Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Stapanii inelelor
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Clasa politica romaneasca va fi marcata, in curand, de schimbari profunde. Fara precedent in istorie. Afirmatia de mai sus nu inseamna insa neaparat ca ne vom indrepta in directia unei lumi mai curate si mai drepte.
Pur si simplu, sistemul de valori va fi repozitionat pentru mult timp de acum inainte. Cheia o reprezinta descentralizarea. Puterea se va deplasa de la Bucuresti catre liderii locali, pe care ii vom inscauna incepand chiar din acest an. Ei vor deveni stapanii inelelor. Pentru ca vor decide, fiecare in parte, asupra destinatiei unor sume colosale. Miliarde de euro ai bugetelor locale, absorbite din fondurile Comunitatii Europene, vor avea destinatia pe care noii domnitori ai Romaniei o vor decide.
Consacrarea, pentru prima data, a principiului alegerii prin vot direct a presedintilor consiliilor judetene va face din acestia cele mai de temut personaje din societatea romaneasca. Oameni cu o putere neegalata pana in prezent. Descentralizarea redirectioneaza decizia asupra banului public in mana acestora. Guvernul central va avea un teritoriu de controlat substantial redus si super-supravegheat, in timp ce sefii locali vor fi cu mainile infinit mai libere si mai pline de gologani. Presedintii consiliilor judetene, legitimati prin votul direct al alegatorilor, vor fi, in acelasi timp, un fel de sefi de stat si de guvern in teritoriul respectiv. Avand acces - treptat discretionar, din ce in ce mai putin controlat de consilieri - la o parte insemnata din bugetele locale, la partea din ce in ce mai mare atribuita de la bugetul central si, mai ales, la fondurile europene. In medie, fiecare presedinte de consiliu judetean va avea posibilitatea sa cheltuiasca circa doua miliarde de euro. El va putea strange sau relexa surubul in raport cu primariile din teritoriu, dar si in ceea ce priveste importantele contracte pe bani publici atribuite unor societati comerciale din zona. Detinute de cine? In special de catre consilieri sau rude ale consilierilor, primari sau rude ale primarilor, parlamentari sau rude apropiate ale parlamentarilor. Asadar, presedintii de consilii judetene, noii stapani ai inelelor, vor putea imparti ori refuza favoruri. In aceste conditii, este doar o chestiune de timp pana cand acestia isi vor putea subordona consiliile si vor ajunge in relatii de buna colaborare cu primarii si parlamentarii. De cine va asculta, in viitor, primarul din localitatea "X"? De presedintele partidului sau, ratacit undeva in aglomeratia Capitalei, sau de noul rege local, care are painea si cutitul fondurilor judetene sau europene? De cine va asculta, in viitor, parlamentarul? De seful de la Bucuresti, de care nu mai depinde absolut deloc, mai ales in urma trecerii la sistemul uninominal de vot, sau de stapanul local al inelelor, care ii poate da sau ii poate taia ratia?
Noii stapani locali vor putea genera acte normative. Care vor fi votate de parlamentarii subordonati lor, iar numitorul comun va fi accentuarea descentralizarii, sporirea puterii locale. In viitor, tot in conformitate cu mecanismele votului uninominal, listele de candidati nu vor mai fi decise, sub nici o forma, la centru. Stapanii inelelor - care, legal, pot fi realesi la infinit - vor fi cei care vor decide cine si pentru ce partid va candida in judetul respectiv. Ce putere va mai avea in viitor un Geoana, un Nastase, un Tariceanu, un Boc sau chiar un Basescu?
Schita de mai sus nu este decat inceputul. Timp de patru ani, acesti stapani ai inelelor, un conclav din care vor face parte 42 de corifei, isi vor consolida puterea. Iar dupa patru ani, din randul lor se vor alege adevaratii regi. Stapanii euroregiunilor. Romania isi intoarce, treptat, fata de la Bucuresti. Cetateanul va incepe sa priveasca smerit sau revoltat, multumit sau nemultumit, intr-o noua directie. Si teama imi este ca intreaga hamaiala facuta nu in scopuri altruiste, ci politicianiste, legata de o clasa politica mai curata se va transforma in nimic altceva decat consolidarea celor mai importanti baroni locali pe care ii avem chiar acum.
 Afisari: 2463  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
cand se va naste in Romania Un presedinte pe care poporul sau   de Atamild
Stapanii Inelelor ies din umbra - buna treaba   de George Butnariu
excelent articol!   de simiondan
Si cui ii pasa de asta ? E in problem prea mare si dificil ptr "desteptii" pe pcte care stiu doar    de Ghita Bizonu'
Ce va zice Uniunea Europeana ?   de Viorel
Schimbari profunde , putin probabil !!!   de kaya
stati linistiti !!!!   de VALIN
Lui DABIJA, ii ..fermenteaza GRIJA   de LENIO
Sa speram ca n o fi dracul asa de negru !!!   de sorge
Dle SRS,sa nu ne iluzionam, mafia securitilor este aceeasi de decenii   de catani
de fapt ce faci D-le SRS?   de cosor ion
Autonomistii jubileaza, le place editorialul si mai ales perspectiva.   de Socrate
Durerea cea mare!   de JohnGreen1
Interesant   de Paul din Ohio
Dom'le SRS, se pare ca asa va fi, bietii de noi rumanii, am sarit toti, din lac in putz!!!!!   de Hu Ciu Tzi
Disperare in gruparea Patriciu-Iliescu-Tariceanu   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Misteriosul domn Oprescu    2008-05-23
  Al doilea front    2008-05-22
  Munitie anti-Basescu    2008-05-13
  Deznodamant dramatic    2008-05-10
  Basescu va cumpara solutia Putin    2008-05-08
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12497 sec.