Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Munca fara sex
-- Romanii pot ataca in Justitie discriminarea sexuala in furnizarea de bunuri si servicii * Contractorul direct implicat in acest abuz poate fi ars" cu o amenda usturatoare
Orice persoana supusa unui tratament de discriminare sexuala in furnizarea de bunuri si servicii va avea dreptul sa se adreseze instantei, fara plata taxei de timbru, iar furnizorul de servicii va putea fi reclamat in cazul in care acesta este direct implicat, amenda maxima fiind de 8.000 lei.
"Orice persoana are dreptul ca, in cazul in care se considera discriminata pe baza criteriului de sex in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii, sa formuleze sesizari/reclamatii catre furnizorul de bunuri si servicii sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat", conform unei ordonante aprobata ieri de Guvern. Prin acest act normativ se interzice orice tratament negativ sau ca reactie la o plangere sau actiune in Justitie ca urmare a unei discriminari. "Utilizarea elementului sex, ca factor in calcularea primelor si beneficiilor, in cadrul serviciilor de asigurare si a serviciilor financiare conexe nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata, in toate contractele noi, incheiate dupa data de 21 decembrie 2007", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Termen limita: 21 decembrie 2009
Vor fi exceptate contractele care contin diferente proportionale in materie de prime si beneficii pentru persoanele asigurate, in care elementul sex este un factor determinant in evaluarea riscului, iar metoda de calcul a primelor si beneficiilor se bazeaza pe date relevante si realiste, prelucrate, publicate si actualizate regulat. Societatile care ofera servicii de asigurare, servicii financiare conexe si pensii private au obligatia sa analizeze existenta, in cadrul contractelor pe care le incheie, a oricaror costuri legate de sarcina si maternitate, pentru persoanele asigurate, care determina diferente in materie de prime si beneficii, in vederea eliminarii acestora pana la data de 21 decembrie 2009. Mentinerea in cadrul contractelor, dupa 21 decembrie 2009, a oricaror clauze care sa determine, pentru persoana asigurata, diferente in materie de prime si beneficii ca urmare a costurilor legate de sarcina si maternitate, este interzisa. Incalcarea prevederilor ordonantei de urgenta constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 400 la 8000 de lei, se mai arata in ordonanta. Contraventiile vor fi constatate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 833  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Discriminare   de Ion Caramache
Munca fara sex   de georgems
Reglementarea ar trebui extinsa in toate domeniile...   de Anticomie
Mda.. Trebuie modificata formula standard curenta cu o clauza limpede la angajare..(o da, sau nu.)    de Omul cu Picioare foarte Paroase
Feminin sau masculin?   de Olga Khan
Reciproca se poate legifera?   de LENIO
A r h i v a
  Pensiile, in criza electorala    2 comentarii
  Capusele de padure    
  Liceul Traian a implinit 125 de ani    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.