Ziua Logo
  Nr. 4231 de miercuri, 14 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cutremurul nu afecteaza Olimpiada
-- Autoritatile de la Beijing au dat asigurari ca seismul soldat cu 12.000 de morti si 18.000 de disparuti nu a provocat pagube constructiilor destinate intrecerilor sportive din august
Dupa Myanmar, in care ciclonul Nargis a facut peste 100.000 de morti si a lasat in urma un milion de sinistrati, potrivit estimarilor ONU, China se confrunta si ea cu urmarile unei catastrofe naturale. Cutremurul produs luni, in provincia Sichuan din sud-estul tarii, a ucis aproximativ 12.000 de oameni, conform bilantului provizoriu anuntat la 24 de ore de la producerea seismului.
Cutremurul de 7,9 grade pe scara Richter, produs, luni, in regiunea Sichuan, a provocat moartea a 11.921 de persoane, alte peste 18.000 fiind date disparute, conform datelor preliminare anuntate, ieri, de Guvernul de la Beijing. Un numar de 18.645 de persoane au fost prinse sub daramaturi in orasul Mianyang, situat in apropiere de epicentrul cutremurului, localizat in regiunea muntoasa Wenchuan, a anuntat agentia China Noua. Seismul de luni a inregistrat, ieri, o replica de 6,1 grade in capitala provinciei, Chengdu. Tragedia produsa in sud-vestul tarii a mobilizat importante efective militare, peste 16.000 de soldati alaturandu-se, ieri, echipelor de interventie care continua sa caute supravietuitori printre ruine. Circa 34.000 de militari suplimentari din comandamentele militare din Jinan si Chengdu au fost directionati deja catre regiunile afectate de cutremur, biroul militar pentru situatii de urgenta anuntand ca Beijingul va trimite 20 de avioane militare pentru a facilita accesul acestora in zona. In plus, Armata chineza intentiona, ieri, sa trimita doua avioane fara pilot pentru a fotografia regiunea din nord-vestul provinciei Sichuan, cea mai afectata de seism, misiunea fiind amanata insa pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile. "Situatia este mai grava decat estimasem anterior", a declarat premierul chinez Wen Jiabao in noaptea de luni spre marti, potrivit CCTV, precizand ca "nu putem conta doar pe echipele medicale din provincia Sichuan, ci avem nevoie de echipe din strainatate". In urma incidentului de luni, Ministerul chinez pentru Protectia Mediului a anuntat, ieri, trimiterea unor experti in zona pentru a preveni eventuale incidente ecologice, in special la centralele nucleare.
Solidaritate internationala
Cutremurul violent produs luni in sud-vestul Chinei a generat un val de solidaritate in lume, mai multe tari oferindu-si imediat sprijinul Beijingului, transmite Mediafax. In vreme ce Comisia Europeana a anuntat ca "urmareste indeaproape" situatia din provincia chineza Sichuan, fiind "dispusa sa ofere asistenta in caz de nevoie", presedintele Comitetului Internatinal Olimpic (CIO), Jacques Rogge, i-a scris presedintelui chinez Hu Jintao "pentru a oferi sprijinul miscarii olimpice". Liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a prezentat condoleante familiilor victimelor, oferind, totodata, asigurari ca SUA sunt "pregatite sa ajute in orice fel posibil". Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat, de asemenea, ca Moscova este "pregatita (...) sa ofere ajutor pentru remedierea consecintelor acestei situatii de urgenta". Liderul de la Elysee i-a transmis, la randul sau, omologului sau chinez ca poate conta pe "sprijinul Frantei" si pe "sustinerea sa personala". Berlinul a sarit si el in ajutorul Beijingului, cancelarul german Angela Merkel transmitandu-i premierului chinez Wen Jiabao ca Germania este dispusa sa ajute China. Cutremurul de luni a fost cel mai puternic seism produs in China in ultimii 32 de ani, dupa cel din 1976, soldat cu moartea a peste 300.000 de persoane. (A.M.L.)
Flacara olimpica merge mai departe
Flacara olimpica si-a continuat, ieri, traseul in China, in pofida seismului produs luni in provincia Sichuan, din sud-vestul tarii. Stafeta olimpica, aflata la cea de-a 12-a etapa in aceasta tara, desfasurata in sud-est, ar fi trebuit sa ajunga luna viitoare in regiunea afectata de cutremur, fiind asteptata in capitala provinciei Sichuan, Chengdu, pe 18 iunie. Desi a fost resimtit la Beijing si chiar la Bangkok, seismul de luni nu a afectat structurile olimplice din Capitala chineza, potrivit oficialilor locali. (A.M.L.)
Alte articole
  Cutremurele din China pot declansa seisme la celalalt capat al lumii    (2008-05-26 11:18)
  China: Numarul mortilor in cutremur ar putea ajunge la 80.000    (2008-05-24 10:06)
  China: Expertii sunt ingrijorati de siguranta instalatiilor nucleare din zona afectata de cutremur    (2008-05-19 13:52)
  Peste 50.000 de morti in China    (2008-05-16 11:52)
  Cutremur de 7,8 grade in China: 900 de elevi au fost ingropati de vii, potrivit CNN    (2008-05-12 13:59)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
cutremurul nu afecteaza olimpiada   de doctorul
A r h i v a
  Bombe ecologice la granitele Romanei    10 comentarii
  Junta din Myanmar, mai rea decat ciclonul Nargis    5 comentarii
  Mitrea se da mare    4 comentarii
  Becali a facut cerere sa-si ia banii de la DNA    2 comentarii
  Lotul lui Gigi    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dezmembrarea Ucrainei intre Washington si Moscova (2953 afisari)
 Dica umilit de Gigi! (2067 afisari)
 Becali a facut cerere sa-si ia banii de la DNA (1907 afisari)
 Bombe ecologice la granitele Romanei (1828 afisari)
 Delict cu autor necunoscut (1628 afisari)
 Bomba la Hollywood: Jodie Foster si-a parasit iubita, dupa 14 ani de relatie! (3563 afisari)
 Vaticanul spune ca pot exista extraterestri (3155 afisari)
 Mungiu primeste Zmeura de Aur europeana (2853 afisari)
 Fumatori din toate tarile, treceti la tigara electrica (2483 afisari)
 A lustruit ghetele unui fotbalist si a primit cadou un Mercedes (2285 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02337 sec.