Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scheele in loc de Caragiale
-- Marile personalitati ale literaturii romane au fost scoase de Ministerul Educatiei din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana * In schimb, absolventii claselor a XII-avor fi nevoiti sa comenteze o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele
Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. Profesorii i-au ignorat complet pe George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale.In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regasesc pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, dar si un anume Dorin Enciu cu un articol din ziarul Gandul. Nimeni nu pune la indoiala valoarea acestora, insa prezenta lor nu scuza cu nimic si nu poate justifica lipsa unor mari personalitati al culturii romane. De asemenea, este cat se poate de laudabila intentia de innoire a textelor literare din programa pentru bacalaureat si a modului de interpretare ale acestora. Totusi, nici in acest caz nu se justifica lipsa clasicilor si a marilor scriitori.
Ministerul Educatiei a postat pe site-ul institutiei subiectele pentru sesiunea de bacalaureat din iunie 2008. Una dintre probele obligatorii pentru absolventii claselor a XII-a la examenul ce va avea loc peste mai putin de o luna este cea orala, la limba si literatura romana. Pentru aceasta proba, Ministerul Educatiei a pregatit pentru elevi o suta de subiecte, toate postate pe site-ul institutiei. Spre deosebire de alti ani, elevii nu mai sunt nevoiti sa ii citeasca pe Calinescu, Arghezi, Sadoveanu sau Marin Preda. Absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze, sa interpreteze si sa explice texte ale unor scriitori contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti. De asemenea, elevii se vor "lovi" de texte ale lui Jonathan Scheele, simpaticul fost reprezentant al Comisiei Europene la Bucresti pana acum doi ani, sau paragrafe din conventii europene si rapoarte nationale. Astfel, cine va extrage biletul cu numarul 90 va trebui sa explice un text din "Pactul national pentru educatie". Un document programatic semnat la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu si principalii lideri politici si de sindicat din invatamant. Iata un scurt pasaj din textul regasit pe bilet: "Modernizarea educatiei in perioada 2008-2013, astfel incat in 2014, atunci cand un nou buget al UE va intra in vigoare, scoala romaneasca sa fie perfect sincronizata cu realitatile scolilor europene. Ne angajam sa refuzam improvizatiile determinate de motive politicianiste si sa modernizam sistemul de educatie cu migala si cu moderatie, pentru a da coerenta parcursurilor si optiunilor individuale, in particular printr-o revizuire curriculara substantiala, care sa fie orientata de competentele cheie ce trebuie dobandite in scoala". De asemenea, multi dintre elevi vor fi nevoiti sa comenteze si sa interpreteze un text extras dintr-un "Raport al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala".
CEDO si Jonathan Scheele
Biletul numarul 94 contine un paragraf din "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", iar elevii care vor extrage biletele cu numerele 95, 96, 98, 99 sau 100 vor fi nevoiti sa rezolve texte din "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Ghidul cetateanului roman in UE" sau de pe site-ul de stiri al UE "EurActiv".
Biletul cu numarul 97 contine o declaratie facuta de comisarul european Jonathan Scheele intr-o conferinta de presa. Iata un pasaj din acest text: "Am fost invitat sa vorbesc despre ce inseamna sa fii european. Va marturisesc ca nu imi este usor sa dau un raspuns, pentru ca sunt deja european: e o stare fireasca, pe care nu simt nevoia sa o definesc".
Eugen Simion: "Confuzie generala de valori"
Fostul presedinte al Academiei Romane Eugen Simion, unul dintre cei mai importanti critici literari, sustine ca in acest caz se poate vorbi despre confuzie generala de valori. "Cei care au intocmit aceste liste au facut, dupa mine, doua erori grave. Prima este ca au eliminat scriitorii din lista acestor subiecte cu justificarea ca poti vorbi despre ei prin mijlocirea comentatorilor. A doua eroare consta in faptul ca din lista acestor comentatori au eliminat un numar important de mari critici - de la George Calinescu la Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu, Nicolae Iorga, introducand in locul lor numele unor publicisti actuali lipsiti de relevanta si autoritate critica. Rezultatul este o confuzie generala de valori".
Cine e pe lista
Prezentam in continuare lista completa a scriitorilor care se regasesc pe cele o suta de subiecte pentru proba orala la limba si literatura romana. Continutul biletelor poate fi vazut pe site-ul ziarului nostru www.ziua.ro.
- Constantin C. Giurescu
- Dinu C. Giurescu
- Sorin Alexandrescu
- Florin Constantiniu
- Vasile Parvan
- P.P. Panaitescu
- Nicolae Manolescu
- Miron Costin
- Grigore Ureche
- Dan Horia Mazilu
- Ion Rotaru
- Romul Munteanu
- Mircea Eliade
- Costache Negruzzi
- Ion Ghica
- Neagu Djuvara
- Adrian Marino
- Georgeta Antonescu
- Gheorghe Bulgar
- Vasile Alecsandri
- Mihail Kogalniceanu
- Paul Cornea
- Mihai Ralea
- Alexandru Melian
- E. Lovinescu
- Titu Maiorescu
- "O suta patruzeci de ani de Convorbiri literare", ancheta realizata de Cassian Maria Spiridon, raspuns dat de Gellu Dorian, in Convorbiri literare
- Al. Oprea
- Mihai Eminescu
- Victor Visinescu
- Ioan Slavici
- Petre Turlea
- Nichifor Crainic
- Liviu Rebreanu
- Lucian Blaga
- Nicolae Balota
- Ion Pop
- Ioana Parvulescu
- Eugen Simion
- Florin Mugur
- N. Steinhardt
- Ion Simut
- Matei Calinescu
- Ion Vianu
- Luminita Marcu
- Claudia Buruiana
- Paul Goma
- Mircea Dinescu
- Mihai Radulescu
- Simona Popescu
- Alexandru Musina
- Ion Bogdan Lefter
- Mircea Cartarescu
- Al. Th. Ionescu
- Matei Visniec
- Andrei Plesu
- Dorin Enciu
Acestora li se adauga textele din "Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final" (cunoscut si sub numele de Raportul Tismaneanu), "Pactul National pentru educatie", "Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala", "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Conferinta domnului Jonathan Scheele (din 27 aprilie 2005)", "Ghidul cetateanului roman in UE" si "EurActiv".
