Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Minciuna par avion
-- Mai mult de jumatate dintre site-urile Internet prin care se pot achizitiona bilete la cursele aeriene ofera preturi inselatoare * Companii de linie si low-cost sunt sub ancheta Comisiei Europene
O simpla cautare pe Google si zeci de site-uri te ajuta sa-ti cumperi bilete de avion. Insa, in mai toate cazurile, atunci cand te apuci de rezervare iti dai seama ca ofertele companiilor nu sunt deloc cele prezentate cu litere de-o schioapa.
Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor, a facut public, recent, raportul intermediar al unei anchete efectuate la nivelul UE - in care au fost implicate 15 autoritati nationale din Uniune, inclusiv Norvegia - privind aplicarea legii impotriva publicitatii inselatoare si a practicilor neloiale constatate in cazul site-urilor Internet care vand bilete de avion.
Raportul arata ca, in intreaga industrie a transportului aerian, exista "probleme grave si persistente care afecteaza consumatorii".
Oferte cu carlig
Vola.ro ofera un pret special pentru tur Bucuresti-Madrid, respectiv 161 euro, cu Czech Airlines. Te apuci de verificat datele ofertei pentru o eventuala rezervare si, multumit, alegi, spre exemplu, data de 20 mai. Afli imediat ca "tariful total cu taxele incluse, mai putin taxa de serviciu care va fi detaliata in pagina urmatoare", este de 158,04 euro. La final, ai de achitat 181,04 euro. Aceeasi poveste la airtickets.ro. Oferta speciala pentru Bucuresti-Barcelona tur si retur porneste de la un pret de 114 euro. Alegi 20 mai pentru tur, 30 mai pentru retur. "Cautam prin milioane de tarife pentru a gasi cel mai bun tarif pentru dvs", anunta administratorii site-ului. Mi se ofera imediat 20 de optiuni, sortez dupa pretul final si aflu ca cel mai bun "tarif de baza pentru 1 calator fara taxe de aeroport este de 124 euro/adult", iar "totalul biletului - pretul pentru toti pasagerii cu taxe incluse este de 240.30 euro".
Bileteavion.ro este un alt site prin care poti achizitiona bilete. Aici aflu ca pot zbura de la Cluj la Vancouver la 40 de euro cu toate taxele incluse. Aleg 20 mai pentru tur si 30 mai pentru retur si completez un formular cu nume, data nasterii, mail, adresa, tot ce se poate pentru a primi pretul final. "Cererea a fost inregistrata si va fi procesata de un operator!", ma instiinteaza administratorii site-ului, cu mentiunea ca "tarifele biletelor de avion sunt influentate de mai multi factori: companie, perioada de sezonalitate, numar limitat de locuri la cele mai mici tarife, clasa de rezervare, perioada minima sau maxima de sedere". Pe bileteavion.com.ro aflu ca pot cumpara bilete spre Barcelona, din Bucuresti, cu Alitalia, cu 99 de euro. Apoi mi se aduce la cunostinta ca "tarifele la bilete de avion de mai sus nu contin taxe de aeroport si sunt valabile pentru un drum dus-intors la clasa Economic, in limita locurilor disponibile" sau ca, "tariful final la bilete de avion variaza in functie de disponibilitatea de locuri la momentul rezervarii, de aceea pretul final poate fi sensibil diferit".
12 % rata de aplicare a legii
Raportul Comisiei Europene prezinta o rata de aplicare a legii/efectuare a corectiilor de 55% pentru site-urile Internet nationale, in cazul carora autoritatile sunt responsabile de actiunile legate de companiile situate pe teritoriul lor national. In schimb, rata de aplicare a legii in cazurile transfrontaliere este de 12%, in aceste situatii autoritatile nationale solicitand sprijinul unei autoritati dintr-o alta tara in vederea aplicarii legii in cazul unei companii situate pe teritoriul statului membru respectiv.
Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor (Lucian Curelariu - Ziua foto)
Cursele de linie au copiat low-costul
Aceeasi situatie se gaseste si pe site-urile multor companii aeriene de linie. La TAROM, pana pe 30 iunie, beneficiezi de un pret special pe ruta Paris-Bucuresti-Paris - la 210 euro. Fac rezervare, pentru plecare in 20 mai si intoarcere 30 mai - 1 adult. Dupa ce se adauga taxele si taxele aditionale pretul pe care trebuie sa-l platesc este "total for all travellers 1247.62 RON".
