne sta bine ca tara bogata ce suntem, dupa raportarile entuziast-electorale ale aceluiasi guvern de care am vorbit cu drag pana acum.
Noi cu ce ramanem? Cu ei. Tot cu ei. intr-o forma sau alta, tot cu ei. Ei cu votul sictir, noi cu consecintele. Ce stiu ei e ca, orice ar face, uite exemplul Tariceanu, lor nu li se intampla si nu li se va intampla nimic. Ei sunt clasa politica. Noi suntem restul. Ei conduc. Noi votam. D-aia nu stiu ei cum se voteaza. N-au avut timp de studii. Pai cand mai faceau smenurile?
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
De ce a votat premierul cu cartea de alegator   de Nabuccodonosor al Doilea
Et finis coronat opus    de Ghita Bizonu'
Si da-i si lupta cu coruptia. Cand noi pe ea cand ea pe noi ...   de Ghita Bizonu'
Si fiindca suntem fraieri (defazati) si ne place sa ne punem cenusa in cap, sa ne param si sa ne dam   de Ghita Bizonu'
Pai asa ne place sa ne amagim.    de Ghita Bizonu'
Nu s-a prins . Oamenii se impart in 3 catgrii: SEFI, Sefuti si sa-i ##ti. Ce greseste   de Ghita Bizonu'
Ne doare ,nu ne doare, asta e domnu Unteanu   de georgems
Vot   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Discurs civilizat    3 comentarii
  Alba-neagra cu prestigiul Romaniei    2008-05-13
  Fesul interesului sau despre limitele democratiei    2008-05-06
  Cat de reala este amenintarea lui Frattini?    2008-04-26
  Blasfemie sau delir sado-masochist la Viena?    2008-04-22
  Sursele noului conflict mondial    2008-04-15
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12194 sec.