Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Principalii candidati pentru Bucuresti si ideile lor de luat votul
Planuri indraznete si proiecte aberante
Vasile Blaga (Mircea PAUN - Ziua foto)
Traficul, transportul public si spatiile verzi sunt cele trei teme grele care se regasesc in programele principalilor actori inscrisi in cursa pentru postul de edil al Bucurestilor - independentul Sorin Oprescu, democrat-liberalul Vasile Blaga, liberalul Ludovic Orban, social-democratul Cristian Diaconescu. Chiar daca au viziuni oarecum diferite in privinta decongestionarii circulatiei in Capitala, toti cei mentionati trateaza acest subiect ca pe o prioritate. Ei au insa si proiecte interesante care ii individualizeaza, alaturi de propuneri aberante.
Vasile Blaga vrea sa rezolve problema traficului prin inchiderea celor trei inele majore de circulatie astfel incat sa fie decongestionata zona centrala. In programul sau e mentionata si realizarea a cinci pasaje in intersectiile cele mai aglomerate. Finalizarea soselei de centura ar urma sa dea posibilitatea celor aflati in tranzit sa evite traficul din oras. De asemenea, pedelistul vrea o ruta alternativa pe ruta Nord-Sud pe traseul Buzesti-Berzei-Uranus.
Sorin Oprescu propune extinderea magistralelor de metrou, mai multe benzi destinate exclusiv transportului public si adaugarea de rute noi. Pentru eficientizarea circulatiei, candidatul independent sustine implementarea unor sisteme informatice de monitorizare a mijloacelor de transport in comun. El promite si impunerea unor standarde europene in privinta serviciilor de taximetrie.
Sorin Oprescu (Lucian Curelariu - Ziua foto)
Ludovic Orban a promis ca va lua masuri pentru fluidizarea traficului in Capitala. El a sustinut ca va inalta aproximativ 30 de pasaje supraterane sau subterane si va amenaja parcari speciale. Candidatul PNL a spus ca va construi o noua magistrala de metrou: Drumul Taberii-Pantelimon, retea cu 14 statii, care va face legatura intre vestul si centrul orasului. "Vom investi 700 de milioane de euro si va fi finalizat (noul tronson n.r.) pana la jumatatea anului 2014", se arata in Programul pentru Bucuresti, elaborat de Orban. Promisiunea liberalului se bazeaza pe faptul ca tot mai multi bucuresteni apeleaza la metrou in conditiile in care traficul infernal transforma intr-o adevarata aventura transportul cu masina personala.
Cristian Diaconescu propune pentru decongestionarea traficului din Capitala realizarea unei "linii verzi" in jurul Bucurestiului, care va fi deservita de un metrou de suprafata. Candidatul PSD sustine ca astfel un cetatean se va putea deplasa in diferite zone ale orasului, fara a-l traversa prin centru. Construirea a 45.000 de locuri de parcare, semafoare inteligente si un program de coridoare rapide sunt solutiile propuse de pesedist. Diaconescu sustine si construirea unei linii de metrou in Drumul Taberei si cartierul Colentina.
Ludovic Orban (Mircea PAUN - Ziua foto)
Referendum pentru maidanezi
Sorin Oprescu vrea sa organizeze un referendum local pe tema maidanezilor privind cea mai buna solutie de rezolvare a acestei probleme. O pozitie similara are si Blaga ce sustine ca cetatenii au dreptul sa fie informati asupra costurilor capturarii, sterilizarii si intretinerii unui caine. Diaconescu exclude din start varianta eutanasiei propunand ca alternativa acordarea de terenuri pentru activitatile ONG-urilor de protectie a animalelor, iar Ludovic Orban n-a abordat aceasta tema.
Nazdravanii de campanie
Una din premisele programului lui Blaga pentru infrastructura este aceea ca Metrorex va intra in subordinea municipalitatii.
Pedelistul a vorbit constant despre finalizarea a trei tronsoane de metrou pana in mai 2012, fara sa aiba certitudinea ca Guvernul va da din mana Metrorex in favoarea Primariei Generale. Totul se leaga de speranta ca PD-L va forma Guvernul la finele anului. Chiar si in cazul unui guvern PD-L lucrurile pot sa ramana la fel deoarece primarul Videanu a avut aceleasi atributii ca cele lasate de PSD primarului Basescu, adica reduse comparativ cu cele ale primarilor de sector.
