Ziua Logo
  Nr. 4239 de vineri, 23 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Primele premii de la Guvern pentru artistii tarii
Bani "cu care te poti imbogati"
FOTO 1 (Lucian Curelariu - Ziua foto)
Ministerul Culturii si Cultelor a decernat miercuri seara, la Ateneul Roman si in transmisiune directa la TVR, Premiile Nationale pentru Arte, aflate la prima editie. Premiile reiau o traditie antebelica, chestiune asupra careia au insistat atat amfitrionul ceremoniei, ministrul Adrian Iorgulescu, cat si cativa dintre membrii juriilor care si-au prezentat pe scena laureatii. Sub anterioara guvernare, ministrul de atunci, Razvan Theodorescu (acum membru al uneia dintre comisiile de jurizare) a incercat instaurarea unor premii guvernamentale pentru arte, insa reactia a fost atat de virulent negativa din partea mediului cultural, incat initiativa a fost abandonata.
Premiile Nationale pentru Arte sunt, de data asta, unele "cu care te poti imbogati", cum spunea laureatul pentru literatura, Mircea Cartarescu (foto 1): valoarea lor este de 25.000 de euro fiecare. Cei care au primit aceasta remarcabila suma si recunoasterea activitatii lor in anul care a trecut au fost arhitecta Livia Caltia (foto 2) pentru ansamblul parohial ortodox "Sf. Nicolae" din Campina, artista vizuala Geta Bratescu pentru expozitia "Resurse" de la Muzeul National de Arta
FOTO 2
Contemporana din Bucuresti, regizorul Cristian Mungiu (foto 3) pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (de altfel, singurul nominalizat al categoriei), muzicologul Viorel Cosma pentru lexiconul "Muzicieni din Romania", volumul 9 (muzica), compozitorul Cornel Taranu pentru opera "Oreste - Oedipe" si regizorul Alexandru Dabija pentru regia spectacolului "Ionesco - cinci piese scurte", la Teatrul Odeon din Bucuresti, si pentru excelenta creatiei regizorale din anul 2007.
In pauzele dintre distinctii a cantat Nicolae Licaret, iar Marius Bodochi a recitat versuri. Accidentele au fost putine - Adrian Iorgulescu l-a chemat pe scena pe criticul Gabriel Dimisianu, pentru prezentarea premiului de literatura, uitand sa anunte nominalizarile, de pilda, iar un al doilea exemplu a fost dat de comunicatul post-eveniment - tare frumos ar fi, intr-o tara democratica asa cum e Romania si unde Ministerul Culturii si Cultelor reprezinta si minoritatile, reprezentatii MCC sa stie cum arata accentele in scrierea numelor maghiare; ceea ce, in grafierea numelui nominalizatului la categoria teatru Bocs�rdi L�szlo, s-a dovedit cam greu.
FOTO 3
Pentru ca la ceremonie au participat si prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si Principele Radu, Ateneul a fost plin de angajati ai Serviciului de Protectie si Paza (SPP), care au pornit o campanie antiterorista constand in a le cere ziaristilor sa-si porneasca laptopurile, ca sa vada ei daca e calculator cu adevarat si nu doar o carcasa.
In rest, o festivitate linistita, cu premii previzibile in mare masura si discursuri incurajatoare fata de viitorul culturii romane si al integrarii ei europene. Si, mai ales, cu foarte multi bani.
Iulia POPOVICI 
Alte articole
  Flit de la FMI    (Eveniment, 2009-11-07)
  Sondaj: 62 la suta dintre romani cred ca Guvernul a cheltuit prea putini bani pentru combaterea crizei    (2009-09-09 20:11)
  Emil Boc, sef peste Consiliul pentru Rationalizarea Cheltuielilor Publice    (2009-06-25 11:31)
  Banii pentru plata datoriilor statului la companiile private, folositi de autoritatile locale pentru plata salariilor restante    (2009-04-01 17:33)
  Agenda noului Guvern: sprijin financiar pentru artiºti ºi construirea de noi sãli de spectacole    (2008-12-16 14:48)
A r h i v a
  Noi sanse pentru Romania    1 comentariu
  Unchiul Vanea in comunism    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Program impotriva cancerului de col (4656 afisari)
 Misteriosul domn Oprescu (4121 afisari)
 Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut (3497 afisari)
 BAC-ul la tribunal (2746 afisari)
 Val de sinucideri printre adolescenti (2262 afisari)
 Nu s-au spalat timp de 16 ani (3853 afisari)
 Prietenele si sotiile sexy ale fotbalistilor (2880 afisari)
 Armata SUA da liber la sex in Afganistan (2877 afisari)
 Harrison Ford cu pantalonii rupti in fund (2179 afisari)
 Londra si New York-ul comunica printr-un "telescop" gigantic (1396 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02050 sec.