Cu tot regretul pentru sfaturile medicului, un pahar - hai, maxim doua! - dintr-un Merlot sec sau demisec ar putea ajuta mai bine la digestie. Iubitorii de bere (mai ales neagra) ar putea considera alegerea asta drept o tradare, mai ales ca berea neagra "a contribuit" la reteta, iar acum e data la o parte fara menajamente. Exista, totusi, un motiv pentru care vinul e mai indicat (daca sunteti dispusi sa-l credeti): carnea de porc si ciupercile au un gust prea puternic pentru a fi contracarata de bere, e neaparat necesara interventia unei arme mai grele, cu tanini vigurosi. Analiza "situatiei" de azi recomanda asadar, cu necesitate, un vin rosu destul de puternic. Ne-am oprit asupra unui Merlot de la Segarcea, din 2004, a carui savoare de fructe va completa fericit gustul carnii. Combinatia poate fi irezistibila, dar - cum vinul de azi are 13,5% alcool - mai sigur ar fi sa va opriti dupa al doilea pahar.