Cu Austrian Airlines pot sa zbor la Mumbai, de la 655 euro. Pasul 1 - datele de calatorie - 20 mai pentru tur si 30 mai pentru retur, flexibile. Mi se ofera mai multe variante de zboruri si de preturi. Sortez dupa preturile cele mai ieftine si aleg, tur - 21 mai - 397,38 euro si retur - 30 mai, la acelasi pret. Merg mai departe si pretul final rezultat este de 794.76 euro, din care 539 euro tarif si 255.76 comisioane si taxe. La Malev Hungarian Airlines, o cursa Bucuresti-Paris, dus-intors, costa 278 euro, cu taxe. Oferta ma obliga pentru zboruri in luna noiembrie si, aleg astfel, 5-12 noiembrie. Sortez cele mai ieftine zboruri - 250 euro tariful si 156,67 taxe si alte comisioane. Asadar un pret final de 406,67 euro (1484,75 RON). Pentru Bucuresti-Beijing aleg LOT, companie care are, pentru perioada 30 martie-15 noiembrie 2008 o oferta de la 1746 RON. Gasesc cele mai bune variante pe 21 mai tur si 29 mai retur. "Pretul total pentru toti pasagerii 2116.00 RON (inclusiv taxe).
Companiile low-cost aplica exact aceeasi metoda pentru site-urile de pe Internet. SkyEurope afiseaza o oferta de 48 de euro, cu tot cu taxe, daca biletul este cumparat pe 8 sau 9 mai pentru zborurile din lunile mai-iunie. Aleg oferta si aflu imediat ca acest pret este in functie de disponibilitate, iar taxa de bagaje nu este inclusa. Rezerv totusi bilete pentru 19 mai - cea mai ieftina varianta a ofertei este de 139 euro (tur) si retur pe 29 mai - cea mai ieftina varianta - la 59 euro. Pretul final rezultat este de 198 euro plus 153,51 taxe, adica - 351,51 euro. "Orarul de vara Blue Air iti aduce acum 30.000 de bilete la pret de 1 euro/segment plus taxe. Aleg Bucuresti-Roma-Bucuresti. Mi se ofera toate detaliile in pagina urmatoare: Bucuresti-Roma - 20 mai - pret 30 euro, taxe 54 euro, subtotal 84 euro; Roma-Bucuresti - 30 mai - pret 30 euro, taxe 45 euro, subtotal 75 euro, comision 2 euro. Total 161 euro.
Ancheta europeana
"In cursul ultimelor sapte luni, la unul din trei site-uri de Internet dintre cele care au facut obiectul anchetei s-au aplicat masuri coercitive, urmare a incalcarilor legislatiei comunitare privind protectia consumatorilor", se arata in Raportul Comisiei Europene.
Tendintele generale pentru problemele manifestate in sectorul on-line pentru bilete de avion sunt legate de afisarea unor preturi inselatoare - 58% dintre site-uri; nereguli referitoare la clauzele contractuale - 49% (lipsa clauzelor sau afisarea acestora intr-o limba straina si prezenta unor casute deja bifate, aferente unor servicii optionale). In cazul a 15% dintre site-urile Internet au fost constatate probleme referitoare la indisponibilitatea ofertelor promovate. Dintre cele 79 de site-uri Internet care au facut obiectul anchetei din pricina afisarii unor preturi inselatoare, 44 (56%) de site-uri Internet apartin unor companii aeriene, 27 (34%) apartin unor agentii de voiaj/turism si 8 (10%) apartin altor categorii de site-uri internet, precum cele dedicate compararii preturilor. Cele 137 de site-uri Internet care fac obiectul anchetei apartin unui numar aproximativ de 80 de companii - printre care companii renumite, dar si unele mai putin cunoscute. "Din pricina unor constrangeri de ordin juridic, majoritatea statelor membre nu pot face publice in acest moment numele companiilor in cauza, avand in vedere faptul ca procedurile administrative sau juridice sunt in curs de desfasurare", se arata in raport. Doar Norvegia si Suedia au publicat listele site-urilor Internet ale companiilor care fac obiectul anchetei.
Pagina realizata de Carmen POPESCU 
 Afisari: 1023  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu e nimic inselator ...   de Ereticul
A r h i v a
  Scheele in loc de Caragiale    37 comentarii
  Olmert contra Olmert    9 comentarii
  China zguduita letal    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01495 sec.