Ziua Logo
  Nr. 4227 de vineri, 9 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Oschanitzky zece" pentru "Iasi 600"
-- Studioul TVR Iasi, in colaborare cu Goethe-Zentrum si Centrul Cultural Francez din municipiul moldav, cu Radio Iasi, in parteneriat cu Primaria Minicipiului Iasi si cu Casa de Cultura a Studentilor, nu si-a precupetit eforturile de a pune in pagina scenica, in perioada 9-11 mai, cea de a X-a editie a Festivalului International de Jazz "Richard Oschanitzky", manifestare inclusa in acest an si in cadrul programului "Iasi 600".
Si-au anuntat participarea importante formatii de gen din Europa (Franta, Germania, Suedia si Romania), precum si invitata speciala a acestei editii, vocalista de notorietate internationala Aura Urziceanu.
De precizat ca Festivalul International "Richard Oschanitzky" este singurul festival de jazz dedicat unei personalitati de valoare mondiala, care s-a nascut si a activat in Romania si ca totodata reprezinta unica manifestare de profil organizata la noi de un studio de televiziune. Initiat in '99 de realizatorul TV, publicistul si profesorul Alex Vasiliu, concretizat prin implicarea conducatorului TVR Iasi Vasile Arhire, festivalul si-a definit ca finalitate declarata promovarea opus-urilor aceluia care a fost ilustrul muzician Richard Oschanitzky (1939-1979) (foto), dar si stimularea creativitatii jazzman-ilor romani contemporani, informarea publicului asupra celor mai noi si mai interesante orientari stilistice pe plan international. Astfel, la cele noua editii anterioare am putut aplauda muzicieni din zone etno-culturale diferite precum Germania, Franta, Lituania, Ucraina, Grecia, Belgia, SUA.
Iata punctele de atractie ale actualei editii: * astazi (ora 11.00, Sala Simposion a Universitatii de Arte "George Enescu") - Master Class sustinut de pianistul invitat Marius Popp din Bucuresti; ora 17.00, pe scena Salii Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor, vor evolua Trio-ul Marius Popp impreuna cu Giocoso String Quartet, apoi Cvintetul Ion Baciu Jr. care ii include, alaturi de protagonistul pianist, pe suedezii Dan Johansson la trompeta, Johan Horlen la saxofon, Paul Svanberg - baterie si pe bass-istul austriac Georg Breinschmidt * maine (tot la Casa de Cultura a Studentilor ieseni si tot de la ora 17.00) - Jean Pierre Como Trio din Franta din care fac parte pianistul lider, contrabass-istul Christophe Wallemme si bateristul Stephane Huchard, recital urmat de un jam session * 11 mai - "Joy of Life Quartet" din Bucuresti - saxofonistul Cristian Soleanu, pianistul Ion Baciu Jr. (substituindu-l de asta data pe titularului Petrica Andrei, indisponibil), bass-istul Decebal Badila (Germania), bateristul Vlad Popescu -, combo-ul Marc Brenken Quartet din Germania, cu Stephen Struck - trompeta, Marc Brenken - pian, Alex Morsey - bass, Marcus Rieck - baterie, si Aura Urziceanu acompaniata de grupul propriu.
Asadar, in acest weekend, toate drumurile jazz-ului duc la Iasi, un prilej festiv, unind preferintele!
Florian LUNGU 
Alte articole
  Lorzii jazzului    (Cultura, 2009-10-22)
  Festival internațional de jazz la Iași, in mai    (2009-04-17 12:18)
  FESTIVALUL "Om bolnav": Foaie de tratament si medicatie    (2008-09-05 16:27)
 Afisari: 113  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Asa cum suntem, aici si la Paris    1 comentariu
  Rusi imperiali la Sala Palatului    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Jiji pe geanta (2929 afisari)
 Scapat de la moarte de un trucaj (2435 afisari)
 Falimentul lui Gigi Becali (2114 afisari)
 Apocalipsa petrolului (1990 afisari)
 Omul providential la romani (1470 afisari)
 Mara Carfagna, cel mai frumos ministru din lume  (3352 afisari)
 "Iuscenko, tradatorule: Geamantanul - Gara SUA!" (1469 afisari)
 Un american propune in locul ingroparii ori incinerarii, aruncarea mortilor la canal (1426 afisari)
 ULTIMA ORA: Rupere de nori in Capitala (1337 afisari)
 Ca-n vremurile "bune", Moscova si-a scos tancurile la parada (1318 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01158 sec.