Ziua Logo
  Nr. 4239 de vineri, 23 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Val de sinucideri printre adolescenti
-- Numarul sinuciderilor sau al tentativelor de suicid in randul tinerilor este in crestere, in ultimul timp inregistrandu-se mai multe cazuri de acest gen care au cutremurat opinia publica. Motivele sunt dintre cele mai diverse, de la depresii cauzate de dezamagiri in dragoste, pana la diverse probleme psihice. La acestea se mai adauga si factori precum lipsa de comunicare sau mai nou curentul "Emo".
In ultimele doua luni s-au inregistrat mai multe cazuri de acest gen. Insa cel mai dramatic este cel petrecut in localitatea constanteana Poarta Alba, unde au avut loc un val de sinucideri sau tentative de acest gen, intreaga comunitate fiind in stare de soc. Doi adolescenti, o fata si un baiat, din localitatea constanteana Poarta Alba, au incercat in urma cu doua zile sa se sinucida, la cateva zile dupa ce o prietena de-a lor si-a luat viata, nemaiputand suporta despartirea de prietenul sau, care de asemenea si-a pus capat zilelor. Tentativa de suicid a tinerilor a esuat insa, acestia fiind salvati iar in prezent se afla internati in spital.
Sirul sinuciderilor de la Poarta Alba a inceput in urma cu doua luni. Atunci, Gheorghe David, un tanar de 23 de ani, s-a aruncat in fata unui camion, de teama ca va face puscarie dupa ce a fost implicat intr-un accident rutier. Potrivit Mediafax, tanarul era disperat din cauza ca, desi nu avea permis de conducere, se urcase la volanul autoturismului unui vecin, cu care a fost implicat intr-un accident rutier din care masina a iesit grav avariata. De teama urmarilor, Gheorghe si-a pus capat zilelor. Prietena acestuia, in varsta de 16 ani, l-a plans fara incetare. Pana la urma tanara nu a mai putut suporta disparitia lui David si, la nici doua saptamani de cand implinise 16 ani, si-a pus capat zilelor dupa ce a baut doua sticlute de otrava.
Si-a aprins singura lumanari
Gestul adolescentei a socat intreaga familie. Fata si-a aprins singura lumanari la capul patului si le-a spus parintilor ca n-or sa se mai vada. A asteptat sa adoarma toti cei din casa, apoi a baut o substanta toxica. Sora ei a auzit la un moment dat zgomot, s-a trezit, dar n-a mai apucat sa o opreasca. Fata i s-a prabusit in brate si a decedat la scurt timp. Parintii Cristinei spun ca fata lor era o fire vesela, dar de cand isi pierduse iubitul vedea totul in negru. Rudele tinerei le-au mai declarat anchetatorilor ca imediat dupa moartea prietenului sau aceasta a mai avut doua tentative de suicid, cand a inghitit mai multe pastile, dar a fost salvata de fiecare data.
La cateva zile dupa moartea adolescentei, si noul ei prieten, un tanar de 20 de ani a incercat sa se sinucida la aflarea tragicei vesti, si a baut clor. Vestea mortii Cristinei a socat-o si pe cea mai buna prietena a ei, o fata de 15 ani, care a avut de asemenea o tentativa de suicid, inghitind cateva tuburi de pastile. Cei doi au fost impreuna salvati de medici, in prezent fiind internati, in afara oricarui pericol. Pe patul de spital, tanarul a spus ca era suparat atunci cand a baut clor, dar acum ii pare rau pentru gestul sau. Sirul de sinucideri le-a atras atentia si politistilor. "In prezent efectuam cercetari pentru a stabili cauzele care au determinat acest val de sinucideri si tentative de sinucidere ale tinerilor", a spus Eugen Tomescu, purtataor de cuvant al IPJ Constanta. Cei doi tineri au fost internati la Spitalul din Medgidia si vor fi supusi unui examen psihologic.
Moda care omoara
Un alt caz socant, care a adus in atentia opiniei publice curentul "Emo", a avut loc de curand in Capitala, cand o tanara de 12 ani s-a aruncat de la etajul zece al blocului in care locuia. Fata a lasat in urma un bilet de adio prin care isi cerea iertare de la mama ei. "Te rog, iarta-ma pentru tot raul pe care ti l-am facut, sunt o povara". Potrivit anchetatorilor, parintii Andradei erau despartiti de mai multi ani, fata fiind crescuta de mama sa, iar relatia dintre cele doua era una mai rece. Cunoscutii tinerei spun ca aceasta era cuminte si n-ar fi avut nici un motiv sa se sinucida. Anchetatorii incearca in prezent sa stabileasca ce a impins-o pe adolescenta sa recurga la acest gest extrem. Colegii de scoala ai fetei au declarat ca in ultimul timp tanara asculta rock, se machia cu negru pe la ochi, avea un mod ciudat de a se imbraca si isi facuse prieteni noi, intr-un grup care face parte din asa-numitul curent "Emo". Adeptii acestui curent, care a aparut in Romania dupa 1990, comunica mai mult pe Internet si, treptat, devin interiorizati, iar in unele cazuri pierd legatura cu familia. Uneori, starile depresive ii imping la automutilare sau chiar la sinucidere. Isi spun Emo de la emotional si pentru cei mai multi sunt niste neintelesi bizari. Ei pot fi vazuti pe strada, in cateva locuri bine stiute din Bucuresti. Au frizuri ciudate, isi machiaza ochii puternic si poarta cat mai multe piercinguri. Un medic specialist in consiliere psihologica pentru copii sustine ca unii adolescenti se sinucid "pentru a demonstra ceva sau pentru a ramane in memoria celorlalti". "Este foarte greu sa calculeze consecintele faptelor lor si reactioneaza la nivel de impuls", mai spune acesta.
