Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Aur curat din fum
-- Pana la sfarsitul anului se decide soarta emisiilor poluante din UE. Romania vrea facilitati, pentru ca vine cu aer curat
Romania continua procedurile incepute in fata Tribunalului de Prima Instanta al Comunitatilor Europene de la Luxemburg, prin care tara noastra a dat in judecata Comisia Europeana pentru modul in care i s-a recunoscut dreptul de a polua. In plus, pana la sfarsitul anului se va decide si modul in care se vor aloca resursele de "aer curat" la nivelul UE, dupa 2012. Decizia este extrem de importanta pentru ca, in functie de ea, se hotaraste si soarta mai multor industrii, precum cea a cimentului sau a termocentralelor.
Attila Korodi, ministrul Mediului, da ca sigur faptul ca, dupa 2012, toate instalatiile care cad sub incidenta Protocolului de la Kyoto, vor trebui sa-si cumpere drepturile de emisie, unele facilitati fiind preconizate pentru acele instalatii care se pot deloca usor si polua in alta parte, fara restrictii. Prin acest protocol, mai multe state, printre care si Romania, dar si UE ca entitate, s-au angajat sa reduca nivelul gazelor cu efect de sera. Decizia la nivel mondial este foarte importanta pentru ca, in lipsa posibilitatii legale de a emite astfel de gaze, industriile respective trebuie sa-si cumpere certificate de emisie sau sa-si sisteze activitatea. Sunt vizate in primul rand termocentralele, dar si industria cimentului sau siderurgia. Pentru perioada urmatoare, vor intra sub incidenta protocolului si gropile de gunoi, petrochimia, dar si transportul aerian. Ministrul Mediului a precizat ca, pentru perioada 2013-2020, cel mai probabil nu se va lua in calcul poluarea produsa de transportul rutier.
Tribunalul in miscare
La ora actuala, pentru a putea functiona, instalatiile ce se supun protocolului primesc gratuit de la stat drepturi de emisie, iar cand nu sunt suficiente, acestea trebuie cumparate. "Pentru perioada 2013-2020, va fi organizata o piata comuna a certificatelor de emisie, iar 10 % din veniturile UE din vanzarea acestora se vor intoarce catre tarile cu rezultate in aplicarea Protocolului de la Kyoto.", a spus Korodi. El a precizat ca Romania vrea mai mult decat cota parte din 10%, pentru ca aportul Romaniei la piata comuna a certificatelor de emisie este insemnat, iar progresele investitionale in domeniu impun acest lucru. "Pe de alta parte, este o coalitie a tarilor UE din estul Europei care solicita ca, pentru inceput, 20% din necesarul de drepturi de emisie sa fie cumparat, iar restul gratuit, urmand ca procentul de certificate cumparate sa creasca gradual.
Ministrul Mediului a spus ca vrea anumite facilitati pentru unele industrii, pentru ca, in cazul in care costurile cu achizitia de certificate de emisie ar creste semnificativ, exista riscul ca acestea sa se relocheze. "Romania nu are interesul ca industrii precum cea a cimentului sau siderurgica sa ajunga in zone ale globului unde nu se pune problema limitarii poluarii, pentru ca scopul de reducere a poluarii nu se mai regaseste", a completat Attila Korodi.
Dupa aproape cinci luni de la sesizare, Tribunalul de Prima Instanta a avut prima comunicare cu Romania. La sfarsitul anului trecut, tara noastra a contestat Planul National de Alocare (n.r. - document in baza caruia industriile vizate pot polua), pentru ca UE a redus, unilateral, drepturile de emisie ale tarii noastre cu mai mult de 20%. Decizia UE este extrem de importanta pentru ca, la preturile certificatelor de acum, Romania pierde peste 400 milioane de euro anual. Potrivit Departamentului Afacerilor Europene, urmatorul pas in procedura de instanta trebuie sa-l faca Romania in iunie 2008. DAE a precizat ca toate demersurile din cadrul procesului si continutul lor sunt secrete.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Prostia se plateste, deci vom fi platiti.   de Socrate
A r h i v a
  Singuri pe Net    1 comentariu
  Voestalpine, intre Romania si Ucraina    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.