Cine lipseste
Comisia de profesori care a conceput subiectele pentru aceasta proba a ignorat unii dintre marii clasici ai literaturii romanesti.
Este vorba, printre altii, despre I.L. Caragiale, Ion Creanga, G. Calinescu, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gelu Naum, Ion Barbu, Vasile Voiculescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran sau Mateiu Caragiale (autor al romanului "Craii de Curtea Veche" desemnat romanul secolului), Garabet Ibraileanu. De asemenea, din programa lipsesc si alte nume importante de scriitori din perioada recenta precum Leonid Dimov, Angela Marinescu, Daniel Turcea, Cristian Popescu, Mariana Marin, Petre Stoica, Emil Brumaru, Serban Foarta, Stefan Augustin Doinas, Sorin Titel, Radu Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Costache Olareanu, Mihai Sin, Pavel Chihaia, Ioan Grosan, Nicolae Breban etc.
Eminescu la egalitate cu Dinescu, dar depasit de Cartarescu
Pe cele o suta de subiecte cel mai mare poet al Romaniei apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in 6 martie 1880 in ziarul "Timpul".
La fel stau lucrurile si in cazul lui Ioan Slavici, Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu. La egalitate cu cei patru este spre exemplu Mircea Dinescu, un text de-al acestuia, din perioada de disidenta, aparut la 11 noiembrie 1989 in Frankfurter Allgemeine Zeitung, regasindu-se pe unul dintre bilete. Dar si un anume Dorin Enciu, care figureaza pe un bilet cu un articol aparut in cotidianul Gandul.
In ceea ce priveste textele lui Vasile Alecsandri, acestea se regasesc pe doar patru bilete ce vor fi extrase de catre elevi la examenul de bacalaureat. In aceeasi situatie cu Vasile Alecsandri se afla si Mircea Cartarescu, scrieri de-ale acestuia aflandu-se pe patru bilete ce vor fi extrase de elevi la bacalaureat.
Pagina realizata de George TARATA 
 Comentarii: 37 Afiseaza toate comentariile  
LA CULES DE ROSCOVE   de Radu Dragan
CUM E POSIBL ASA CEVA ?   de Alvaler
ei poftim, ... a ajuns si Caragiale o ``efemerida`` a culturii romanesti ...   de Seherezada
in definitiv   de calator
tudor octavian - scriitor roman - subiect la tezele unice clasa a VIII   de anca2000
De ambele parti - caracteristic.   de Uliu_Roman
Capitalismul nu are nevoie de cultura   de HERUT
Cultura si obligativitatea...   de Roxana
Ce sa zic   de acv99
Si erau doar 5   de Nituc
Eminescu nu se vinde, Hip-hop si Manele da! DECI LIMBA ROMANA "CULTA" ESTE ARTIFICIALA SI INUTILA   de conopid
Incet-incet limba romana va deveni inutila..... CU EXCEPTIA "...... MATII" CARE NU MOARE NICIODATA   de conopid
Masoneria distruge Romania   de Uliu_Roman
Arhiva de la altii   de Nituc
pentru fiecare politician   de simiondan
Zdrobiti oranduiala cea cruda si nedreapta ! - va mai amintiti ?   de Ghita Bizonu'
Propunere de introducere de noi maestri   de Nituc
O tempora!   de roy
Revoltator!   de basile_vasile2000
E grea cartea neica !   de alwis46
Pseudo-elitele genereaza pseudo-cultura.   de Socrate
Da... mainele paroase   de nvt
asta-i ca si sarbatorirea zilei de 9 mai   de invechit
Foarte bine, MACHE!... Vezi ce-nseamna sa-ti asumi rolul de "AVOCAT AL DIAVOLULUI"?...    de moroianu
De Caragiale nu imi pare rau   de georgems
Curat murdar coane Fanica   de ionescu
Hai sa stam stramb si sa judecam drept   de Mache
Unde sint latratorii?   de Danny
Scheele in loc de Caragiale   de hej
bacalaureat   de casandra
invatamant european   de SVASTI
e o distrugere programata   de vranceano
Pai cu un constructor analfabet   de Solitude
   de Valentin Costin
Nimic nu este intimplator   de Tudor190
Nu e de mirare   de Dacia
Nu ma surprind subiectele   de Polina
A r h i v a
  Olmert contra Olmert    9 comentarii
  Minciuna par avion    1 comentariu
  China zguduita letal    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01687 sec.