Cristian Diaconescu (Mircea PAUN - Ziua foto)
Autostrada suspendata
Candidatul independent are o viziune aparte privind fluidizarea traficului in Bucuresti: construirea unei autostrazi suspendate, solutie "ieftina" pe care o promite in doar doi ani. In privinta problemei cainilor comunitari, fostul pesedist se angajeaza sa ia masuri a caror eficienta ridica semne de intrebare: marcarea cu microcipuri a patrupedelor pentru a putea realiza localizarea lor. Programul fostului pesedist tinteste si stoparea cresterii preturilor la apa, gaze si energie, propunand, printre altele, "folosirea potentialului geotermal din subsolul orasului".
Bucuresti, port la Dunare
Un proiect greu credibil promovat de candidatul liberal la Primarie, Ludovic Orban, este transformarea, in numai cinci ani, a Bucurestiului in port la Dunare. Mai mult, ne promite Orban, Capitala va avea doua porturi la Dunare, la Glina si la 1 Decembrie, ca marile orase de pe Rin. Liberalul a sustinut ca acest scenariu este posibil prin finalizarea Canalului Dunare-Bucuresti, proiect care ar necesita o investitie de circa 450 de milioane de euro. Potrivit programului prezentat de Orban, Canalul va dezvolta turismul si va evita inundatiile localitatilor si terenurilor agricole din zona.
Mall-uri in afara orasului
La capitolul "planuri nerealizabile" in dreptul lui Diaconescu poate fi trecuta dorinta sa de a planta "borduri verzi" de-a lungul tuturor arterelor de circulatie. "Se vor planta 600.000 arbori de aliniament", scrie in programul social-democratului. De asemenea, el isi propune sa scoata mall-urile in afara orasului si sa darame toate constructiile ilegale. Acest punct din programul sau este greu de realizat, in conditiile in care exista suspiciuni asupra legalitatii constructiei unor cladiri de peste 20 de etaje in centrul Capitalei.
Angajamente realizabile
Un atu important al programului lui Blaga este faptul ca oricine poate verifica relativ usor masura in care pedelistul, in cazul in care va iesi primar, si-a indeplinit angajamentele.
Aproape fiecare promisiune are un termen clar de executie fiind precizat anul si luna finalizarii respectivului proiect. Pe de alta parte, Blaga si-a permis acest "lux" deoarece multe din programele la care se refera sunt deja incepute, cu termene contractuale clare, de actualul primar general, Adriean Videanu.
Colectarea selectiva a deseurilor
Fostul pesedist se angajeaza sa construiasca, din postura de primar, un spital municipal si sa dezvolte un parteneriat public-privat pentru infiintarea unor camine destinate varstnicilor. Pentru tineret, el are in vizor construirea unor terenuri de sport multifunctionale. Pe de alta parte, Oprescu promite organizarea colectarii selective a deseurilor in Bucuresti. El a anuntat ca, in cazul in care nu va reusi sa-si atinga obiectivele, va demisiona din functie.
Transport in comun non-stop
Candidatul Ludovic Orban a promis introducerea transportului in comun non-stop, cu rute fixe de noapte si cu program clar stabilit. "Bucurestiul e un oras viu, are viata de noapte, cetatenii ar trebui sa aiba cu ce sa se intoarca acasa noaptea, in functie de planurile lor", a declarat Orban recent, la lansarea proiectului sau pentru Bucuresti. De asemenea, el a insistat ca va amplasa cate un panou electric in fiecare statie de transport in comun pentru ca cetatenii sa vada afisate orele de plecare si de venire ale tramvaielor, autobuzelor sau troleibuzelor.
Calea Victoriei, zona pietonala
Transformarea unei parti din Calea Victoriei in zona pietonala reprezinta cel mai ambitios plan al candidatului PSD, Cristian Diaconescu. Astfel, intre sala Palatului si cladirea CEC ar putea sa apara una dintre cele mai mari zone pietonale din Europa. Candidatul PSD a spus ca isi doreste realizarea acestui proiect pentru a reinvia spiritul Bucurestiului interbelic. Construirea unor pasaje supraterane in zona Pietei Unirii reprezinta cel de-al doilea plan indraznet al lui Diaconescu. Al treilea punct important il constituie amenajarea a 1000 de hectare de spatii noi verzi.
Pagina realizata de Departamentul Politic 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Doar pentru comparatie ...   de Arogantu'
Blaga   de Mona G.
pro,Diaconescu!   de mihaela_d
implicat   de gigimuschi1
proiecte plauzibile   de Mr_Romiq
Harta polutiilor lui Blaga   de Arogantu'
Branza buna , burduf de caine    de kaya
blaga = videanu 2 sau continuitatea spagii in Bucuresti    de laur
A r h i v a
  Se rupe Phoenix    10 comentarii
  Piata imobiliara in cadere libera    10 comentarii
  Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare"    59 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01522 sec.