Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fascismul pentru copii
-- Alungarea tiganilor si incendierea taberelor unor cetateni comunitari au devenit obiect de studiu pentru elevii italieni
Valul de rasism indreptat impotriva romanilor si a romilor din Italia i-a cuprins pana si pe copii. O parte dintre elevii scolii generale San Giuseppe Bosco, din cartierul napoletan Ponticelli, au povestit, la ore, cum sunt incendiate taberele de tigani si au afirmat ca se bucura de alungarea romilor.
Ponticelli este cartierul unde recent mai multe tabere de romi au fost atacate cu cocktailuri Molotov si pietre. Imediat dupa aceste incidente, potrivit cotidianelor La Repubblica si Il Giornale, profesorii de la Scoala generala San Giuseppe Bosco, aflata in apropierea taberelor, au cerut elevilor sa isi exprime parerea despre ceea ce se intampla. Sa descrie ce au simtit, in teme si desene. O parte dintre raspunsurile primite au fost insa de-a dreptul stupefiante. Copii cu varste de noua sau 11 ani s-au declarat de acord cu aceste incidente, considerand ca este singura solutie prin care se poate scapa de tigani.
Invatatura de acasa
Au existat totusi si elevi care s-au speriat de ceea ce au vazut si care au desenat flacarile care acopereau baracile, scriind: "Am gresit: sa-i ajutam!". In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre marturiile copiilor care au vazut sau au auzit de la parintii lor incidentele in care taberele de romi si romani au fost atacate.
"Profesorii lucreaza cu elevii pentru a-i face sa inteleaga cu adevarat ce s-a intamplat, pentru a spune cu claritate ca represaliile sunt violente ce nu trebuie repetate. In familie sau pe strada copiii primesc cu totul alte invataturi", afirma profesorul Mariano Coppola, vicepresedintele scolii generale San Giuseppe Bosco. O parte dintre profesorii care au citit "compunerile" copiilor s-au declarat uluiti insa de ceea ce au scris acestia. Copii au descris cum au vazut aruncandu-se sticle incendiare, cum au respirat fumul care se ridica din baracile nomazilor si cum au aplaudat fuga tiganilor. "Acesti copii au fost implicati deplin si unii au povestit ca au luat parte la razii iar ulterior si-au reafirmat cu fermitate pozitia", au explicat profesorii, citati de Rompres. "Cred ca noi napoletanii am facut bine ca i-am alungat. Pentru a-i alunga a trebuit sa incendiem taberele lor", a scris Giuseppe. "Un lucru pe care as vrea sa-l subliniez: nu suntem rasisti, dar ei au intrecut masura", sustine Ugo. "Se pare ca folosesc copiii furati pentru cersit sau ii vand unor cupluri fara copii, sau pentru transplant de organe", a explicat un alt elev. "Locuitorii din Ponticelli au fost excesivi, dar poate ca au dreptate deoarece ei au fost lasati singuri prea mult timp sa se descurce cu aceste probleme legate de prezenta romilor", a scris Francesco. Elevii au facut si desene despre ceea ce au vazut personal sau au auzit de la parintii lor atunci cand taberele de romi erau luate cu asalt: case cuprinse de fum, copii care cer ajutor, mici tigani care spun: "Ciao italieni, ne vom revedea curand".
"Scene urate"
Exista insa si unii care au cerut intr-un fel scuze, precum Grazia: "Daca vrem sa remediem situatia ar trebui sa le gasim locuri de munca". "Scene urate", spune Anna, care a identificat chiar o solutie pentru problema romilor: "Statele europene, cu ajutorul expertilor, ar trebui sa creeze parcuri europene pentru romi". "Daca vor sa ramana nu trebuie sa fure si trebuie sa respecte copiii", a adaugat Katia. "Romii pot ramane aici, dar trebuie sa munceasca. Nu le cerem sa faca munci grele: pot supravietui cu orice activitate, e suficient sa nu fie ilegala", a fost de parere si Francesca.
Pe de alta parte, unii copiii din Ponticelli au povestit ca au avut adesea colegi de clasa romi, in trecut. "Niciodata nu au existat episoade de intoleranta", a dat asigurari profesorul Coppola .
Ciocnirea dintre popoare
Presedintele Asociatiei Nationale impotriva Mafiilor, "Libera", Tonino Palmese, a afirmat ca parerile copiilor sunt "un semnal ce nu trebuie subevaluat si care trebuie sa le dea de gandit educatorilor". Palmese ii cunoaste personal pe copiii care au scris acele fraze despre romi. Le-a vorbit in repetate randuri despre victimele mafiei, despre Camorra si legalitate. "Criminalitatea a manevrat protestele impotriva romilor. La Ponticelli s-au ciocnit doua popoare: unul, cel al romilor, in care existau unii delincventi, iar celalalt, al locuitorilor zonei, unde erau multi delincventi", a explicat el.
