Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Taxele dubleaza pretul benzinei
-- Fara accize si TVA, un litru de combustibil ar costa 2 lei * Guvernul poate tine in frau scumpirea carburantilor prin reducerea darilor incluse in acestia
Preturile carburantilor "la pompa" ating, in prezent, limita de suportabilitate a romanilor, depasind un euro litrul de benzina si 1,18 euro litrul de motorina. Mai mult, nimeni nu-si mai pune acum problema daca pretul international al petrolului va atinge 200 dolari/baril, ci cand anume se va intampla aceasta. Ceea ce inseamna ca, daca astazi pretul titeiului se "invarte" in jurul a 130-135 dolari/baril, iar preturile in Romania au atins asemenea niveluri, cand barilul va costa 200 dolari, preturile carburantilor la pompele romanesti va deveni absolut prohibitiv. Solutia guvernantilor nu poate fi decat reducerea taxelor si impozitelor cuprinse in pretul carburantilor.
Preturile benzinelor si motorinelor comercializate pe piata romaneasca au doua componente: taxele (care reprezinta aproximativ 50% din pretul la consumatorul final) si costul efectiv al carburantilor. Cum costul efectiv al carburantilor este direct influentat de cel al petrolului, pentru ca pretul "la pompa" sa nu creasca, autoritatile vor trebui sa decida reducerea taxelor. Cele mai importante taxe sunt accizele si TVA-ul. O anomalie care apare in formarea preturilor in Romania este aceea ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) se aplica pretului carburantilor dupa ce se calculeaza acciza. Adica, in Romania, se pune taxa la taxa.
In prezent, acciza in Romania la benzina fara plumb este de 33 eurocenti/litru, iar la motorina de 27 eurocenti/litru. De remarcat, Romania a obtinut de la Comisia Europeana perioada de tranzitie pentru atingerea nivelului minim al accizei din Uniunea Europeana. La acciza se adauga 19%, reprezentand TVA-ul, pretul carburantilor incluzand si "centul pe litru", adica o taxa instituita cu cativa ani in urma pentru recuperarea datoriilor pe care rafinariile din Romania (reunite in fosta Compania Romana de Petrol) le aveau la Bancorex. Altfel spus, daca n-ar mai fi taxe incluse in carburanti, pretul acestora la pompa ar fi jumatate. Adica un litru de benzina ar costa 20.000 lei vechi litrul.
Cresc dobanzile
Toata lumea vorbeste ca, din cauza scumpirii petrolului si, in consecinta, carburantii, toate celelalte produse se vor scumpi, pentru ca toate inglobeaza, intr-o forma sau alta, energie. Majorarea preturilor benzinelor si motorinelor se vede, in primul rand, in pretul biletelor la autobuz, dar si in pretul painii, macar ca aceasta trebuie transportata de la fabrica la magazin. Ceea ce presupune o crestere generala de preturi. Altfel spus, se majoreaza rata inflatiei, in conditiile in care aceasta deja a depasit cu mult tinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de numai 3,8% plus/minus un punct procentual. Luna trecuta, de exemplu, rata inflatiei a fost de 8,62%. Cum lupta pentru stabilitatea preturilor (adica lupta impotriva inflatiei) este principalul obiectiv al BNR, banca centrala a fost obligata sa ia masuri pentru corectarea trendului inflatiei: a majorat dobanda de politica monetara de 5 ori din octombrie 2007 pana astazi, de la 7%, la 9,75%. Dobanda-cheie se vede in primul rand in dobanzile practicate de bancile comerciale, care au majorat, la randul lor, dobanzile la depozite, dar si la credite. Adica romanii care s-au imprumutat la banci s-au trezit ca au de platit mai multi bani. Daca pretul mondial al petrolului va continua sa creasca, acelasi lucru se va intampla si cu carburantii, care vor scumpi, la randul lor, preturile altor bunuri si produse, ceea ce va determina cresterea inflatiei. BNR ar putea majora din nou dobanda-cheie, ceea ce va determina cresterea dobanzilor la banci, adica romanii vor scoate si mai multi bani din buzunare. Pentru ca toate acestea sa nu se intample, Ministerul Economiei si Finantelor ar trebui sa treaca la reducerea taxelor incluse in carburanti.
Trei miliarde de lei in trei luni
Desi alte state incearca sau chiar reusesc daca nu sa reduca, macar sa limiteze taxele din carburanti, in Romania nu se intampla nimic. De remarcat, doar in primele trei luni, veniturile colectate la buget din accize s-au ridicat la trei miliarde de lei noi (peste 800 de milioane de euro!).
