Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
"Testoasele" la Parchet
-- Ministerul de Interne a trimis procurorilor dosarul in cazul mascatilor Jandarmeriei acuzati ca au snopit in bataie mai multi manifestanti anti-NATO
Ancheta in cazul luptatorilor trupelor speciale ale Jandarmeriei acuzati ca au batut pe 2 aprilie mai multi tineri care doreau sa-si manifeste opiniile anti-NATO a fost finalizata, Ministerul Internelor si Reformei Administrative inaintand dosarul la Parchetul Militar. La acea data, luptatorii Jandarmeriei, carora li se mai spune "mascati sau testoase", au ridicat 46 de persoane din zona Timpuri Noi si alte opt presupuse a avea legatura cu manifestantii.
"S-au luat declaratii de la toti cei care au participat la acea interventie. La nivelul MIRA s-a intocmit un raport, s-au pus anumite concluzii, iar dosarul a fost trimis la Parchetul Militar, deoarece acolo au fost depuse mai multe plangeri de cateva asociatii neguvernamentale, existand o cauza in lucru. Procurorii vor stabili daca s-a incalcat legea in ceea ce priveste interventia jandarmilor. Urmeaza ca acestia sa dea o solutie", au declarat surse din cadrul MIRA.
Desi pe imaginile surprinse la acel moment la iesirea tinerilor de la sectiile de politie se puteau vedea adolescenti trecuti putin de 20 de ani care aveau ochii vineti, buzele sparte si lovituri pe mai multe parti ale corpului, reprezentantii Jandarmeriei au sustinut insa ca doar un cetatean moldovean a fost batut, dar ca interventia a fost corecta intrucat "mascatii" fusesera agresati, unul dintre ei primind un jet de spray paralizant. Mai mult, Jandarmeria Romana a sustinut ca tinerii cu fetele tumefiate s-au "autoflagelat". "Reactia noastra a fost pe masura agresiunii. Asa trebuia. Daca ala dadea cu pumnii noi ce trebuia sa facem, sa dam cu flori? L-am luat la pumni si noi, i-am pus mainile la spate si l-am incatusat. Asa e interventia", declara purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru. Gheorghe Zugravu (foto jos), cetateanul moldovean care a avut cele mai grave rani, declara la iesirea de la Politie ca nu a opus rezistenta in momentul in care jandarmii au intervenit, insa in ciuda acestui fapt a fost batut. Acesta a spus ca a fost lovit de catre jandarmi cu "pumni, picioare, genunchi, coate". "Ne-au batut atunci cand au intrat peste noi ina hala si ne-au batut si in autobuzul cu care ne-au transportat. Am fost amenintati chiar ca daca nu tacem vom fi omorati", declara o alta tanara.
"Interventie nejustificata"
Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a sustinut ca interventia mascatilor Jandarmeriei impotriva unui grup de tineri care doreau sa-si manifeste opiniile anti-NATO a fost nejustificata si disproportionata. Asociatia a cerut sanctionarea celor care au dispus si coordonat descinderea. "In urma investigarii incidentelor din data de 2 aprilie 2008, cand Politia si Jandarmeria au intervenit in forta impotriva unui grup de 46 de persoane, iar un total de 54 de persoane au fost private de libertate pentru mai multe ore in mai multe sectii de politie, APADOR-CH a ajuns la concluzia ca interventia in forta a politistilor si jandarmilor a fost nejustificata si disproportionata. Grupul de tineri protestatari nu avea arme, droguri sau substante interzise, nu planifica demonstratii violente si nu facea decat sa isi manifeste pasnic opiniile anti-razboi si anti-NATO intr-un spatiu inchis, privat", se preciza intr-un comunicat al organizatiei.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
"Testoasele" la Parchet   de OldPhil
Asta inseamna demo-no-cratia!    de Eufrosin
A r h i v a
  Accidentele rutiere se inmultesc    
  Tentativa de omor in autobuz    
  Cadavrul din padure    
  Stiri pe scurt    
  Niculae a mintit la Tribunal    
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.