Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
O Romanie insolita la Caen
Foto: FREDERIC HOCKE
Identitate, integrare, dezintegrare. Iconoclasta piesa a Nicoletei Esinencu, "Fuck you, Eu.ro.Pa!", a fost montata pana acum de trei ori in Romania (la Galati, Brasov, Cluj), de nenumarate ori in Germania (cel mai recent, luna aceasta la Dresda, intr-o manifestare dedicata Moldovei), la Chisinau, in Slovacia, Rusia, Japonia, Franta. Cel de-al treilea spectacol francez cu acest text s-a jucat zilele acestea, la Caen, in cadrul unui extins eveniment cultural avand in centru Romania, in regia Alexandrei Badea.
"Insolite Roumanie" e un festival de o luna si jumatate, deschis oficial pe 7 mai, dar inceput, practic, in aprilie (se va sfarsi pe 11 iunie), organizat la Caen, in Basse Normandie, de Asociatia "Balkan Transit" (cu sprijinul autoritatilor locale si al Institutului Cultural Roman, de la Paris si Bucuresti), si in al carei program se gasesc expozitii (de Dan Perjovschi, Andrei Pandele, o alta, colectiva, cu Ciprian Muresan, Calin Dan, Vlad Nanca, Mona Vatamanu si Florin Tudor), lecturi si mese rotunde cu scriitori romani, proiectii de filme, concerte, un spectacol de dans ("dreams.land" de Cosmin Manolescu) si cateva zile de teatru.
"O dupa-amiaza cu Alexandra Badea", cum au titrat organizatorii, a insemnat o prezentare a atelierului tinut de regizoare cu studentii la actorie de la Actea, o conferinta despre dramaturgia contemporana romaneasca a Mirellei Patureau (traducatoare si cercetatoare la CNRS) si o reprezentatie cu "Fuck you?", jucat de Madalina Constantin (foto), spectacol care, foarte probabil, va participa in toamna la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara.
Pentru cei care cred ca dramaturgia nu e literatura, iar textele de teatru isi dau adevarata masura pe scena, faimoasa monodrama a Nicoletei Esinencu e contraexemplul ideal: din cate montari (multe) am vazut eu, "live" sau inregistrate, nici una nu parea sa se ridice la inaltimea cuvintelor scrise, de fiecare data ceva - esential - ramanea nespus pe scena. Antirealista din convingere, Alexandra Badea aduce in propria viziune asupra lui "Fuck you, Eu.ro.Pa!" dimensiunea "tehnologizata" - avem de-a face cu un spectacol in care prezentei fizice a actritei ii corespunde un dublu, al camerei de filmat, care o insoteste permanent, pe care o manevreaza ea insasi sau o cedeaza unui spectator, atunci cand pozitia ochiului cinematografic nu e fixa. Tema e identitatea ca alteritate, pierdere a reperelor si pierdere de sine intr-o lume roasa de obsesia mecanizarii si a robotizarii. "Performance"-ul si teatrul pur se amesteca intr-o dulce coexistenta, Madalina Constantin incepe spectacolul prin a-si taia parul - dar parul pe care-l taie e o peruca, nu cu Marina Abramovici avem aici de-a face -, bea dintr-o sticla de vodca pe care si-o goleste in cap - dar in sticla e apa. Metafora a derutei identitare, a multiplicarii sinelui, o matriosca e calcata in picioare, marca a refuzului afilierii ideologice, un tricou cu Che Guevara e sfasiat in bucati. E un teatru militant, angajat, revoltat, care, paradoxal, submineaza forta contestatara a textului tocmai prin dublarea tonului: incepe atat de sus, atat de violent, incat suflul actoricesc subtil al Madalinei Constantin nu mai are unde se duce.
Reactii dupa spectacol: socul intalnirii cu un text in care fiecare cuvant loveste ca o secure siguranta eurocentrismului nostru cel de toate zilele, si asteptari inalte ca rodarea pe scena va rafina o montare originala.
Iulia POPOVICI 
Alte articole
  Fara mila    (Sport, 2008-02-11)
  Ai lui Sandoi au remizat cu Franta    (Sport, 2007-10-17)
  Presa franceza: Romania ar putea achizitiona la mana a doua avioane Mirage 2000-9 aflate in dotarea Emiratelor Arabe Unite    (2009-09-29 13:35)
  Criza a facut din Europa cea mai bogata regiune din lume    (2009-09-16 16:09)
  Scor final: Romania-Franta 2-2    (2008-10-11 22:01)
  Ministerul Sanatatii cere o ancheta in cazul exportului de hormoni ucigasi    (2008-02-08 13:51)
  Gripa se extinde    (2008-01-31 14:37)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
piesa Nicoletei Esinencu   de vranceano
A r h i v a
  Dumitrescu versus Bellini    
  Cititorii au ocupat garile    
  "Iuda" din Romania    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02308 sec.