Ziua Logo
  Nr. 4240 de sambata, 24 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Saga parapetului"
Valentin HOSSU-LONGIN 
Teoretic, suntem 22 de milioane de romani, in actualele hotare, si 12 milioane imprastiate peste tot. Practic, cifrele sunt diminuate cu peste doua milioane aici, respectiv marite dincolo, mai ales in ultimul deceniu, din motive arhicunoscute...
Dupa 1990, o serie de romani plecati si stabiliti peste granita, cu precadere cei fugiti din raiul comunist, au revenit sa-si vada meleagurile si neamurile, sa se bucure, alaturi de cei dragi, de schimbarile preconizate. Mineriadele si neocomunismul i-au inspaimantat de asa maniera incat, pentru multi ani, s-au lasat pagubasi. Pe unii, dorul de Acasa i-a determinat sa infiinteze si sa mareasca numarul asociatiilor, fundatiilor si cluburilor romanesti din tarile unde traiau; altii s-au intors sa contribuie, pe masura capacitatii fiecaruia, la reconstructia tarii si atingerea standardelor europene, cu gand chiar sa se stabileasca aici. De cele mai multe ori, au fost tratati marlaneste, cum ca n-au mancat salam cu soia si acum vin sa ne invete democratia. Li s-au pus piedici specialistilor si fostilor detinuti politici, celor care-si revendicau proprietati si drepturi consfintite de legi internationale. Purtati prin tribunale, din proces in procese ani de-a randul, multi n-au renuntat si au avut castig de cauza in chestiuni deosebit de delicate, oficialitatile romane fiind obligate sa se conformeze normalitatii.
Un caz cu totul aparte, de o banalitate surprinzatoare, ne este relatat de catre doamna Brandusa Massion, din Germania, fondatoarea Comunitatii Romanilor din zona Rhin-Main (CROM), o personalitate recunoscuta pentru stradania de a pastra limba si traditiile noastre in randul conationalilor, asociatia lor contribuind, strategic, la mai buna relatie dintre nemti si romani, inclusiv prin atragerea, in anumite actiuni, a svabilor si sasilor originari din Romania (vezi ZIUA, 18.01.'08).
Nascuta Ionescu, Brandusa Massion s-a stabilit, in 1984, in orasul Offenbach, de langa Frankfurt am Main, muncind ca mare specialist economist-bancar si obtinand cetatenia germana. I-au ramas in Bucuresti parintii, intr-un apartament de doua camere, proprietate personala. Dupa decesul tatalui, mama ei, profesoara Niculina Ionescu (acum in varsta de 91 de ani) s-a mutat la ea, mica locuinta dintr-un cvartal de blocuri, din cartierul Militari, revenindu-i de drept, ca mostenire, unde locuieste, cu forme in regula, unei nepoate de-a lor. Dorind sa-si renoveze/modernizeze apartamentul, unde s-ar putea retrage la batranete, din octombrie 2007, Brandusa Massion a venit de mai multe ori in Bucuresti, solicitand Primariei Sectorului 6 (primar C.C. Poteras) avizul pentru efectuarea unor modificari.
De aici incolo incepe nebunia, adica "saga parapetului", cum a numit-o chiar preopinenta. La 25.10.'07 a depus la primarie documentatia tehnica pentru obtinerea certificatului de urbanism, privind dezafectarea ferestrei si a parapetului acesteia dintre dormitor si loggia respectiva, care a fost daramat. Desigur, cateva zile, linistea blocului a fost afectata, dar proprietara apartamentului de dedesubt a inteles situatia. Nu insa si mai-marii blocului, care au inaintat primariei o "nota" privind neacordarea avizului de catre asociatia de proprietari. Alte drumuri, alte cheltuieli si, in final, chemarea in judecata (28 mai 2008) a Brandusei Massion, deoarece, in lista documentelor necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie, oficialii primariei "au scapat" sa impuna si acordul colocatarilor! Asta in timp ce noua expertiza si avizul specialistilor au demonstrat ca desfiintarea parapetului nu prezinta nici un fel de risc pentru structura de rezistenta a blocului! Dupa numeroase apeluri la oficialitatile locale, dna Massion s-a adresat si Avocatului Poporului, Ioan Moraru, "in calitate de Reprezentant al ombudsmanului european in Romania, spre rezolvarea amiabila a conflictului meu cu Primaria Sectorului 6 Bucuresti, legat de eliberarea autorizatiei de desfiintare a parapetului ferestrei apt.15", mai ales ca aceasta situatie nu intra sub incidenta Legii 230/2007, intrata in vigoare la 21.I.'08, cu mult inaintea inregistrarii cererii la oficialitati. Fara rezultat...
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ca sa vezi cum gandeste un bizon chior! Sau nu prea... gandeste?   de Razvratitul
Lacrimi de crocodil    de Ghita Bizonu'
mi se pare cam exagerat - multi oameni au pierdut TOTUL - si aici se face zgomot   de CHIORU
Nu-i de mirare!   de Isidor Livia
A r h i v a
  Conditii pentru a frana coruptia    7 comentarii
  Familia si societatea    3 comentarii
  "Invatam singuri romaneste"    2008-05-09
  Scriitorul si Exilul    2008-04-25
  Romania arheologica    2008-03-27
  Ati pierdut ce n-ati avut!    2008-03-14
  Tara Tarilor    2008-02-26
 Top afisari / comentarii 
 Misterul otravirii lui Iuscenko (2445 afisari)
 Manipularea Insulei Serpilor (1909 afisari)
 Naravul Vulpii (1753 afisari)
 Marea frauda contabila (1681 afisari)
 Ocupare Insulei (1544 afisari)
 Poze in premiera cu noua iubita a actritei Jodie Foster (2957 afisari)
 Se ieftinesc apartamentele vechi (2702 afisari)
 A intrat aproape goala pe teren la meciul Sportul Studențesc - FC Brașov  (2348 afisari)
 Cinci puteri mondiale se bat pentru petrolul si gazele Arcticii (1708 afisari)
 Un "vietas" a scapat de dupa gratii la Brasov (1544 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11344 sec.