Ziua Logo
  Nr. 4240 de sambata, 24 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Petrolul, euro si romanii
-- Ministrul Vosganian nu lasa Petrom in pace, "punand ochii" pe profiturile uriase ale companiei * Moneda euro devine o tinta tot mai greu de atins
Ministrul Economiei si Finantelor continua sa preseze compania Petrom, detinuta de OMV, sa micsoreze pretul la benzina si motorina, aratandu-le ca asta tot le-ar aduce un profit, iar celelalte companii isi vor alinia pretul cu ei. Ca tinta mai indepartata, oficialii de rang inalt vorbesc despre greutatile pe care Romania trebuie sa le treaca pentru a adopta moneda euro, stabilita pentru 2014, scepticismul lor fiind din ce in ce mai pronuntat.
Daca Petrom ar scadea pretul de piata la benzina si motorina cu aproximativ 5-10%, rezultatul nu ar afecta echilibrul financiar al companiei si doar ar face ca acesta sa nu mai aiba profitul record din primul trimestru al anului", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, informeaza Rompres. Declaratiile au fost facute in cadrul mesei rotunde cu tema "Evolutiile socio-economice din Romania: valorificarea oportunitatilor oferite de catre Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare si locuri de munca", organizat de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
El a adaugat ca o evolutie mai prudenta a preturilor din partea Petrom ar determina si celelalte companii de pe piata romaneasca sa se alinieze. Ministrul a afirmat ca reprezentantii companiilor ar putea obiecta ca piata este una libera si a subliniat ca Guvernul nu are instrumentele legale sa intervina, insa nu este calea potrivita pentru companii sa realizeze profituri record, "de fapt, impotriva cetatenilor romani", utilizand niste avantaje pe care le da statul roman. "Piata petrolului este o piata inelara, oricat ar creste preturile, creste si consumul. Nu este ca la haine, sa poti purta si paltonul de anul trecut", a spus Vosganian, opinand ca reprezentantii companiilor petroliere ar trebui sa tina cont si de aceasta realitate.
Redevente mici
Oficialul MEF a mai spus ca Romania ar trebui sa aiba o capacitate mai mare decat alte tari europene de a absorbi socul cresterii preturilor produselor petroliere si al gazelor, deoarece are resurse interne semnificative.
"Analizele facute de noi arata ca pretul de extractie din productia interna este relativ scazut fata de pretul de piata si de aceea am vorbit de posibilitatea ca Romania sa aiba o evolutie mai atenuata a preturilor", a afirmat ministrul de resort. Potrivit acestuia, cheltuielile de exploatare in ce priveste productia de petrol anuala a Romaniei cifrata intre 4,5 si 5 milioane tone nu au crescut decat foarte usor fata de cele de acum cativa ani, iar redeventele si accizele percepute de statul roman sunt mult mai mici decat cele din alte state europene, unde sunt preturi de piata mai mici decat cele din tara noastra.
Ministrul a subliniat ca previziunile pentru pretul petrolului nu sunt imbucuratoare si nu se intrevede momentul in care aceasta crestere la nivel international se va opri, aratand ca si pretul gazelor urmeaza la cateva luni evolutia de pe piata petroliera, fiind asteptate anumite cresteri si la gaz.
Bani pentru despagubiri
Referitor despagubirile catre persoanele ale caror proprietati nu pot fi retrocedate in natura si pentru deportatii din Basarabia, Bucovina de Nord si Cadrilater, acesta a spus ca au fost reluate platile, suma disponibila pentru luna mai fiind 250 miliarde de lei vechi. Suma care va fi disponibila in luna iunie va fi mai mare, potrivit ministrului Vosganian, aceasta putand ajunge pana la 500 miliarde de lei vechi, datorita folosirii dividendelor de la Fondul Proprietatea.
Somerii Romaniei
"Pentru a putea spori aceste sume avem si o modificare legislativa, astfel incat aceste despagubiri sa poata fi alocate si din surse bugetare. Este, evident, vorba de bugetul Ministerului Economiei si Finantelor", a spus Vosganian.
Aproape doua milioane de romani sunt apti de munca, dar nu lucreaza in prezent, iar acesti oameni ar putea sustine programele investitionale, a declarat ministrul Economiei si Finantelor. "In primele luni din acest an am avut o dinamica a investitiilor straine de 32%. Am recomandat investitorilor sa traverseze Carpatii, in Moldova si in alte zone", a spus Vosganian. La randul lui, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a afirmat ca in Romania exista un deficit de forta de munca. In acest context, el a nominalizat locuitorii din zona rurala, care sunt putin educati si care vor fi greu de "adus la scoala". "Ministrul Vosganian s-a referit la doua milioane de oameni care sunt apti de munca, dar care nu au pregatire calificata", a spus presedintele BNS.
