Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Roma antiroma
-- Masurile luate de autoritatile italiene impotriva infractorilor vor afecta toti cetatenii romani * Guvernul Berlusconi vrea sa ceara modificarea Acordului Schengen * Primarul Romei are un plan care prevede ca cei care vor sa stea in Italia mai mult de 90 de zile trebuie sa aiba un venit minim de 1000 de euro
Guvernul de dreapta din Italia, condus de premierul Silvio Berlusconi, incepe sa puna in practica promisiunile facute in campania electorala. Maine se va definitiva noul pachet de masuri destinat combaterii imigratiei clandestine, care va facilita expulzarile si care ii tinteste in special pe cetatenii romanii din peninsula. Autoritatile de la Bucuresti, de asemenea aflate in campanie, incep sa se puna in miscare: ministrul de Interne, Cristian David, este astazi in Italia. Cu toate acestea, Cabinetul Berlusconi pare, la nivel declarativ, de neclintit in privinta adoptarii unor masuri dure impotriva imigratiei ilegale, sustinand modificarea Acordurilor Schengen de libera circulatie si adoptarea unei noi legislatii europene privind dreptul de rezidenta.
Daca pana mai ieri sustinea ca Italia va actiona in interiorul legislatiei UE si nu se va sustrage unilateral de la regulile europene si Acordul Schengen, noul ministru de Externe Franco Frattini declara, mai nou, pentru Financial Times ca "Acordurile Schengen din 1985 si 1990 trebuie aduse la zi". O astfel de masura, ce ar putea fi inaintata in Parlamentul de la Roma, prevede impunerea unui prag minim de venit pentru cetatenii UE care vor sa ramana pe teritoriul Italiei mai mult de trei luni.
Dreapta continua ce a inceput stanga
Bruxelles-ul s-a angajat sa realizeze in perioada urmatoare un studiu referitor la oportunitatea modificarii Acordurilor Schengen, a mai precizat Frattini. Iar noul Cabinet Berlusconi, spune Frattini, va sprijini viitoarea presedintie franceza a UE in introducerea unor directive privind repatrierea cetatenilor UE. Dreapta italiana, victorioasa in alegerile de luna trecuta, pluseaza cu acest controversat pachet de masuri anti-imigratie. Aceasta campanie a fost insa demarata de fostul guvern de centru stanga, al lui Romano Prodi, din noiembrie 2007, cand, in baza unui decret lege scos in cateva zile ca urmare a cazului Mailat, a inceput expulzarea romanilor care aveau dosare penale. Se pare ca, in cele sapte luni de la emiterea decretului, au fost expulzati din Italia 333 de cetateni. Coalitia condusa de premierul Silvio Berlusconi, din care fac parte Liga Nordului, formatiune xenofoba si anti-imigrantie, ce lupta pentru autonomia nordului Italiei, precum si Alianta Nationala, partid post-fascist, vine insa cu masuri care au provocat neliniste. Promotorul acestui arsenal de masuri pentru combaterea imigratiei clandestine este noul ministru de Interne, Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, care vrea limitarea accesului pe teritoriul italian al cetatenilor romani. Pe langa acordarea de puteri sporite primarilor, in materie de securitate, si posibilitatea de a inchide taberele de nomazi, asa cum se asteapta sa faca primarul Romei, planul lui Maroni prevede ca cei care vor sa stea in Italia mai mult de 90 de zile vor trebui sa aiba un venit minim intre 970 si 1000 de euro. Ca replica, monseniorul Renato Martino, care conduce unul din departamentele Vaticanului, a spus ca Italia nu trebuie sa demonizeze o populatie, asa cum s-a facut cu romanii. (Luciana POP)
Tariceanu a vorbit cu Frattini
"Ministrul de Externe italian m-a informat ca setul de masuri privind imigratia pe care autoritatile italiene il pregatesc este destinat cetatenilor statelor care nu fac parte din Uniunea Europeana. Nu se intentioneaza masuri care sa afecteze cetatenii comunitari, iar reglementarile europene vor fi respectate", a declarat, ieri, premierul Tariceanu la inceputul sedintei de Guvern. El a facut trimitere la discutia telefonica "pozitiva" avuta marti cu ministrul de Externe italian, Franco Frattini, potrivit Rompres. Seful Guvernului a anuntat, totodata, ca ministrul de Interne Cristian David se va deplasa la Roma pentru a discuta impreuna cu omologul sau italian, Roberto Maroni, despre situatia imigrantilor romani aflati in Italia. Prim-ministrul a precizat ca intentioneaza sa trimita in Peninsula o echipa mixta formata din politisti si procurori pentru a sprijini autoritatile de la Roma in eforturile lor de combatere a criminalitatii. Calin Popescu Tariceanu a propus, de asemenea, oficialilor de la Roma organizarea unei sedinte bilaterale in cadrul careia sa fie abordate relatiile dintre cele doua tari si situatia romanilor care traiesc in Italia, la care sa participe mai multi membri ai Guvernului de la Bucuresti. In perspectiva acestei reuniuni, premierul le-a cerut ministerelor sa colaboreze pentru realizarea unui set de masuri, care sa fie inclus intr-un program mai amplu de colaborare cu partea italiana. "Am incredere ca Romania si Italia, din pozitia de state europene, vor avea capacitatea, intelepciunea si echilibrul de a depasi cu bine aceasta situatie", a precizat Calin Popescu-Tariceanu, inainte de a pleca spre aeroport, fiind asteptat intr-o vizita de lucru in Austria si Germania. (A.M.L.)
