Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Munitie anti-Basescu
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Declaratiile extrem de dure formulate de presedintele Traian Basescu la adresa contracandidatilor lui Vasile Blaga, desemnat de catre PDL drept candidat la Primaria Generala a Capitalei, intaresc recentele acuzatii aduse sefului statului.
Si anume, ca se implica violent in campania electorala, renuntand si la expectativa si la neutralitatea impusa de Constitutie. Lovind, in urma cu cateva zile, in toate partidele importante, cu exceptia celui prezidential, iar duminica, dupa o petrecere la carciuma in compania lui Vasile Blaga, in toti adversarii acestuia, seful statului se comporta ca un veritabil agent electoral. Ceea ce ofera munitie inamicilor sai politici. De aceea, suspendarea sa, dupa ce inevitabil va recidiva, devine din ce in ce mai plauzibila. Concretizandu-se ca un obiectiv al frontului anti-Basescu. Voi reveni, asadar, in alte analize si asupra temei pe care am lansat-o in jurul scenariului suspendarii sau chiar al demisiei, imediat dupa alegerile parlamentare, si asupra prognozelor pe termen scurt, vizand numele posibilului castigator in cel mai important bazin electoral al Romaniei, Capitala.
Simt nevoia, fara a incerca sa-mi ridic un monument, sa enumar cateva dintre prognozele politice pe care le-am formulat dupa victoria lui Traian Basescu si instalarea sa la Cotroceni. Exista uneori in forumul de pe site-ul ZIUA interventii ale unor cetateni care sugereaza sau chiar afirma raspicat ca prognozele mele s-au dovedit a fi fanteziste. Este timpul sa demonstrez ca asemenea afirmatii sunt false si rauvoitoare. Imediat dupa alegerile din 2004, am fost prima persoana care a lansat ideea ca, in mod inevitabil, un partid sau mai multe ori un grup masiv de parlamentari se vor transforma intr-un pol politic popular. De dreapta. Care, declarativ cel putin, se va alinia familiei partidelor populare din Europa. Dupa ce a tunat si a fulgerat impotriva acestei idei, insusi Traian Basescu a devenit initiatorul metamorfozarii PD din partid socialist in partid crestin-democrat.
In continuare, atunci cand nimeni nu vorbise despre asa ceva, am preconizat ruperea Aliantei DA si scoaterea de la guvernare a PD. Evenimentele au avut loc. Atunci cand toate partidele vorbeau despre necesitatea alegerilor anticipate - mai putin UDMR - cand ele pareau chiar iminente, am insistat asupra tezei ca, dupa epuizarea acestei sanse in prima parte a anului 2005, anticipatele nu-si mai aveau rostul. Si ca parlamentarii le vor refuza in orice conditii. Putini si-au imaginat ca un guvern ultra-minoritar PNL va putea rezista pana la finele acestui an. Eu am sustinut ca frontul politic anti-Basescu va tine Guvernul Tariceanu pe picioare. Pana la capatul mandatului. Sau, in anumite conditii, chiar dupa, respectiv prima parte a anului 2009. Am socat opinia publica vorbind pentru prima data de posibilitatea suspendarii presedintelui. Eveniment care s-a produs. La numai o saptamana, tot eu, analizand modul in care frontul anti-Basescu se mobiliza - sau, mai bine spus, se demobiliza - am afirmat ca seful statului se va intoarce la Cotroceni, pentru ca referendumul nu va putea fi validat. Prin neprezentarea masiva a populatiei. Cand cei mai multi analisti au pariat ca motiunea de cenzura PSD va fi incununata de succes, eu am prognozat contrariul. Si guvernul a rezistat - e drept, la limita - votului din Parlament. Cu numai o zi inainte, extrem de recent, am afirmat ca presedintele va interveni imediat si brutal in campania electorala care dormita. S-a intamplat. Prognoza conform careia votul uninominal va fi implementat in acest an, si nu in 2012 cum am afirmat eu, a fost grabita. Din pacate. Pentru ca, astfel, rezultatul noului mecanism de vot va fi negativ, partidele neavand timpul necesar adoptarii unor noi strategii.
Cand sustin ca este extrem de probabil sa asistam, imediat dupa parlamentare, la o noua suspendare a presedintelui sau chiar la demisia acestuia, o fac in baza studierii aprofundate a Constitutiei si dupa un calcul riguros al sanselor. Si vazand cum presedintele insusi fabrica munitia anti-Basescu.
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
off topic: Iranul reduce productia -barilul de petrol la 127 dolari.   de Giuseppe Cocos
Anti PD-L pro PSD articol de S.R.Stanescu   de ciuciugaia
Tintiti-l   de Doruletz
dubios de bagaret !!!!   de rianna
prognozati domnule Stanescu   de lastexit
Basescu ar trebui sa fie presedintele Romaniei si nu al campaniei electorale PD-L!   de anaxor
Basescu , mai presus de lege?   de Nicu Mihai Andrei
antiromania   de andreeav
Opinie diferita   de Danny
sa ai gura aurita   de gigimuschi1
Tovarasul Basescu trebuie ascultat pentruca a devenit tatal poporului Romaniei si   de ionion
Articol   de Mona G.
Do you Rosca ?   de sorge
BASESCU   de bedros bedrosian
munitie anti basescu   de bedros bedrosian
Tot inainte !   de alwis46
Echidistantul Basescu   de Catalin Tomescu
Dalmatienii politicii marlanisto-comuniste.   de rosu ovidiu
Bine SRS esti bun ,da nu te mai lauda   de georgems
Toti sunt o apa si un pamant   de ionescu
Primitivism   de FB
vinovatul de serviciu   de casandra
Base sa-si vada de presedintie   de Nicolas85
Ba, dar ce esti tu ma? Esti doar un securist, atata tot!   de MarianDaniel
Pentru ...   de LENIO
Am crezut ca este usa inchisa!   de LENIO
Buna Arogantu' !Nenea ,sti matale cine , o fi atipit,sau este ..epuizat?   de LENIO
DINAMISMUL PLATFORMEI DEMOCRAT-LIBERALE   de Alex.Pandrea
Ideea cu polul de dreapta ,o coceau Stoica-Stolo mai demult!   de LENIO
Nu mai trebuie, Sorine !   de Arogantu'
A r h i v a
  Deznodamant dramatic    2008-05-10
  Basescu va cumpara solutia Putin    2008-05-08
  Basescu pleaca la razboi    2008-05-05
  Buldozerul de carton    2008-05-03
  Operatiunea urechea    2008-04-26
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13129 sec.