Ziua Logo
  Nr. 4248 de marti, 3 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Florenta il reabiliteaza pe Dante
-- Dupa 700 de ani de la emiterea unei sentinte impotriva celui mai mare poet al Italiei, Dante Alighieri (1265-1321), condamnat din motive politice la exil, orasul Florenta face primul pas in vederea reabilitarii ilustrului concetatean, aproband o motiune de "revocare a condamnarii la exil", consemneaza ziarul Corriere della Sera.
Florenta a fost condusa de ghelfi si ghibelini, doua factiuni politice (nascute in Germania in secolul al XII-lea) care au dominat scena florentina pe tot parcursul secolului al XIV-lea. Ghelfii erau cei care in lupta pentru putere dintre papalitate si imperiu sustineau suprematia Papei, in timp ce ghibelinii erau adeptii imparatului. La jumatatea secolului al XIII-lea aproape fiecare oras italian avea o factiune ghelfa si una ghibelina. Adeseori, cand una dintre cele doua dobandea suprematia in oras, ii alunga pe rivali si ii constrangea la exil.
Florenta a avut intotdeauna o suprematie ghelfa. In epoca lui Dante, partidul ghelf era, la randul sau, impartit in doua grupari: albii si negrii. Cand, in 1295, Dante Alighieri si-a inceput cariera politica, a aderat la gruparea ghelfilor albi fiindca era in contradictie cu politica negrilor care sprijineau expansionismul papei Bonifaciu al VIII-lea. Dante a fost si promotorul multor legi care obstructionau papalitatea si, din acest motiv, Bonifaciu al VIII-lea l-a luat in colimator. In 1301, cand ghelfii negri au pus stapanire pe Florenta cu sprijinul Papei, lui Dante i s-au adus acuzatii infamante, a fost condamnat la doi ani de exil si la plata unei amenzi. Dante nu s-a prezentat pentru plata amenzii si din acest motiv sentinta de condamnare la exil a fost comutata in sentinta de "condamnare la pedeapsa capitala", si deci, nu s-a mai putut intoarce la Florenta. A urmat o perioada de exil. In 1315, Florenta a emis un decret de amnistiere a tuturor exilatilor care acceptau sa plateasca o amenda si sa-si recunoasca vinovatiile. Intrucat poetul se simtea complet nevinovat, nu a acceptat sa se supuna unei astfel de umilinte si a optat sa ramana in exil. Si-a petrecut ultimii ani ai vietii la Verona si apoi la Ravenna, unde a murit in 1321, si unde se afla si mormantul sau. Florenta - afirma consilierii care au prezentat motiunea - "aratandu-se in sfarsit recunoscatoare fata de ilustrul ei concetatean" ar trebui sa se straduiasca pentru completa sa reabilitare printr-un "gest care sa-i dea cuvenita onoare si sa-i restituie deplina demnitate si rangul de florentin excelent". De aceea, cei doi consilieri l-au invitat pe primar sa-i confere contelui Pieralvise Serego Alighieri, descendent al marelui poet, distinctia "Florinul de Aur". (B.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
In timp ce Eminescu   de Camelian Propinatiu
sint convinsa ca la aceasta reabilitare a contribuit spectacolul ambulant al ...   de Seherezada
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Batalia Basescu-Iliescu (2581 afisari)
 Becali a pierdut 300 de milioane dintr-un vot (2337 afisari)
 Favoritii judetelor (2278 afisari)
 Stapanii teritoriului (1928 afisari)
 Primar pe viata (1462 afisari)
 Bill Clinton, in pat cu actrita Gina Gershon (6212 afisari)
 Actrita Kirstie Alley atinge, din nou, suta de kilograme (2939 afisari)
 Adriana Lima, pictorial topless in revista Elle (2621 afisari)
 Fotografii spion cu noul Megane III (2545 afisari)
 Tata de tripleti la numai 16 ani (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00837 sec.