2014, anul tinta pentru adoptarea monedei comunitare
Atingerea obiectivelor din Strategia Lisabona de catre Romania inseamna integrarea reala si cu succes in Uniunea Europeana, a declarat, ieri. presedintele Traian Basescu, la conferinta. Seful statului a afirmat ca in Romania se perpetueaza vechi slabiciuni din perioada de pre-aderare in privinta fixarii obiectivelor care deriva din Agenda Lisabona.
El a aratat ca, daca se doreste ca Strategia Lisabona sa fie un succes, atunci trebuie sa se adreseze in primul rand cetatenilor. Potrivit sefului statului, o conditie importanta pentru a avea succes este utilizarea eficienta a fondurilor de care dispune Romania de la Uniunea Europeana. "Urmatoarea tinta majora a Romaniei este adoptarea euro ca moneda. Trebuie sa ne asumam explicit anul 2014. Aceasta, insa, este o tinta realista numai daca vom manifesta responsabilitate politica in gestionarea cheltuielilor publice si daca vom introduce mecanisme coerente de planificare si executie bugetara multianuala", a afirmat Basescu.
Presedintele a mai explicat ca una dintre marile probleme structurale ale Romaniei este faptul ca agricultura reprezinta 10% din PIB si 30% din populatia ocupata. "Rezolvarea acestei probleme necesita viziune si solutii pe termen lung", a afirmat Basescu. In opinia sa, este nevoie de un efort "urias si coerent" in educatie, in lucrari de infrastructura pentru urbanizarea satului, integrate intr-un concept coerent de "dezvoltare policentrica" si de facilitarea investitiilor in zonele agricole.
In acelasi timp, comisarul european Leonard Orban a declarat ca, fara o crestere importanta a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul 2014 pentru introducerea monedei euro va fi greu de atins.
Trei din cinci
Romania indeplineste trei din cele cinci criterii de convergenta (criteriile de la Maastricht), respectiv valoarea deficitului bugetar consolidat, datoria publica globala si fluctuatiile cursului de schimb, a afirmat economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, prezent si el la seminar.
In privinta deficitului bugetar consolidat (sub 3% din Produsul Intern Brut, conform criteriilor de la Maastricht), Romania a inregistrat in 2007 o valoare de 2,5% din PIB, iar Guvernul isi propune ca in 2010 valoarea deficitului structural sa ajunga la 0,9% din PIB. In cazul datoriei publice totale, tara noastra a inregistrat anul trecut o valoare de 13% din PIB, in conditiile in care criteriile de la Maastricht impun un prag de 60% din PIB.
Valentin Lazea a aratat ca in ceea ce priveste fluctuatiile cursului de schimb (plus-minus 15% din valoarea de referinta, conform criteriilor de convergenta), Romania isi propune sa intre in Mecanismul Ratelor de Schimb II in perioada 2011-2012, dar si la ora actuala abaterile de la acest valoare nu au depasit pragul de 15 procente.
El a aratat ca problemele Romaniei sunt legate de rata inflatiei - 6,6% la sfarsitul anului 2007, valoare ce depaseste nivelul de referinta de 2,8%. "La acest capitol nu ne incadram, dar vestea buna este ca din 2007 nu mai suntem codasi, ci facem parte din plutonul tarilor din Europa de Est si suntem devansati de state precum Bulgaria, Lituania sau Estonia", a spus Valentin Lazea, precizand ca si la nivel mondial dintre toate economiile emergente numai Brazilia si Tailanda au reusit ca in 2007 sa nu depaseasca tinta de inflatie.
Pagina realizata de Florin BARBUTA 
Alte articole
  Banca Mondiala: Romanii din strainatate vor trimite in tara, in 2008, aproximativ 7 miliarde euro    (2008-12-13 10:34)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Petrom   de FB
mintea ce de pe urma   de avarfreson
Singura solutie este nationalizarea PETROM   de Socrate
Stat Suveran   de Tudor190
A r h i v a
  Naravul Vulpii    2 comentarii
  Soc la Poarta Alba    1 comentariu
  Marea frauda contabila    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Misterul otravirii lui Iuscenko (2445 afisari)
 Manipularea Insulei Serpilor (1909 afisari)
 Naravul Vulpii (1753 afisari)
 Marea frauda contabila (1681 afisari)
 Ocupare Insulei (1544 afisari)
 Poze in premiera cu noua iubita a actritei Jodie Foster (2957 afisari)
 Se ieftinesc apartamentele vechi (2702 afisari)
 A intrat aproape goala pe teren la meciul Sportul Studențesc - FC Brașov  (2348 afisari)
 Cinci puteri mondiale se bat pentru petrolul si gazele Arcticii (1708 afisari)
 Un "vietas" a scapat de dupa gratii la Brasov (1544 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01792 sec.