Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
A murit ultimul romantic
-- Hollywood-ul e in doliu dupa ce regizorul Sydney Pollack a incetat din viata
Regizorul american Sydney Pollack, castigator a doua premii Oscar pentru filmul "Departe de Africa" (1985), celebru pentru rolurile din "Tootsie" si "Michael Clayton", a murit luni, din cauza unui cancer, la varsta de 73 de ani, potrivit purtatorului sau de cuvant, informeaza Reuters.
Regizorul a murit in locuinta sa din Pacific Palisades, Los Angeles. Informatiile despre boala sa au aparut pentru prima data anul trecut, cand s-a retras din pozitia de regizor al unui film produs de HBO. Purtatorul de cuvant al regizorului, Leslee Dart, a spus ca Pollack a fost diagnosticat cu un cancer in urma cu zece luni, insa medicii nu au reusit sa indice sursa primara a bolii.
Regizorul a lucrat in ultimii ani ca producator si actor si poate fi vazut in prezent pe marile ecrane in filmul "Mireasa e iubita mea!/ Made of Honor". Pollack si-a inceput cariera ca profesor de actorie, dupa care a devenit un important regizor de filme de televiziune. Si-a calificat performantele actoricesti drept "o scuza pentru a-i spiona pe ceilalti regizori". Timpul petrecut de Pollack de ambele parti ale camerei de filmat i-a fost foarte util. Cel mai celebru film al sau, "Departe de Africa", a primit 11 nominalizari la Oscar si a castigat sapte, inclusiv pentru cea mai buna pelicula si cel mai bun regizor. Pollack a mai fost nominalizat la Oscar pentru comedia "Tootsie" - in care a si jucat un rol memorabil, cel al impresarului personajului interpretat de Dustin Hoffman - si pentru drama "Si caii se impusca, nu-i asa?". Unul dintre cele mai recente roluri ale lui Pollack a fost cel al unui medic din serialul de televiziune de succes "Clanul Soprano", produs de HBO. De asemenea, Pollack a jucat in serialul "Will & Grace", produs de NBC, dar si in productii precum "Joc de culise", de Robert Altman, "Tinerete vesnica", de Robert Zemeckis, si "Cu ochii larg inchisi", de Stanley Kubrick. Pollack si Robert Redford au debutat impreuna, ca actori, in filmul "War Hunt" (1962). Cei doi au colaborat la sapte filme, pentru care Pollack a lucrat ca regizor, printre acestea numarandu-se "Cele trei zile ale condorului", "Cei mai frumosi ani", cu Barbra Streisand, si "Calaretul electric", cu Jane Fonda. In anii '80 si '90, Pollack a lucrat si ca producator la o serie de proiecte realizate de alti regizori, precum "Presupus nevinovat", "Searching for Bobby Fischer", "Ratiune si simtire" si "Talentatul domn Ripley".
Pollack este celebru mai ales pentru povesti de dragoste care au pe fundal elemente de exotism si constiinta sociala. Catalogat drept ultimul din cei mai mari regizori romantici, Sydney Pollack a "dirijat" zeci de staruri hollywoodiene, precum Robert Redford (de sapte ori), Paul Newman (de doua ori), Meryl Streep, Barbra Streisand, Dustin Hoffman, Harrison Ford, Tom Cruise. Nascut pe 1 iulie 1934, in Lafayette, Indiana, fiul unui farmacist, Pollack a dorit initial sa devina dentist. Insa la 17 ani a descoperit orasul New York si s-a lansat in comedii, dupa care, la doar 20 de ani, s-a angajat ca profesor de arta dramatica la Neighborhood Playhouse. Dupa debutul in teatru si apoi in televiziune, unde a regizat mai multe seriale, Pollack a plecat la Los Angeles si a realizat, in 1965, "O viata la capatul firului". Anii '70 vor fi cei ai consacrarii, atat in ochii criticilor, cat si ai publicului, datorita unor filme devenite intre timp clasice, precum "Si caii se impusca, nu-i asa?" (1969), "Jeremiah Johnson" (1972) si "Cei mai frumosi ani" (1973). Aparator infocat al omului si marcat de un anume lirism, Sydney Pollack, afectat de esecul comercial al filmului "Havana", in 1990, se lanseaza ca producator si face aceasta meserie cu succes. Doar "Firma" (1993), cu Tom Cruise si Gene Hackman, adaptare a bestseller-ului lui John Grisham, unde revine la una dintre temele sale favorite, coruptia, ii permite sa aiba din nou succes. Dupa o lunga pauza in cariera de regizor, Pollack se intoarce in 2005 cu thriller-ul "Traducatoarea", cu Nicole Kidman. In acelasi an a regizat primul si singurul lui documentar, "Sketches of Frank Gehry", despre celebrul arhitect care a construit, printre altele, muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania). Bolnav, el a fost nevoit in 2007 sa renunte la turnarea unui telefilm intitulat "Recount", despre alegerile prezidentiale din Statele Unite din 2000 si despre faimosul episod al renumararii voturilor din Florida. Amator de vin, pasionat de Franta si Italia, Sydney Pollack care, in calitate de presedinte al juriului de la Cannes, a premiat, in 1986, filmul "Misiunea" al lui Roland Joffe, era casatorit si tata a trei copii. (M. BICA)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Regret enorm,    de Seherezada
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01006 sec.