Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sclavii creditelor
-- Bancile vor ca si firmele de telefonie mobila sa raporteze datornicii la Biroul de Credit * In curand, fiecare roman va avea un rating, in functie de nota primita urmand sa primeasca sau nu credit
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) ar putea solicita autoritatilor sa permita prestatorilor de servicii, in special companiilor de telefonie mobila, sa furnizeze informatii despre clienti Biroului de Credit, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.
"Voi ridica maine (n.r. - astazi) in Consiliul de Administratie al ARB problema participarii firmelor prestatoare de servicii la Biroul de Credit si vom solicita, probabil, autoritatilor sa le permita acestora sa devina participanti", a spus Ghetea, la un seminar despre Biroul de Credit. El a mai spus ca sunt foarte multi oameni care au profitat de promotiile firmelor de telefonie mobila, au cumparat un telefon pe care il folosesc o luna, doua, apoi nu mai platesc, deci devin rau-platnici. "Sunt multi tineri care ajung la concluzia ca se poate si se duc si la banca sa faca acelasi lucru, deci incurajam necinstea", a afirmat seful ARB.
In ceea ce priveste reducerea perioadei in care clientii restantieri apar in evidenta Biroului de Credit de la cinci ani la patru ani, Ghetea a apreciat ca populatia nu este educata indeajuns in acest moment. "Sunt de acord ca intr-o zi sa fie o perioada si de un an, dar mai tarziu, cand populatia va fi mai educata in acest sens", a mai spus acesta.
Doua milioane de restantieri
Potrivit directorului general al Biroului de Credit, Serban Epure, institutia va incepe, in luna iunie, sa lucreze la sistemul de scoring, principalul proiect propriu pentru acest an. Astfel, se va acorda o nota fiecarui client din baza de date, in functie de istoricul de plata al acestuia, sistemul urmand sa fie aplicat, probabil, din luna decembrie. Epure a aratat ca institutia pe care o conduce va furniza din aceasta luna si statistici cu privire la datele pozitive despre clientii din baza de date. "In evidentele Biroului de Credit numarul restantierilor se ridica la aproape doua milioane de persoane de la inceputul activitatii Biroului pana in prezent", a afirmat Marian Epure. El a precizat ca este posibil ca, intre timp, unele persoane sa-si fi achitat datoriile. In baza de date a sistemului informatic al Biroului de Credit sunt cuprinse aproximativ 4,8 milioane de persoane care detin peste 8,3 milioane de conturi, potrivit reprezentantului BC. Totalul rapoartelor de credite eliberate depaseste 18 milioane.
In sistemul Biroului de Credit opereaza 28 de banci ce detin in total o cota de piata de 98,5%, opt societati de credit de consum si doua societati de leasing.
Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa introduca pentru institutiile financiare nebancare (IFN) obligatia de raportare a informatiilor despre clienti catre Centrala Riscurilor Bancare, a declarat directorul adjunct al directiei stabilitate financiara din BNR, Cristian Bichi.
Florin BARBUTA 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
titlu cu sens opus celui real,   de silviana
Bancile...   de rasputin
cand vor elimina comisioanele si taxele obraznice?   de alex326
Solutii exista, dar trebuie un pic de minte   de Omul din Himalaya
Bravos pui de Daci, ajungem sclavii camatarilor   de Uliu_Roman
A r h i v a
  FMI: Economia mondiala se va redresa in 2009    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.