Ziua Logo
  Nr. 4236 de marti, 20 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Minister modificat genetic
-- Presat de fermieri, Ministerul Agriculturii este gata sa reintroduca soia modificata genetic, desi UE interzice acest lucru
Soia modificata genetic este dorita de agricultori si de ministerul de resort, dar se opune Mediul. Responsabili din Ministerul Agriculturii au anuntat ca drumul este deschis de Olanda, care a demarat demersurile la Bruxelles pentru reintroducerea acestei culturi, incerte inca din punct de vedere al impactului asupra sanatatii umane si al mediului.
Ministerul Agriculturii sustine reintroducerea culturii de soia modificata genetic, iar pentru promovarea acestei pozitii la Bruxelles este nevoie de aprobarea Guvernului, a declarat Adrian Radulescu, directorul de cabinet al ministrului Agriculturii, informeaza Mediafax. "Pozitia Ministerului Agriculturii este de sustinere a culturii de soia modificata genetic, dar pentru a sustine acest punct de vedere la Comisia Europeana este nevoie de aprobarea Guvernului, pentru ca este o decizie politica. Principalul opozant in Guvern este Ministerul Mediului", a declarat Radulescu, la un seminar pe tema plantelor modificate genetic.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a confirmat ca institutia pe care o conduce sustine reintroducerea acestui tip de cultura, care a fost interzisa de la 1 ianuarie 2007.
Potrivit lui Radulescu, Olanda a facut deja o solicitare la Comisia Europeana pentru permiterea cultivarii de soia modificata genetic, iar Romania nu trebuie sa faca o cerere separata, ci sa se alature acestui demers.
Cultivarea de soia modificata genetic este interzisa in Romania de la inceputul anului 2007.
Razboi transatlantic
Cultivarea organismelor modificate genetic (n.r. - OMG) are un substrat economic foarte bine conturat. Cu un avans considerabil in cercetarea stiintifica, Statele Unite "au luat fata" Uniunii Europene in acest domeniu. Ca sa nu incalce normele internationale ale comertului, UE a contracarat cu masuri netarifare si a interzis utilizarea OMG-urilor in Europa, sustinand ca nu exista studii stiintifice care sa indice daca aceste produse sunt nocive pentru om si mediu. La presiuni externe si in urma unor descoperiri ale companiilor comunitare, UE a permis porumbul modificat genetic in Europa, pentru ca astfel de porumb a fost pus la punct si aici. In acest fel, produsele americane au un contracandidat "autohton" pe masura. Soia, alt produs de mare interes, nu este acceptat la cultivare in UE, in conditiile in care nici o companie europeana nu produce seminte OMG.
Firmele de pesticide sunt cele care au pus la punct tehnologia de obtinere a semintelor OMG. Aceste seminte duc la plante care sunt rezistente la diferite boli sau buruieni, cu sporul de productie aferent. Numai ca aceasta rezistenta este data tocmai de substantele produse de firmele ce obtin si semintele OMG, astfel ca se obtine un adevarat monopul.
In aceste conditii, firmele producatoare de ierbicide si pesticide clasice sunt nemultumite de utilizarea OMG-urilor, pentru ca le sunt afectate afacerile.
Adevarul este ca nici UE nu s-a grabit sa comande studii care sa ateste cu certitudine "curatenia" produsului, avand in vedere tocmai razboiul dintre SUA si UE pe aceasta tema. Intre timp, fiecare stat este liber sa adopte pozitia pe care o considera convenabila pentru sine.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 312  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Premiera mondiala   de Ion Caramache
A r h i v a
  Marile companii pun piedica pensiilor private    1 comentariu
  Termopanele domina constructiile    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Blocurile lui Richter (2731 afisari)
 Profesorii cer examen de admitere la liceu (2064 afisari)
 Bölöni nu vine la Rapid (1562 afisari)
 Romania umila si umilita (1369 afisari)
 Adio, Dica! (1138 afisari)
 Paris, Capitala studentilor care se prostitueaza (3017 afisari)
 Kievul se aºteaptã la o decizie de compromis la Haga in cazul Insulei ªerpilor (2522 afisari)
 Cancerul pulmonar va putea fi depistat cu un simplu test de sange (2299 afisari)
 Rezultate slabe la teza unica la romana  (2248 afisari)
 Presa israeliana: Bush vrea sa atace Iranul inainte de sfarsitul mandatului sau (1864 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.