Morti in lanturi
Printre cele mai tragice cazuri de suicid se numara si un caz petrecut la sfarsitul anului trecut, cand doi tineri in varsta de 19 si 22 de ani au ales sa-si puna capat zilelor intr-un mod inedit. Acestia s-au legat cu un lant de gat, au prins de acelasi lant o bucata de beton din acoperisul unui bloc, apoi s-au aruncat in gol de la etajul zece al imobilului, unul cazand pe copertina de la intrarea in scara, iar celalalt ramanand suspendat de lant.
Specialistii spun ca exista o legatura intre sinucideri si droguri, internet si mediul de viata. Potrivit statisticilor, peste trei mii de tineri s-au sinucis anul trecut, transmite Realitatea TV. Trei sferturi sunt baieti si un sfert, fete. Studiile arata ca 90 la suta dintre tinerii care se sinucid au diverse probleme psihice. Lor li se adauga si factori precum lipsa de comunicare, orientarea sexuala sau abuzurile. Potrivit unui raport al INML, numarul cazurilor de decese prin sinucidere este in usoara crestere in Capitala, depasind in 2007 media nationala de 11,93 cazuri la suta de mii de locuitori. In Bucuresti, numarul deceselor prin sinucidere a crescut de la 233 in 2005, la 263 in 2007. Cele mai frecvente modalitati de sinucidere au fost spanzurarea (80 la suta din cazuri), intoxicatia voluntara (noua la suta), precipitarea si submersia (cate trei la suta). Sinuciderile reprezinta 22,7 la suta din totalul mortilor violente, cu 2705 cazuri, adica de aproape cinci ori mai multe decat omuciderile, declara directorul general al INML, Dan Dermengiu. Media nationala a sinuciderilor a fost, in 2007, de 11,93 cazuri la suta de mii de locuitori. Cele mai multe cazuri de sinucidere au fost inregistrate in judetul Harghita, cu 33,03 la suta de mii de locuitori, Covasna (23,56 la suta de mii de locuitori), Targu Mures (19,90 la suta de mii de locuitori), Craiova (17,40), Satu Mare (17,65), Bihor (16,75), Iasi (15,16), Tulcea (15,29), Sibiu (15,84), Hunedoara, (15,82), Arad (14,72), Botosani (14,25), Constanta (14,59). Cei mai multi dintre cei care s-au sinucis au fost barbati, 77 la suta dintre cazuri. Din statisticile nationale rezulta ca cei mai multi barbati care si-au pus capat zilelor in 2007 au fost in judetul Valcea (21 de cazuri la suta de mii de locuitori), Calarasi (21 la suta de mii de locuitori), Ilfov (11,33 la suta de mii de locuitori), restul judetelor avand sub 10 cazuri la suta de mii de locuritori.
Pagina realizata de Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Isi vor rupe gatul   de Uliu_Roman
Ce victorie ingrozitoare a comunistilor, si nu numai, impotriva romanilor   de Ion Ionescu de la Brad
Lipsa idealurilor si a eroilor - cauza si efect:   de Uliu_Roman
Iata unde duce LIPSA ORICAROR I D E A L U R I   de Ion Ionescu de la Brad
   de Viorel
URMASII DECRETEILOR   de rosu ovidiu
pai poa sa vina si politzia submarina tot nu ai ce face - asta e daca situatzia e asa   de CHIORU
Biserica - actiune!    de Uliu_Roman
A r h i v a
  BAC-ul la tribunal    20 comentarii
  Vaca imobiliara    1 comentariu
  Profitorii aromanilor    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Program impotriva cancerului de col (4656 afisari)
 Misteriosul domn Oprescu (4121 afisari)
 Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut (3497 afisari)
 BAC-ul la tribunal (2746 afisari)
 Val de sinucideri printre adolescenti (2262 afisari)
 Nu s-au spalat timp de 16 ani (3853 afisari)
 Prietenele si sotiile sexy ale fotbalistilor (2880 afisari)
 Armata SUA da liber la sex in Afganistan (2877 afisari)
 Harrison Ford cu pantalonii rupti in fund (2179 afisari)
 Londra si New York-ul comunica printr-un "telescop" gigantic (1396 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01476 sec.