Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Nudul lui Freud
-- O lucrare realizata de nepotul lui Sigmund Freud a batut toate recordurile de pret pentru un artist in viata
Tabloul "Benefits supervisor sleeping", modelul Sue Tilley si artistul Lucian Freud
Un nud pictat de britanicul de origine germana Lucian Freud a fost adjudecat contra unei sume de aproape 34 de milioane de dolari la o licitatie de arta contemporana organizata de casa Christie's, stabilind un nou record de pret pentru un artist in viata.
Recordul precedent a fost detinut de artistul american Jeff Koons, o opera a acestuia fiind adjudecata contra sumei de 23 de milioane de dolari in toamna lui 2007, la New York, relateaza Mediafax.
"Benefits supervisor sleeping", un tablou realizat de nepotul lui Sigmund Freud in 1995, reprezinta o femeie, Sue Tilley, supranumita "Big Sue" ("Sue cea mare") din cauza formelor impozante, culcata pe o canapea.
De cateva saptamani, Sue Tilley este intervievata de diversi reprezentanti ai presei americane, aceasta povestind ca a fost platita cu doar 40 de dolari pentru a poza, dar ca a apreciat foarte mult experienta.
Casa Christie's a auntat ca a obtinut suma de 348 de milioane de dolari in urma licitatiilor de primavara, dezmintind pentru a doua saptamana consecutiv faptul ca piata de arta americana s-ar confrunta cu o criza.
95% din obiectele scoase la licitatie (57 opere propuse) au fost vandute. 70% din cumparatori au fost americani, 26% au fost europeni, iar 4% au fost asiatici, potrivit Britt Corvy, unul dintre organizatorii licitatiilor de arta contemporana de la Christie's. 35% dintre opere au fost vandute pentru sume care au depasit evaluarile specialistilor, in timp ce 11% au fost adjudecate pentru sume mai mici decat cele estimate.
Printre obiecte de succes s-a numarat o panza de Mark Rothko, din 1952, adjudecata pentru peste 50 de milioane de dolari. Mai multe opere de Andy Warhol s-au vandut pentru preturi bune, inclusiv "Double Marlon", un portret al actorului american Marlon Brando, din 1966, adjudecat pentru o suma de peste 32 de milioane de dolari.
O deceptie a constituit-o tripticul lui Francis Bacon, "Studii pentru un autoportret" (1976), evaluat la o suma intre 25 si 35 de milioane si vandut contra sumei de 28.041.000 de dolari.
Artistul si portretele sale
Nepot al celebrului psihanalist Sigmund Freud, Lucian Freud s-a nascut la 8 decembrie 1922, la Berlin. Familia sa s-a stabilit in Anglia, in 1933, refugiindu-se din fata terorii naziste. Isi descopera repede vocatia artistica, asfel incat educatia pe care o va primi sta sub semnul artei. Initiaza si sustine renasterea picturii figurative, care dupa cel de-al doilea razboi mondial va irumpe ca principala directie artistica, cunoscuta sub numele de Scoala Londoneza.
Dupa terminarea razboiului, artistul se hotaraste sa intreprinda o calatorie de studii. In anul 1946 ajunge in Grecia, unde creeaza naturi moarte miniaturale. Dupa cateva luni va pleca la Paris, unde il insoteste Kathleen Graham, cunoscuta sub numele de Kitty, cu care se casatoreste. Kitty va deveni modelul preferat al artistului, in a carui creatie portretul incepe sa ocupe un loc din ce in ce mai privilegiat. Marele numar de portrete ale lui Kitty dovedesc influenta creatiei lui Ingres. Freud reliefeaza ochii si fata, facand personajele mai veritabile si mai puternice decat sunt in realitate. Freud prezinta tot mai des si personaje feminine si masculine goale, lipsite de orice conotatie sociala, indepartandu-se de nudul idealizat care fusese pretuit in pictura traditionala. (D.M.V.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
O lume nebuna!   de Atamild
3 dezaxati.   de Aladin
Familia Freud   de Uliu_Roman
Asta arta!   de Uliu_Roman
A r h i v a
  "Fahrenheit 9/11" va avea o continuare    2 comentarii
  Striviti de frumusetea naturii    1 comentariu
  Vreme instabila    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00942 sec.