Ziua Logo
  Nr. 4240 de sambata, 24 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Compensatorii pentru premianti
-- Disponibilizatii RA-APPS ar urma sa primeasca cate 10.000 de euro, in medie * Pentru somerii de la alte societati de stat, se cauta patron
Platile compensatorii s-ar putea sa nasca divergente notabile intre beneficiari, pentru ca autoritatile se pregatesc ca aplice legea cu doua masuri. Totul depinde de "rangul" viitorului somer. Pentru unii, statul urmeaza sa dea plati compensatorii de 10.000 de euro, in medie, iar pentru altii "se chinuie" sa le gaseasca locuri de munca, intr-o perioada in care Romania cauta muncitori chiar si in Asia.
Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va plati 18,5 milioane lei (putin peste cinci milioane euro), suma reprezentand salarii compensatorii pentru mai mult de 500 de angajati concediati, iar personalul pastrat va beneficia de o remuneratie majorata in medie cu circa 300 lei, informeaza Mediafax. Acest lucru reprezinta o medie de aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare angajat disponibilizat. Bugetul de venituri si cheltuieli pe 2008 al regiei, aprobat recent de Guvern prin hotarare, indica un numar prognozat de personal la finele anului de 2682 angajati, cu 518 persoane mai putin decat schema de personal cuprinsa in bugetul institutiei pe 2007. Pentru salarii compensatorii sunt prevazute cheltuieli de 18,5 milioane lei, fata de doar 6,7 milioane lei in urma cu un an.
Pe de alta parte, prin aplicarea programului de restructurare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), aproximativ 300 de angajati trebuie sa paraseasca posturile. Protestele salariatilor au dus la o consultare intre SNIF, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si ministrul Paul Pacuraru. Pentru angajatii SNIF, ministrul a cerut ca cele doua institutii sa conceapa un program comun prin care sa se gaseasca alte locuri de munca pentru disponibilizati. "In conditiile in care noi deja ne confruntam cu un deficit de forta de munca, mi se pare nefiresc sa acceptam atat de usor sa dam plati compensatorii din banii publici, cand putem compensa deficitul existent pe piata fortei de munca", a declarat ministrul Paul Pacuraru (foto).
Demnitarul a mai spus ca directorii din filialele judetene ale ANOFM si SNIF vor trebui sa invite la discutii persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate si, in functie de pregatirea fiecareia, sa se identifice noi locuri de munca.
"Apelam la plati compensatorii doar in cazurile in care nu se gaseste nici o alta solutie. E mai comod sa stai acasa si sa iei bani, insa noi avem obligatia ca numai daca nu gasim alte locuri de munca sa apelam la prevederile OUG nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale", a mai spus Paul Pacuraru.
In aceste conditii, se constata ca sunt aplicate criterii diferite pentru disponibilizati - unii primesc bani, iar altii slujbe, care oricum se gasesc. De altfel, de foarte multi ori s-au inregistrat chiar supracereri de disponibizare tocmai pentru a primi platile compensatorii, pentru ca acestea nu inceteaza daca somerul isi gaseste de lucru. Daca se aplica OUG nr. 116/2006 in maniera ministrului Pacuraru, atunci platile compensatorii date angajatilor RA-APPS nu respecta legea.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 282  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
nedreptate   de maria mateias
A r h i v a
  Trenuri anulate    
  Accelerat deraiat    
  Tratament nou pentru cancer    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Misterul otravirii lui Iuscenko (2445 afisari)
 Manipularea Insulei Serpilor (1909 afisari)
 Naravul Vulpii (1753 afisari)
 Marea frauda contabila (1681 afisari)
 Ocupare Insulei (1544 afisari)
 Poze in premiera cu noua iubita a actritei Jodie Foster (2957 afisari)
 Se ieftinesc apartamentele vechi (2702 afisari)
 A intrat aproape goala pe teren la meciul Sportul Studențesc - FC Brașov  (2348 afisari)
 Cinci puteri mondiale se bat pentru petrolul si gazele Arcticii (1708 afisari)
 Un "vietas" a scapat de dupa gratii la Brasov (1544 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.