Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Ne fuge mana de munca
-- Milioane de meseriasi romani prefera sa migreze in Europa * Piata autohtona resimte socul exodului
Romania s-ar putea confrunta cu o criza a fortei de munca in urmatorii 5-10 ani, dar acum nu se afla intr-o astfel de situatie, care doar se prefigureaza, a declarat luni ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la o dezbatere nationala pe tema migratiei fortei de munca. "Exista riscul sa ajungem intr-o criza a fortei de munca daca <<intra>> pe piata muncii deficitul demografic. In urmatorii cinci, sapte, zece ani deficitul demografic va accentua deficitul de forta de munca", a spus Pacuraru.
El a precizat ca in prezent, la nivel national, sunt inregistrate 80.000-100.000 de locuri de munca vacante, dar deficitul pe piata muncii poate fi apreciat ca fiind mai mare pentru ca nu toata lumea raporteaza locurile de munca vacante.
Pe de alta parte, a subliniat ministrul Muncii, in mediul rural exista extrem de multe resurse de forta de munca, care trebuie aduse in circuitul economic activ - segmentul tanar care nu a apucat sa plece sau sa se califice si "sta in poarta casei sau in gradina asteptand sa vina munca spre el" si segmentul provenit din restructurarea industriala, cu disponibilizari colective. In acest al doilea mare segment sunt multi oameni calificati -sudori, mecanici, prelucratori prin aschiere, de 45-50 ani, inca apti de munca.
"Va trebui ca angajatorii sa devina activi in mediul rural, sa mearga din poarta in poarta si sa faca centre de formare in marile comune, sa califice in ateliere - scoala, cu costuri infinit mai mici", a spus oficialul MMFES.
Doua milioane de romani pe pustii
In 2013, deficitul de forta de munca din Romania ar putea ajunge la 400.000 de persoane, potrivit estimarilor facute de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu a afirmat ca sunt sub doua milioane de cetateni romani (15-63 de ani), din populatia activa, aflati in strainatate si se estimeaza ca desi se va inregistra o incetinire a migratiei, in 2013 deficitul de forta de munca va ajunge la aproximativ 400.000 de persoane. Incetinirea emigrarii se va datora, pe de o parte, cresterii economice din Romania, care face ca multe activitati sa aduca venituri apropiate celor din UE si preocuparii tarilor dezvoltate de a externaliza activitatile. "Tot mai multe tari prefera, in locul importului de specialisti, exportul de activitati", a declarat Ghizdeanu. Din evaluarea fortei de munca aflate pe piata europeana, realizata de CNP, a reiesit ca exista trei categorii de populatie activa aflate in Europa, respectiv cei care sunt plecati oficial, cu contracte, circa 250.000, cei care merg pentru perioade mai mari de un an dar pe cont propriu, in jur de 700.000, si cei care pleaca pentru perioade de timp mai mici de un an, aproximativ 700.000 - 800.000 de persoane. Potrivit presedintelui CNP, banii trimisi in cursul anului trecut in tara de catre romanii care muncesc in strainatate au reprezentat 7,5% din produsul intern brut.
Marea Britanie ne regreta
Guvernul Marii Britanii a comis o mare greseala introducand interdictii tranzitorii pentru cetatenii din cele mai noi state membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, scrie The Independent. Fructe si legume in valoare de milioane de lire sterline vor fi lasate sa putrezeasca pe campuri in aceasta vara din cauza crizei de lucratori straini, generata de scaderea valorii lirei sterline si de noile restrictii la numarul de lucratori sezonieri carora le este permisa intrarea pe teritoriul Marii Britanii, informeaza cotidianul The Independent, citand reprezentanti ai fermierilor britanici.
Corina SCARLAT 
Alte articole
  Romania, pe locul 85 in topul competitivitatii fortei de munca    (2009-10-08 11:58)
 Afisari: 635  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Articol scris cu piciorul...   de JohnGreen1
Normal .... sa va zic voua de ce   de Ghita Bizonu'
Si nu vise pare normal?   de Rollo
"Ne fuge mana de munca" - Platiti-o decent si nu mai fuge...   de Ratacitul
Imi plac subtitlurile   de Ion Caramache
Nici o problema !   de Uliu_Roman
Ne fuge mana de munca   de georgems
Meseriasi sau culegatori de fructe din UK   de Olga Khan
A r h i v a
  David trimis de urgenta la Roma    5 comentarii
  Bani europeni invocati pentru abaterea atentiei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01398 sec.