Amnesty International: "Val de rasism"
Filiala italiana a organizatiei Amnesty International (AI) a denuntat ieri "valul
de rasism" indreptat in Italia impotriva imigrantilor, atragand atentia ca acesta incalca normele internationale in materie de drepturi ale omului. Daniela Carboni, responsabil al filialei italiene, a condamnat "valul de rasism care ii vizeaza pe toti imigrantii prezenti pe teritoriul italian, atat pe cei aflati in situatie legala, cat si pe clandestini". Daniela Carboni a apreciat ca recentul pachet de masuri impotriva imigratiei ilegale si criminalitatii, adoptat de guvernul Silvio Berlusconi, "incalca normele internationale privind drepturile omului". Referindu-se la "erodarea drepturilor tuturor", Carboni a avertizat ca "Italia risca sa devina o tara periculoasa, astazi pentru romi si pentru romani, iar maine potential pentru noi toti".
In acest context, Daniela Carboni a chemat autoritatile italiene sa faca lumina asupra incendierii recente a doua tabere de romi la Napoli, si a amintit responsabilitatea ce revine clasei politice pentru degradarea climatului social. "Oamenii politici au o foarte mare responsabilitate in legitimarea limbajului rasist in Italia", a declarat reprezentantul Amnesty International.
Diversiunea Camorrei
Ponticelli este cartierul unde locuitorii au atacat recent doua tabere de tigani cu cocktailuri Molotov si pietre, dupa ce o fata de etnie roma a incercat sa rapeasca un copil, fiind apoi arestata.
Ponticelli este unul din cartierele in care actioneaza membrii mafiei napoletane Camorra, care identifica romii cu infractiunile, ca tehnica de diversiune, menita sa distraga atentia de la adevarata sursa de haos social din oras, pe care o reprezinta ea insasi. De altfel, cartierul gazduieste o piata cunoscuta drept Bronx, care desface bunuri si servicii ilicite la Napoli. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, exista dovezi ca mafia napoletana s-a confruntat cu romii intr-un razboi minor in Bronx. Cotidianul britanic "The Guardian" scria ca romii din Napoli platesc un pret teribil pentru esecul guvernelor italiene de a face fata mafiei locale. Sub influenta nefasta a Camorrei, Napoli este acum in flacari, atat la propriu cat si la figurat. Ani de zile a descarcat gunoaie si deseuri toxice aduse din nordul Italiei, pe baza unor contracte lucrative. Acum, napoletanii, care s-au saturat de mirosurile pestilentiale si de coruptie, au dat foc gunoaielor, provocand criza sistemului public de sanatate si a serviciilor de ambulanta si pompieri. Berlusconi a convocat saptamana trecuta o reuniune a cabinetului la Napoli pentru a aborda problema gunoaielor si mai nou a valului de xenofobie fata de tigani. Potrivit Rompres, care citeaza "The Guardian", xenofobia se dovedeste o tactica utila a diversiunii pentru Camorra, care s-a vrut a distrage atentia de la reuniunea cabinetului Berlusconi de saptamana trecuta si de la sursa reala a haosului social din oras, Camorra insasi. Membrii mafiei locale au incurajat populatia sa se alature atacului asupra taberelor ilegale ale romilor. Camorra este unul dintre cele mai puternice sindicate ale criminalitatii. In anii '90 a eclipsat mafia siciliana dupa ce aceasta a mers mult prea departe asasinandu-i pe justitiarii antimafia Paolo Borsellino si Giovanni Falcone. Crimele au declansat un recul popular care a permis agentiilor de aplicare a legii sa lanseze o campanie soldata aproape cu eradicarea mafiei. Cu toate acestea, anihilarea mafiei siciliene s-a dovedit extrem de benefica altor grupari ale criminalitatii din sudul Italiei, indeosebi Ndrangheta din Reggio Calabria si Sacra Corona Unita din Puglia.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Afisari: 1322  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Cel putin astia n-au semnaturi pe obuze...   de Zenn
Rromii romani nu sunt problema Italiei   de Adrian v.D.
Urmasii lui Codreanu nu au crapat inca si acest lucru    de ionion
dreapta si fascismul   de calator
Mineriade la standartele sec XXI   de Romeo2004
Italia este o tara fosta catolica dar care mai contine enclave catolice   de Romeo2004
MOJICIA MIORITICA   de soviet CCCP
Si ce face a noastra scumpa denigratie ? Sau de ce tace ?!   de Ghita Bizonu'
ma cam plictisesc macaronaor-mafiozo-fascistii astia cacatolici. Noi ce stam sa-i pupam ?   de Ghita Bizonu'
de cite sute de ani exista romii in romania?!?!,   de silviana
Comentariu .   de gigi popescu
fa ceva bani   de rechinu84
Am o mare afectiune pentru italienii de exceptie.   de Atamild
Haideti acasa !   de FB
Buna tuturora!   de LucaRO
Tabere de tigani...   de alamar
Soimii Patriei   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Cat ne-au facut alesii locali factura    1 comentariu
  Inflatie de case    10 comentarii
  Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii    8 comentarii
  Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine!    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01462 sec.