Ziua Logo
  Nr. 4246 de sambata, 31 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Micul Actor
-- Nu-i nici joaca, nu-i nici teatru, ci curs de "tinuta fizica si psihica" pentru copiii care vin la "Creanga"
Se intampla, de vreo 10 ani, la Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti. Copiii sunt invitati in lumea povestilor si altfel decat prin spectacolele lucrate cu migala si profesionalism de catre colectivul teatrului. Sunt poftiti sa intre direct in atelierul "Micului Actor"... Organizat de actorii teatrului, Clubul este un excelent curs de "tinuta fizica si psihica", dupa cum ne-a povestit una dintre profesoarele micilor artisti, actrita Florina Luican, care-i invita pe toti parintii sa-i aduca pe copii la Creanga: "Ce facem noi aici e foarte necesar. Nu e nici joaca, nici teatru". Clubul Micului Actor este impartit pe grupe de varsta si la el pot participa copii incepand cu varsta de 3 ani, iar cursul dureaza o ora.
Un loc in care joaca si teatrul se iau de mana mai frumos decat oriunde in alta parte este Clubul Micului Actor de la Teatrul Ion Creanga. Pentru moment, exercitiile si cursurile se desfasoara chiar pe scena mare, acolo unde copiii vad povestile cum prind viata, plang impreuna atunci cand Alba ca Zapada moare si rad cand totul se sfarseste cu bine. "Se simt extraordinar pe scena, au si lumina de serviciu, ca niste reflectoare de serviciu, se simt artisti... Cine doreste sa completeze educatia copilului si are timp sa vina si sa astepte o ora, noi il primim cu drag", ne-a declarat Florina Luican, una dintre actritele care au scris o parte din istoria Teatrului Creanga.
Exercitiile "de actorie" sunt mai degraba de dezinhibare si de construire a unei tinute, de dezvoltare a imaginatiei. "Noi nu vrem neaparat sa-i facem actori", povesteste Florina Luican, "copilul este o plastilina extraordinara. Exercitiile sunt variate. Sunt de imaginatie, de poveste... Iar cursul dureaza un an de zile. Daca vor sa mai vina eu ii primesc cu drag. Dar consider ca un an de zile cu acesti copii este suficient sa-i cotesti spre ce au ei mai bun. Sa gasesti ce talente au. Si nu ma gandesc la voce sau la recitat. Important este nu sa imite, ci ca sa se dezvolte, sa se dezinhibe, sa scoata din ei ce este mai bun. Spre exemplu, poti sa arati soarele in o mie de feluri. Si care e cel mai interesant, pe-acela sa-l tina minte.
Mai rar ii pun sa faca teatru. Le mai vorbesc si de cateva roluri: Fat Frumos, eroine precum Alba ca Zapada, Cenusareasa. Si in primul rand le cer sa-mi spuna daca au citit basmul, daca au vazut filmul, spectacolul, ce le-a placut mai mult. Asa imi dau seama ce fel de copil este. Ca unul poate sa spuna <<Mie mi-a placut mama vitrega>>. Si atunci zic: <<Opa, aici e o problema>>. Asta desi eu am jucat si Alba ca Zapada, si mama vitrega... de multe ori in aceeasi zi. Dimineata eram Alba si dupa-masa Mama Vitrega. Imi este foarte drag sa lucrez cu ei. Fac acest curs de vreo sapte ani."
Oglinda sau exercitiul cu mingea sunt doar cateva dintre micile secrete pe care actrita ni le-a dezvaluit. "La noi la cursuri vin cei mai putin linistiti dintre copii. Si e foarte greu sa lucrezi cu ei, sa-i faci sa devina linistiti. Sau dimpotriva, am avut si o alta situatie cu o fetita extrem de timida. La sfarsit a venit mama ei si mi-a multumit si mi-a spus ca Irina este altfel, ca s-a schimbat si ca asta se vede de la salut, pe strada".
Si, inca un mic secret, in dar de 1 iunie... Desi inscrierile se fac la inceputul anului, puteti merge si acum la Teatrul Creanga sa-i faceti o vizita Florinei Luican. Veti descoperi impreuna cu cei mici o lume intreaga din creioane colorate, baloane si... o mie de povesti.
Samanta vrajita
Maine, de la ora 11.00, la Teatrul Creanga va putea fi vizionat, gratuit, spectacolul "Samanta vrajita" - cea mai noua productie a institutiei - realizat de Mihai Manolescu, dupa o idee de Maria Manolescu, in stilul commediei dell'arte. Comedie cu personaje colorate, travestiuri si muzica, poveste despre doi tineri indragostiti si o vraja prin care toate intamplarile se termina cu bine, "Samanta vrajita" va invita sa urmariti aventurile Colombinei si ale lui Arlecchino, intr-un univers in care o floare cu seminte vrajite poate transforma orice vis in realitate. "Spectacolul nostru nu este o reconstituire de Commedia dell'Arte, este o joaca de-a jocul". In deschiderea spectacolului, un grup de 11 copii de la Casa Sfantul Ioan din Bucuresti vor prezenta un scurt moment artistic, "Hai, prieteni, sa ne bucuram", iar in Cismigiu va fi prezentat spectacolul interactiv "Doua vesti si trei povesti".
Monica ANDRONESCU 
A r h i v a
  Porti deschise la Opera    
  Literatura romana in scoala    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Italia are 21.600.000 de fascisti    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 TVR in laturile lui Vadim (3510 afisari)
 Gusa si Oprescu si-au dat "un cap in gura" (2186 afisari)
 Ascensiunea porcilor poate fi oprita! (1576 afisari)
 Pui cu clor (1454 afisari)
 Pretul benzinei micsoreaza saptamana de lucru in SUA (1419 afisari)
 Un bucurestean s-a sinucis dupa ce si-a anuntat iubita ca o va face celebra (3410 afisari)
 Sondajul final INSOMAR indică egalitate intre Blaga și Oprescu (3142 afisari)
 Striptease la metroul bucurestean (3088 afisari)
 Un american a filmat un extraterestru la fereastra casei sale (2296 afisari)
 Elena Basescu a pus doua voturi in aceeasi urna (1670 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01188 sec.