Ziua Logo
  Nr. 4228 de sambata, 10 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Povestiri din "Padurea fermecata"
Are 42 de ani, iar la asemenea varsta se cheama ca e inca adolescent. Asta, pentru ca e vorba de un vultur plesuv, singurul in Europa care nu locuieste intr-o gradina zoologica, ci la circ. La Bucuresti, vulturul dresat de Jochen Krenzola e una dintre atractiile din "Padurea fermecata", spectacolul Circului Globus din Bucuresti a carui premiera oficiala va avea loc azi, in care se intalnesc numere aeriene incredibile si dresura de tigri a lui Adrian si Mioara, ponei, artisti ai trapezului si clovnii ciucurei batandu-se cu oua si faina.
Cei care cred ca circul e o distractie frivola, pentru copii, cel mult adolescenti (impresie pe care directoarea Brandusa Novac incearca s-o schimbe aducand la Globus din ce in ce mai multi profesionisti ai teatrului, desi cei mai multi sunt inca reticenti), ar trebui sa ia in gura o piatra, de bun venit, si sa calce pragul circului bucurestean. In mijlocul unui parc imens si bine ingrijit, dincolo de frontiera negutatorilor improvizati care incearca sa vanda prostioare ieftine si colorate, in arena refacuta, cu o sonorizare impecabila, cu plasme si lumini care de care mai rafinate, intre o scena de teatru si una de concerte, se deschide o lume minunata, in care nici o secunda nu te plictisesti, unde razi sau inima ti se opreste de emotie. Circul nu mai e, de ceva vreme, cortul improvizat cu femei-gigant, oameni fara oase si numere de iluzionism cand din palarie iese iepurele, circul e o magie atent intretinuta de profesionisti.
Creat de Brandusa Novac, "Padurea fermecata" e un spectacol-basm, construit ca un labirint al cautarii vietii fara de moarte, in care ghide-ursitoare ale ciucurasilor sunt Anca Sigartau, Maria Buza si Liana Lungu. Din emotie in emotie, de la hohote la uimire, de la numarul aerian al trupei Almas (trupuri de femei tinute la 10 metri de pamant de nimic altceva decat tesatura albastra a unor esarfe) - foto - la porumbeii, pisicile si cateii cu care apare in arena vulturul plesuv si, in final, voinicii zburatori ai leaganului, o familie a la Robin Hood, feerie de lumini, muzica "live" si ilustratie muzicala cuceritoare: nimic doar pentru copii. Sau poate da, pentru copii - cei de toate varstele. (I. POPOVICI)
Alte articole
  Sa vezi, ca sa crezi!    (Cultura, 2007-10-13)
A r h i v a
  Inedit. Fara cuvinte    
  Bacalaureat 2008    1 comentariu
  Dialogul mutilor    
 Top afisari / comentarii 
 Loja zero la Ateneu (4788 afisari)
 Deznodamant dramatic (3301 afisari)
 Si bunicile noastre erau sexy (2354 afisari)
 Un nou vector in Orientul Mijlociu: amenintarea atomica (2072 afisari)
 Cetatea lui Vlad Tepes (1547 afisari)
 NASA trimite astronaut pe asteroidul care inainteaza spre Pamant (4382 afisari)
 Mars al minoritatilor sexuale la Chisinau, stopat de cetateni revoltati (1520 afisari)
 Cainii si romanii, interzisi intr-un magazin din Spania (1449 afisari)
 Traian Băsescu ii ataca pe cotracandidatii lui Vasile Blaga (1421 afisari)
 Sarah Jessica Parker a dovedit ca se poate: din ratusca cea urata a devenit lebada Hollywoodului (1367 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00975 sec.