Ziua Logo
  Nr. 4231 de miercuri, 14 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romania in top la pompa
-- Carburantii comercializati in Romania sunt mai scumpi decat in tari precum Franta, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Ungaria sau Polonia, daca din pret se scad taxele.
Foto: Mediafax
"La nivelul motorinei si benzinei, Romania are, pe ansamblu, un pret ce o situeaza in ultimele zece tari, pentru ca accizele sunt mult mai mici, din acest punct de vedere statul roman situandu-se intre ultimele trei din UE. Desi noi luam impozite mai mici la buget, pretul nu scade. Am facut o analiza. Am constatat ca, scazand acciza, benzina si motorina din Romania sunt mai scumpe ca in Franta, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Ungaria si Polonia, in conditiile in care jumatate din titeiul pe care il utilizeaza este din tara. De ce sa fie benzina din Romania mai scumpa decat cea din Germania sau Franta, tari care nu au petrol, sau decat in Marea Britanie, care scoate titeiul din apa", a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la un post privat de televiziune. El a precizat ca a inaintat analiza conducerii Petrom si asteapta un raspuns in legatura cu aceasta situatie.
Recent, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei a declarat ca societatile petroliere nu trebuie sa-si majoreze profitul prin cresteri de preturi motivate prin scumpirea petrolului pe piata internationala, intrucat acestea comercializeaza si produse petroliere de productie interna (n.r. - compania Petrom), iar redeventa, in Romania, are jumatate din valoarea celor practicate in Europa "iar diferenta nu se vede in pretul la pompa", a subliniat Vosganian.
"Romania este o tara care depinde de importurile de titei, iar pretul carburantilor este strans legat de evolutia pretului petrolului pe piata internationala. Productia interna nu acopera decat 40-45% din consumurile interne. Vom participa la discutiile propuse de autoritati si vom analiza solutiile avansate de Ministerul Economiei", au declarat reprezentantii Rompetrol, transmite Rompres.
De remarcat, pretul international al titeiului penduleaza in jurul a 125 dolari/baril. Petrom a majorat cu 12 bani pe litru preturile de referinta ale carburantilor comercializati in reteaua proprie de benzinarii, incepand de luni, 12 mai. Saptamana trecuta, Petrom a majorat, de asemenea, preturile de referinta ale carburantilor, tot cu 12 bani pe litru. De asemenea, Rompetrol a majorat, de ieri, pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu 8 bani pe litru.
Gabi MOROIANU 
Alte articole
  Romania, preturi peste media UE la electronice; cele mai mici preturi la masini, alcool si tutun    (2009-07-17 07:11)
  Preturile productiei industriale la nivelul UE, in scadere. Romania, pe locul trei dupa ritmul de crestere    (2009-04-06 13:43)
  Eurostat: Romania, cea mai mare crestere de preturi din Uniunea Europeana    (2008-02-05 12:52)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
La noi   de roy
Comparativ preturi :   de Pinkie
Normal, ce, aia mai resurse de petrol proprii?    de Omul din Himalaya
NU TOATA LUMEA FURA !!!   de UNFORGIVEN
Prostia se plateste la pompa   de Socrate
singura solutie, inca o revolutie   de Tudor190
A r h i v a
  Iobagie liberala    2 comentarii
  Memorial pentru victimele SIDA    3 comentarii
  Camioane in Opozitie    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dezmembrarea Ucrainei intre Washington si Moscova (2953 afisari)
 Dica umilit de Gigi! (2067 afisari)
 Becali a facut cerere sa-si ia banii de la DNA (1907 afisari)
 Bombe ecologice la granitele Romanei (1828 afisari)
 Delict cu autor necunoscut (1628 afisari)
 Bomba la Hollywood: Jodie Foster si-a parasit iubita, dupa 14 ani de relatie! (3563 afisari)
 Vaticanul spune ca pot exista extraterestri (3155 afisari)
 Mungiu primeste Zmeura de Aur europeana (2853 afisari)
 Fumatori din toate tarile, treceti la tigara electrica (2483 afisari)
 A lustruit ghetele unui fotbalist si a primit cadou un Mercedes (2285 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02256 sec.