Adevarat, accize sunt aplicate nu numai la carburanti, ci si la tigari, energie, gaze etc. Ceea ce ar insemna ca Guvernul sa renunte la cateva sute de milioane de euro, intr-un an electoral! Putin probabil, avand in vedere "pomenile electorale" cu care arunca Executivul. In plus, s-a spus ca, daca nu se vor strange suficienti bani la bugetul asigurarilor sociale, acesta va fi alimentat cu sumele necesare din bugetul de stat. Adica daca nu vor fi bani de pensii, acestia vor veni de la buget. Ceea ce inseamna ca guvernantii nu vor renunta la sutele de milioane de euro din taxele cuprinse in carburanti pentru ca este posibil sa nu mai aiba din ce plati pensiile.
Initiativa lui Sarkozy
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a sugerat, ieri, statelor membre ale Uniunii Europene sa plafoneze nivelul TVA aplicata pretului la petrol, pentru a limita efectele scumpirii titeiului.
Trebuie sa "adresam partenerilor nostri europeni urmatoarea intrebare: daca pretul titeiului continua sa creasca, nu ar trebui sa eliminam TVA aplicata pretului petrolului", in sensul ca "TVA sa nu se mai aplice de la un anumit nivel al pretului", a spus seful statului francez. "Nu pot sa decid de unul singur acest lucru, pentru ca este vorba de o decizie europeana, dar imi imaginez ca Franta nu este singura tara care se confrunta cu cresterea pretului la titei", a adaugat presedintele francez, subliniind ca este nevoie de "unanimitate" la nivelul UE pentru adoptarea unei asemenea decizii. El propune totodata ca in Franta "toate veniturile suplimentare provenind din TVA aplicata produselor petroliere, incepand de la un anumit nivel, sa fie colectate intr-un fond, care sa ne permita sa-i ajutam pe francezii care au cel mai mult nevoie de acest sprijin pentru a face fata cresterii pretului la titei". In opinia sa, acest fond ar putea insemna "intre 150 si 170 de milioane de euro pe trimestru". In Franta, nivelul TVA pentru produsele petroliere este de 19,6%. In Romania este de 19%. Presedintele francez a primit imediat raspuns: Comisia Europeana a estimat ca plafonarea TVA ar da "un semnal gresit" tarilor producatoare de petrol. "In alte situatii, cand a fost vorba despre preturile produselor petroliere, Comisia a afirmat ca modificarea fiscalitatii in cazul carburantilor pentru a combate cresterea pretului petrolului ar fi un semnal foarte nepotrivit pentru producatorii de petrol", a afirmat Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al executivului comunitar pentru probleme de energie. Aceasta inseamna ca tarile producatoare "pot scumpi petrolul", pentru ca in cele din urma vor fi modificate taxele statelor consumatoare, "iar acesta ar fi un mesaj foarte gresit", a adaugat Ferran Tarradellas.
Bulgarii nu mai maresc accizele
Guvernul de la Sofia nu va majora acciza la combustibili inainte de anul 2011, a declarat chiar ieri ministrul bulgar al Transporturilor, Peter Moutafchiev, transmite BTA preluat de Rompres.
Un acord in acest sens a fost convenit la o reuniune a ministrilor bulgari ai Transporturilor, Peter Moutafchiev, Economiei, Peter Dimitrov, si Finantelor, Kiril Zhelev, cu reprezentantii transportatorilor rutieri si cu cei ai producatorilor si furnizorilor de combustibili. Peter Moutafchiev a apreciat ca solutia gasita este una echilibrata si nu incalca actualele acorduri cu Uniunea Europeana. In anul 2011 acciza pentru benzina fara plumb va creste cu 2,5 procente, iar in cazul altor categorii de combustibili cu 1,5 procente. Soferii de camioane din Bulgaria, nemultumiti de pretul ridicat al combustibilului, au protestat luni si marti la Sofia, Ruse, Veliko Tirnovo, Burgas si Silistra.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
era speculantilor   de Giant
Nu taxele ci prostia si hotia tripleaza pretul benzinei   de Echilibru
Toata lumea s-a prins - nu si Mache   de Uliu_Roman
Guvernul   de FB
Hai sa fim barbati si sa privim realitatea in fata   de Mache
Ce idee buna - unde-s guvernantii s-o aplice?   de Uliu_Roman
A r h i v a
  Securistii arsi la pensii    22 comentarii
  Cele 500 de bombe atomice ale Israelului    35 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01394 sec.