Tabere de tigani incendiate
Doua tabere de romi abandonate au fost incendiate ieri in orasul italian Neapole. Taberele se afla in cartierul Ponticelli, care a fost tinta a numeroase proteste, dupa tentativa unei tiganci de rapire a unui copil. Pompierii abia stinsesera primul incendiu cand au fost alertati despre un alt foc.
Potrivit politiei, incendiile au scopul de a-i impiedica pe romi sa revina in tabere. Marti dimineata, persoane neidentificate au atacat cu sticle incendiare una din taberele de romi de la Ponticelli. Au ars patru baraci, dar nu s-au inregistrat victime. In cursul serii de marti, sute de persoane, printre care grupuri inarmate cu bate, au manifestat in jurul taberelor de nomazi, aruncand cu pietre spre locatarii acestora. Totodata, la periferia orasului Neapole un roman de etnie roma a fost injunghiat, iar altul a fost batut crunt de un grup de localnici. Reactia violenta a italienilor a venit ca urmare a tentativei de rapire de la sfarsitul saptamanii trecute, cand o tiganca de 16 ani a fugit cu o fetita de sase luni dintr-un imobil, insa mama bebelusului a reusit sa-si recupereze copilul si sa o imobilizeze pana la sosirea carabinierilor care au arestat-o. Sapte romani, cu varste intre 21 si 26 de ani, care obligau o compatrioata de 15 ani sa se prostitueze, au fost arestati la inceputul acestei saptamani de politistii italieni. (B.C.G.)
Bilantul victimelor romanilor
Intr-un material aparut in publicatia italiana Il Tempo se arata ca Vanessa Russo, Luigi Moriccioli si Giovanna Reggiani sunt doar trei dintre victimele imigrantilor veniti din Romania in Italia, victime care nu ar fi existat daca nu s-ar fi negat existenta unei urgente privind securitatea din Roma.
Ziarul sustine ca situatia securitatii la Roma are legatura cu prezenta taberelor de romi si a baracilor construite abuziv, trecand in revista evenimentele violente in care au fost implicati imigranti romani. 26 aprilie 2007 - Vanessa Russo (23 de ani) a murit dupa ce o romanca i-a infipt o umbrela in ochi, dupa o altercatie intr-o statie de metrou din Roma; august 2007 - Luigi Moriccioli (62 de ani) a fost batut de doi cetateni romani in timp ce se plimba cu bicicleta in zona Tor di Valle. A murit la 49 de zile dupa agresiune; octombrie 2007 - Giovanna Reggiani (47 de ani) a fost batuta si jefuita in apropierea garii Tor di Quinto de un tigan. A fost gasita intr-un sant, dar dupa 24 de ore a murit la spital. Chiar si celebritatile devin victime ale climatului de nesiguranta de la Roma. La 21 august 2007, regizorul Giuseppe Tornatore a fost agresat si jefuit de catre trei cetateni romani care i-au sustras telefonul mobil, un I-pod si portofelul, mai spune Il Tempo. (B.C.G.)
Violatorul Ioan Rus apt de judecata
Romanul acuzat de violarea unei studente africane la Roma, va fi judecat, dupa ce a fost supus unei expertize psihiatrice in urma careia s-a constat ca are discernamant si poate fi supus procedurilor judiciare. Ioan Rus, in varsta de 37 de ani, este acuzat de tentativa de omor, sechestrare de persoane si viol. Barbatul a fost arestat la jumatatea lunii aprilie, dupa ce a injunghiat si violat o tanara din Lesotho in apropierea garii La Storta din Roma. (E.D.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Tigani...   de rasputin
Perfect de acord   de doctorul
am venit alaltaieri dela Roma   de doctorul
tigani nu romi   de alex326
Tariceanu si David   de cosor ion
A r h i v a
  Planul "Prezervativul"    13 comentarii
  UE vrea sa scape de gazul rusesc    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01444 sec.