Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Vosganian bate obrazul benzinarilor
-- Ministrul Economiei si Finantelor este nemultumit de cresterea pretului carburantilor produsi din petrol romanesc
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) vor purta discutii cu producatorii si comerciantii de combustibili in privinta cresterilor de preturi, a anuntat, ieri, ministrul de resort, Varujan Vosganian.
"Atragem atentia, mai ales companiilor care comercializeaza produse realizate din materii prime extrase din solul romanesc ca nu pot motiva cresterea pretului carburantilor prin faptul ca barilul de petrol a ajuns la 125 de dolari", a spus Vosganian.
"Vom avea discutii cu acestea, mai ales ca in modul in care s-a incheiat contractul de privatizare la Petrom, Romania are cele mai mici redevente din Europa, aproape la jumatate fata de celelalte state europene, si nu se vede acest lucru in preturi", a mai spus ministrul Economiei.
El a spus ca Executivul va incerca sa restranga dorinta unor companii de pe lantul de productie-distributie de a-si maximiza profiturile pe baza conjuncturii externe.
Ministrul Finantelor a spus ca toate discutiile vor fi purtate fara a incalca regulile pietei si ca va propune mediului de afaceri un dialog. "Voi face recomandari, dar cand vine din partea ministrului Finantelor, companiile vor privi recomandarea cu toata seriozitatea", a adaugat Vosganian.
Romania se afla printre ultimele patru locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste nivelul taxelor in pretul combustibilului, ceea ce inseamna ca nu vor avea loc reduceri ale acestor taxe.
De asemenea, el a spus ca, pentru moment, nu gaseste motive pentru o scumpire a energiei electrice la 1 iulie. "ANRE cauta in prezent solutii pentru ca tarifele finale pentru populatie sa nu creasca din cauza majorarii pretului combustibililor pe pietele internationale, iar aceste cresteri sa fie absorbite altfel de catre sistem", a aratat ministrul. In acelasi timp, Vosganian a declarat ca nu este de acord cu solicitarile distribuitorilor de gaze privind majorarea tarifelor cu 20-30% si ca acestea nu reprezinta o pozitie oficiala a evolutiei preturilor.
"Varful" inflatiei, asteptat in iulie
Institutul National de Statistica (INS) a publicat, ieri, datele privind inflatia pe luna aprilie. Astfel, cresterea preturilor de consum a incetinit in aprilie la 0,52%, comparativ cu 0,67% in luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de cel din luna anterioara, de 8,63%.
"Inflatia a iesit cam pe unde ne-am gandit. Reiau declaratia ca pentru urmatoarele luni nu putem sa facem farmacie in estimarea inflatiei. Poate sa vina si in jos, in limita a 0,2% - 0,3%", a spus guvernatorul BNR
Cresterea preturilor din luna aprilie s-a plasat la limita superioara a intervalului estimat de majoritatea analistilor, insa acestia atrag atentia ca varful inflationist nu a fost atins inca, fiind preconizat pentru luna iulie, in cazul in care preturile administrate vor fi majorate. "Problema varfului de inflatie depinde de preturile administrate. Daca acestea vor creste, in iulie inflatia se va apropia de 9%, daca nu, inseamna ca varful inflationist a trecut", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, transmite Mediafax.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  AVAS daruieste Ford    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.