Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Avocati prezidentiali
Sorin ROSCA STANESCU 
-- In Romania Libera de marti, Alina Mungiu Pippidi incearca sa rastoarne afirmatiile pe care le-am facut in aceasta pagina a ziarului ZIUA, cu referire la Traian Basescu. Si nu este singura care gandeste si procedeaza astfel.
Seful statului, spun acest lucru fara nici o ironie, se bucura de multi aparatori. Voluntari sau nu. Acestia sunt iritati. De orice asociere a presedintelui Romaniei cu Vladimir Putin. Si contesta orice scenariu care porneste de la ipoteza suspendarii ori demisiei lui Traian Basescu. Fiind vorba de un fenomen deloc izolat, care trebuie tratat cu toata consideratia, eu voi continua sa imi prezint argumentele, fiind evident atent si la punctul de vedere al avocatilor presedintelui roman.
Desigur, situatia Federatiei Ruse este mult diferita de cea a Republicii Romania. Nu mai are rost sa demonstrez de ce. Printre putinele asemanari, insa, putem consemna omnipotenta serviciilor secrete. La Moscova si la Bucuresti serviciile secrete au continuat, de la declansarea fenomenului Perestroika si, respectiv, de la caderea dictaturilor in statele satelite, sa detina, indiferent cum s-au redefinit, pozitii cheie. In plan politic si economic. De aceea, nici la Moscova si nici la Bucuresti nu exista in spatiul de interese si actiune al serviciilor secrete nici cea mai mica intentie de a renunta la un bun castigat. Cu alte cuvinte, serviciile secrete nu sunt indiferente in raport cu lupta pentru putere politica si, cu atat mai putin, in ceea ce priveste detinerea sefiei statului. Pana in prezent, cei trei sefi de stat de la Bucuresti - Iliescu, Constantinescu si Basescu - au avut opinii diferite despre rolul jucat de serviciile secrete, trasatura comuna fiind insa importanta extraordinara pe care fiecare dintre ei le-a acordat-o. Ion Iliescu a fost un beneficiar al activitatilor de politie politica desfasurate de vechea securitate, insinuata la pupitrul de comanda al celor opt servicii secrete existente in perioada sa. Pana la un punct, si Emil Constantinescu a fost un beneficiar, fiind convins - si actionand in consecinta - ca informatiile furnizate de acestea au o valoare reala si nu un scop diversionist. Apoi, inainte de a-si incheia mandatul, a declarat ca a fost tradat de serviciile secrete. Si Traian Basescu si-a facut o preocupare de prim rang legata de descendentele fostei securitati, constituind in final faimoasa Comunitate de Informatii. Si multe dintre actiunile sale, corecte ori hazardate, se datoreaza sintezelor furnizate de aceasta institutie. Procedand mai inteligent decat ceilalti doi presedinti, Basescu a acaparat - pana la proba contrarie - esalonul doi, cel de comanda al serviciilor inteligente. Nu o spun eu, o spune Alina Mungiu, facand ea insasi o paralela intre Putin si Basescu, ca si unul si altul au fost ofiteri. Primul in KGB. Cel de-al doilea aparent doar in Marina, desi a detinut o functie - cheie de sef al reprezentantei romane la Anvers, in Belgia. Intr-un stat cu care ne aflam atunci in plin razboi rece. Dincolo de precizarile de mai sus, ce ii mai poate apropia pe cei doi lideri politici? Doar dorinta comuna de a stapani integral jocurile politice prin acapararea unei puteri maxime. In rest, conditiile specifice din Romania, dar si natura personalitatii sale ma indeamna sa consider ca Basescu incearca doar, fara succes, sa imite modelul Putin.
Cat despre ipotetica suspendare a lui Basescu, imediat dupa alegerile parlamentare, scenariul trebuie luat in consideratie, indiferent de parerile doamnei Pippidi, pentru ca este singura solutie a frontului politic anti-Basescu de a evita numirea de catre presedintele in exercitiu a unui guvern minoritar reprezentat de partidul prezidential. La fel cum si demisia lui Basescu trebuie luata in calcul, daca acesta doreste cu adevarat sa devina jucator, conducand personal viitorul guvern si instaland la Cotroceni un succesor. Tot din partidul prezidential.
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Marile probleme ale tarii sunt create de puterea decizionala parlamentul nu presedinte.   de Rollo
m-am saturat de basescu   de vd tot 2
D-na Alinuta Pippi di Muuungiu   de georgems
Inca o aparatoare   de Doruletz
Intrebari pentru alwis46   de Hantzy
DESPRE ALINA MUNGIU????   de DIK
O noua utilizare a fostilor securisti : aparatori politici ai presedintelui.   de Nicu Mihai Andrei
Basescu - marinar, nu zeul!!!   de Irina22
Intrebari pentru domnul Sorin Rosca Stanescu.   de alwis46
SURPRIZA VINE, CAND TE ASTEPTI CEL MAI PUTIN   de MIKE
securistii de ieri securistii de astazi   de un apolitic
vai de noi   de gigimuschi1
Fara titlu.   de alwis46
SRS   de Mona G.
Cine o mai cred pe Alina Mungiu Pippidi ?!   de Raquel
Nici asa !   de FILIP
Nu va risca demisia!   de LENIO
A r h i v a
  O lectie cinica    2 comentarii
  Are motive, prin interventia finului...    
  Moartea baroniadei. Baronii se intorc    2008-02-22
  Inapoi la Cotroceni    2008-02-12
  Super-razboiul fantomelor    2008-02-08
  Anemia cronica    2008-02-07
  Mitul marelui jucator    2007-04-14
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17325 sec.